Au o cariera prestigioasa in spate, dar nu se dau dusi din universitati, chiar daca au virsta pensionarii. Cu totii au aproape aceeasi impresie, ca fara ei universitatea se prabuseste. Nu vor in ruptul capului sa lase locul altora mai tineri. La „Cuza", 35 de profesori universitari trecuti de 65 de ani au cerut prelungirea activitatii, insa doar 20 au primit un raspuns favorabil.

La Agronomie cererile a 26 de dascali au fost respinse, in timp ce la Politehnica din 35 de universitari aflati la virsta pensionarii vor ramine doar 15. La UMF, mai bine de o treime din cei 166 de universitari trecuti de 65 de ani vor fi pensionati.

Aici, universitatea ii va trece in categoria profesorilor consultanti si le va completa pensia pina la valoarea minima a salariului unui profesor, adica 16,5 milioane de lei.

Invatamintul universitar intre nou si vechi. Uniunea Europeana cere institutiilor de invatamint superior sa renunte la managementul invechit si sa adapteze sistemul standardelor europene. In plus, alocatiile bugetare insuficiente impun universitatilor sa reformeze activitatea didactica.

Desi legislatia europeana prevede pensionarea profesorilor care au peste 65 de ani, masura nu a fost aplicata de toate universitatile iesene. Este adevarat, o masura nu foarte populara, dar absolut obligatorie in actualul context al integrarii europene.

Aflata in impas financiar, Universitatea Tehnica a taiat in acest an in carne vie, chiar daca profesorii pensionabili si-au sustinut cauza cu lacrimi sau cu amenintari. La Universitatea „Al. I. Cuza", pensionarea celor peste 65 de ani a devenit o obisnuinta, dar dupa multi ani, in care conducerea universitatii si-a sustinut cu fermitate punctul de vedere.

La Universitatea de Medicina si Farmacie „Gr. T. Popa" Iasi, insa, din 1992, nu au mai fost operate pensionari ale cadrelor universitare ce au depasit virsta de 65 de ani. Acum, strimtorata financiar, conducerea institutiei este silita sa apeleze si la aceasta masura de redresare. In aceeasi situatie se afla si Universitatea Agronomica, unde tensiunea pensionarilor pare sa devina tot mai mare.

UMF: 60 de profesori predau stafeta tinerilor

Desi vazuta ca cea mai bogata universitate ieseana, „Al. I. Cuza" nu face rabat de la regula pensionarii. Anul acesta, 35 de profesori cu virste de peste 65 de ani au solicitat prelungirea activitatii, dar numai 20 au primit un raspuns afirmativ din partea Senatului. Ceilalti vor fi profesori consultanti. „Pensionarea este un subiect discutat si gestionat in fiecare an.

Principala explicatie este de ordin financiar", a explicat rectorul, Dumitru Oprea. De aceeasi problema financiara s-a plins intotdeauna si rectorul Vasile Burlui, insa pina acum la UMF nu s-au operat pensionari. Aplicata cu intirziere, masura pensionarii a 60 de cadre didactice din totalul de 166 va fi luata, totusi, cu manusi.

Desi neaga acest lucru, surse din UMF ne-au declarat ca rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie Iasi, prof. dr. Vasile Burlui, i-a invitat pe profesorii care au peste 65 de ani la o discutie despre conditia impusa de lege privind pensionarea obligatorie. Aceleasi surse ne-au declarat ca pensionatii vor trece in categoria profesorilor consultanti.

Salariile profesorilor consultanti: 16,5 milioane lei

Universitatea le va completa astfel veniturile obtinute din pensie pina la valoarea minima a salariului de profesor, de 16,5 milioane lei. In plus, profesorii consultanti vor avea acces la activitatea didactica si stiintifica. „In acest moment, cheltuielile de salarizare a pensionabililor se ridica la 40 de miliarde anual.

Completarea veniturilor din pensii pina la nivelul salariului minim profesoral inseamna un efort financiar din partea universitatii, dar cuantumul va fi cu mult diminuat", ne-a declarat rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie Iasi, prof. dr. Vasile Burlui. Conform acestuia, situatia financiara este principalul motiv al luarii masurii. Subventia ministeriala a fost micsorata fata de 2004.

Corectiile bugetare au fost promise, dar nu mai sint realizabile, in conditiile pagubelor create de inundatii.

Profesorii pensionabili se dau greu dusi din institutie

Si pentru rectorul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Iasi, prof. dr. Gerard Jitareanu, masura este imperios necesara, ca urmare a alocatiei bugetare reduse. „Daca in 2004 toti cei 21 de profesori pensionabili au primit prelungirea activitatii, in acest an cererile a 26 de universitari au fost toate respinse", ne-a spus prof. dr. Jitareanu.

Cu aceeasi situatie pare sa se confrunte si conducerea Universitatii de Medicina si Farmacie. Printre cei vizati de masura pensionarii sint nume sonore din rindul profesorilor de la UMF. Unul dintre acestia, prof. dr. Carol Stanciu, decanul Facultatii de Medicina Generala, sustine ca nimeni nu-l poate pensiona. „Exista o lege ce trebuie respectata.

Conform Statutului cadrelor didactice, profesorii au voie sa profeseze pina la 70 de ani. Cine vrea sa continue poate face cerere catre Senatul Universitatii, care se reuneste pentru o eventuala decizie de prelungire a activitatii", ne-a declarat Carol Stanciu.

