Neregulile de la Universitatea Ecologica „Dimitrie Cantemir", din Iasi, au ajuns pe biroul procurorilor de la Parchetul National Anticoruptie. Fostul decan al Baroului Constitutional Iasi, lectorul universitar Dumitru Popa, a fost arestat preventiv ieri de magistratii Tribunalului Bucuresti.

Ieseanul, jurist la Filarmonica Moldova Iasi si cadru didactic la Catedra de Drept Procesual Civil din cadrul Universitatii Ecologice „Dimitrie Cantemir", este acuzat de complicitate la trafic de influenta. In aceasta perioada, studentii de la „Cantemir", facultate careia i-au fost retrase autorizatiile de functionare, isi sustin licenta la Academia de Politie „Al. I. Cuza" din Bucuresti.

Pina acum, 60 dintre ei au fost exclusi din examen, intrucit aveau lucrarile identice. Situatia a stirnit nemultumire, intrucit tinerii isi achizitionasera cu bani grei lucrarile, chiar de la secretariatul universitatii iesene.

Studentilor li se promitea ca, in schimbul sumelor, vor lua licenta fara probleme, datorita relatiilor dintre profesorii de la „Cantemir" si membrii comisiei de la Academia de Politie.

Flagrant de 7.000 de euro

La scurt timp dupa ce a izbucnit scandalul, procurorii anticoruptie au intrat pe fir si au monitorizat activitatea reprezentantilor de la Universitatea „Cantemir", care au mers la Bucuresti impreuna cu studentii ieseni. Ca urmare, marti, Lucian Bratu, asistent universitar la Facultatea de Drept „Dimitrie Cantemir", a fost prins in flagrant, in timp ce primea 700 de euro de la un student.

Tot pe 18 iulie, „anchetatorii au dispus inceperea urmaririi penale pentru infractiunea de trafic de influenta, stabilindu-se ca Bratu Lucian a pretins si primit de la alti sapte studenti care urmau sa sustina examen de licenta la Academia de Politie din Bucuresti suma de 7.000 de euro, cu promisiunea de a interveni pe linga anumite persoane din cadrul institutiei bucurestene, in vederea promovarii examenului respectiv", a declarat, pentru „Jurnalul de Est", Gabriela Neagu, purtatorul de cuvint al PNA.

In aceeasi zi, asistentul universitar Lucian Bratu a fost arestat preventiv pentru 20 de zile.

Lectorul Popa, considerat complice

Marti a fost o zi neagra si pentru lectorul Dumitru Popa, colegul lui Bratu. In timp ce acesta din urma era anchetat de PNA, o echipa bucuresteana a descins la Filarmonica Moldova Iasi, acolo unde Dumitru Popa este angajat ca jurist.

In urma perchezitiei efectuate in biroul lui, barbatul a fost retinut si dus la Bucuresti. Anchetatorii sustin ca, din probele pe care le au pina acum, rezulta ca Dumitru Popa a actionat in complicitate cu Lucian Bratu, „partea" lui ridicindu-se la 6.200 de euro.

Lectorul iesean a fost dus ieri in fata instantei, iar judecatorii au decis ca el sa stea 29 de zile dupa gratii, pentru complicitate la trafic de influenta. Anchetatorii sustin ca cercetarile in acest caz sint in plina desfasurare.