Cu toate acestea, in urma cu 12 ani, pe mandatul profesorului Stanciu, pe atunci rector al UMF, una dintre primele masuri ale acestuia a fost pensionarea a circa 40 de profesori, intre care trei fosti rectori - prof. dr. Lorica Gavrilita, prof. dr. Sava Dumitrescu, prof. dr.

Gheorghe Scripcaru - ca si a altor mari profesori, precum Ion Petrovanu, Constantin Dolinescu, Gheorghe Floares, Victor Strat etc. La rindul sau, prof. dr. Eusebie Zbranca, decanul Facultatii de Moase si Asistenta medicala, ne-a declarat ca nu este interesat de acest subiect. „Eu acum consult la Suceava", s-a limitat acesta in comentarii pe marginea unei eventuale pensionari.

Se pierd bani prin reticenta la nou

Pe linga problemele financiare, un al doilea motiv al pensionarii, identificat de rectorul Vasile Burlui, il reprezinta necesitatea promovarii generatiei tinere, deosebit de capabila, care este tinuta in plan secund. In aceasta categorie se inscrie Daniela Boisteanu, care a reusit anul acesta, cu sprijinul UMF, sa faca „Institutul de Patologie a Somnului".

„Tinerii au o deschidere mai mare catre programele europene si catre progres. Universitatea a pierdut o importanta sursa de finantare extrabugetara prin aminarea introducerii masteratelor", este de parere Rectorul UMF. Prof. dr. Vasile Burlui a dat exemplu o universitate din Austria care a cistigat 58 de milioane de euro din masterate si cursuri postuniversitare.

Pensionare in masa si la UTI

De aceeasi parere este si Rectorul Universitatii Tehnice, prof. dr. Nicolae Badea. La Universitatea Tehnica „Gh. Asachi" Iasi, 20 de profesori vor preda stafeta. „Numai 15 din 35 vor ramine in functii, ceilalti vor fi consultanti. Anul trecut, bugetul ne-a permis sa nu luam aceasta masura in cazul a 40 de cadre didactice.

Este momentul sa mai lasam si generatia tinara sa arate ce poate", sustine rectorul Politehnicii, Nicolae Badea.

Medicii tineri spun ca sint pregatiti sa faca fata provocarii

De cealalta parte, cadrele didactice tinere se simt in fata unei adevarate provocari: promovarea trebuie sa duca la performanta. „Eu sint oarecum neutru, pentru ca seful meu nu este in situatia de a se pensiona. Cu atit mai mult, nefiind direct interesat, pot spune cu toata convingerea ca masura este una corecta.

De fapt, eu nu vad nici o problema, pentru ca generatia actuala a fost creata de cea care acum este pensionabila, care, la rindul ei, a fost creata de o alta generatie, care este de mult la pensie.

Datoria noastra, a tuturor, este aceea de a-i invata pe cei tineri, de a crea o scoala astfel incit eu, de exemplu, sa nu ajung sa ma tem daca ma opereaza, peste 20 de ani, un medic care a crescut alaturi de mine. Nu vreau sa fiu inteles gresit, ca nu respect sau ca nu apreciez generatia cu experienta.

Si acum merg la profesorul Petrovanu si in continuare am de invatat de la domnia sa, desi a fost pensionat in urma cu 12 ani, la 65 de ani, fara drept de apel. Daca oameni de valoarea lui profesionala au fost pensionati, in termeni legali, adevarat, mi se pare normal ca si cei care astazi au depasit aceasta virsta sa poata fi pensionati, tot in termeni legali.

Europa occidentala, in care dorim cu totii sa intram, are niste reguli extrem de stricte. Imi amintesc de un mare profesor din Germania, cu care am avut sansa de a lucra, deschizator de drumuri in ce priveste tratamentul astmului. A fost timp de 30 de ani profesor si sef de clinica. In ziua in care a implinit 65 de ani, intr-o vineri, a fost sarbatorit cu flori, medalii, plachete.

Personalul cu care a lucrat a plins dupa el. Vineri la prinz ne-a strins mina la toti, iar luni era un alt sef, unul din tinerii pe care profesorul ii formase si cu care urma sa lucreze in continuare ca profesor consultant", sustine dr. Dragos Pieptu, sef de lucrari la disciplina Chirurgie plastica si reconstructiva.

„Pensionarea nu e o vendetta, ci un act de normalitate"

La rindul sau, conf. dr. Laurentiu Sorodoc, seful Clinicii de medicina interna si toxicologie de la Spitalul de Urgente, crede ca „Pensionarea nu este o vendetta din partea cuiva, ci un act de normalitate, o lege biologica fireasca.

In 1992, cind a avut loc marele act al pensionarii a peste 40 de profesori cu virste peste 65 de ani, multi dintre ei adevarate somitati ale lumii medicale romanesti, eu eram liderul studentilor si faceam parte din Senatul Universitatii. Multi dintre ei au argumentat atunci, ca si acum, ca prin plecarea lor lasa discipline descoperite.

Dar, va intreb eu, daca in 25-30 de ani nu au reusit sa creeze o scoala, o vor mai face intr-un an sau doi, pina ce ajung la 70 de ani? In plus, discontinuitatea va fi doar pe un singur plan, dar vor ramine activitatea de cerecetare, de indrumare de doctorat, se vor putea implica, si ne dorim cu totii acest lucru, in diferite proiecte ale universitatii.

Cred, insa, ca viitorul este al celor care acum au ajuns la maturitatea meseriei lor. De altfel, s-a si creat la UMF, in acest sens, un grup de dezvoltare durabila a universitatii. El este format din oameni tineri, valorosi, care au o alta deschidere catre ceea ce inseamna medicina moderna."