Cazurile de hartuire sexuala si de luare de mita sunt tot mai des intalnite in invatamantul din Romania.

Anchetele legate de coruptia la nivelul invatamatului liceal si universitar fac deliciul presei, dar totul se opreste aici. Extrem de rar se ajunge sa se ia masuri impotriva profesorilor care, in schimbul unor note bune, percep diverse taxe. In majoritatea situatiilor, moneda de schimb pentru promovare este sexul.

Este foarte adevarat ca nu sunt rare cazurile in care elevele declanseaza astfel de scandaluri, provocand profesorii. Sistemul de invatamant romanesc pare sa fi devenit un imens bordel, daca se contorizeaza toate anomaliile ce se petrec in scoli.

La liceul Grigore Moisil, fost Minier, din Deva se petrec lucruri grave. Directorul institutiei, Petru Cor, si profesorul Viorel Duta sunt acuzati de doua eleve de hartuire sexuala. Un alt profesor, Aurel Stef, este acuzat de alte doua eleve de la seral de luare de mita.

Tinerele, care au ajutat la organizarea flagrantului in cazul Stef, ne-au marturisit ca toata aceasta tevatura, cu politia si banii insemnati, nu le-a ajutat cu nimic. Acelasi sistem de notare a ramas pana la finele anului scolar: pe bani. Profesorul face inca parte din Consiliul de Administratie.

Simion Molnar, inspectorul adjunct de la Inspectoratul Scolar Judetean, a afirmat ca au fost luate masuri in privinta acestor profesori, ca au fost scosi de pe toate listele si din comisiile de bacalaureat si testele nationale. Surse care doresc sa-si pastreze anonimatul sustin ca ceea ce se intampla in liceu este consecinta unor lupte politice.

Profesorii sunt cercetati de Parchetul de pe langa Judecatoria Deva si pana la stabilirea unei sentinte, in ambele cazuri, nu se pot oferi mai multe detalii.

Pentru un Kent si-o cafea...

Diana, una dintre fetele care au ajutat la prinderea profesorului Aurel Stef in flagrant, este eleva la seral si sustine ca a intampinat deseori probleme cu acesta. Ea ne-a declarat ca s-a prezentat in biroul lui Stef cu o sticla de coniac Alexandrion, un cartus de Marlboro, o punga de cafea Jacobs si 50 de euro, toate marcate de anchetatori.

Mita era data cu scopul ca eleva sa treaca clasa, dupa ce profesorul nu a vrut sa-i dea note, pe parcursul anului scolar. Diana spune ca toata conversatia a fost inregistrata cu un reportofon. Fata mai povesteste ca profesorul a intrebat-o, curios, ce se afla in plasa.

La raspunsul ei legat de suma de bani, profesorul a parut incantat, iar mai apoi acesta a intrebat-o daca intretine relatii sexuale.

Cealalta eleva, Cristina, colega Dianei, sustine ca in nenumarate randuri profesorul Aurel Stef i-a facut propuneri indecente. Diana este insarcinata in luna a patra acum, iar la momentul respectiv fata i-a spus profesorului acest lucru. Raspunsul venit, dupa cum spune fata, a fost de genul "Hai, ca o data nu conteaza in primele luni".

Contactat telefonic, Aurel Stef a declarat ca nu da nici un interviu si nici o alta informatie care vizeaza acest subiect. Cele doua fete sustin ca mediile le-a facut profesorul. Profesorul nu mai avea insa dreptul de a pune note, pentru ca ancheta politiei era pe rol. Elevele mai declara ca nu au fost luate masuri impotriva profesorului.

Diana si Cristina au certitudinea ca se incearca tergiversarea situatiei si ca oricum nu se va face nimic, cu toate ca dovezile exista. Cristina a mai declarat ca, dupa ce a depus plangere impotriva lui Stef, acesta a sunat-o acasa, cerandu-i sa se impace. O alta eleva, Mariana, ne-a declarat ca profesorul Aurel Stef a primit deseori mita si ca i-a facut si ei propuneri indecente.

In primul semestru, la sfarsit, dupa spusele elevei, a fost ascultata la el in boxa. Acolo, profesorul a intrebat-o daca face dragoste, daca foloseste prezervativ si daca se marita. Dupa cum spune Mariana, Stef a pipait-o in nenumarate randuri, profitand de fiecare ocazie in care se afla langa ea.

Cu toate ca gesturile profesorului sunt notorii, acesta s-a simtit calomniat de afirmatiile elevelor si le-a dat in judecata. Mariana a ramas repetenta anul acesta pentru ca nu s-a conformat cerintelor profesorilor, dupa cum spune. Pentru ca nu isi pot permite un avocat, acestea au depus numai plangeri la politie.

Scoala se muta la Tribunal

Cele doua fete, Mariana si Roxana, au afirmat ca directorul liceului, impreuna cu un alt profesor, Viorel Duta, le-a urcat fortat in masina. Usile automobilului au fost blocate, astfel incat fetele s-au speriat foarte tare. Profesorii le-au dus, dupa spusele Marianei, pe Dealul Paiului, mai apoi la Simeria, unde, pentru a le calma, le-au oferit cate un suc.

Mariana povesteste ca cealalta fata, Roxana, a fost sarutata de Duta. Profesorii, Duta si Cor, le-au spus ca le vor duce acasa, cu conditia sa se reintalneasca mai tarziu, la un vin. Petru Cor ne-a declarat ca le-a actionat pe fete in judecata. Acesta mai spune ca fetele au fost manevrate de catre colegi care vor sa-l compromita.

Directorul liceului afirma ca inainte de a merge la o emisiune TV, a primit mai multe telefoane pentru a nu se prezenta. El sustine ca totul a fost o inscenare si ca acuzele care i se aduc nu se pot dovedi. Cor declara ca nu s-ar putea duce niciodata cu elevele la suc. Directorul Petru Cor a spus ca nu mai poate da nici o alta declaratie pana nu se va definitiva procesul.

Cu toate acestea, el mai spune ca totul este un scenariu pentru a fi schimbat din functie. Asocierea celor doua nume, Cor si Duta, s-a facut, dupa cum afirma directorul liceului, in virtutea faptului ca cei doi au fost deseori vazuti impreuna, fiind colegi la a doua facultate. Declaratiile fetelor sunt intarite si de elevele care s-au ocupat de organizarea flagrantului.

Contactat telefonic, Viorel Duta s-a recomandat Costica Duta, si a refuzat sa ne ofere orice informatie.

Masuri aspre de la Inspectorat

Inspectorul adjunct, Simion Molnar, ne-a declarat ca directorul Petru Cor si profesorul Aurel Stef au fost scosi de pe toate listele si din toate comisiile. Cert este ca, dupa cum afirma Molnar, decizia privind eliminarea din Consiliul de Administratie al liceului a profesorului Stef este o masura care ar trebui luata de catre conducerea scolii.

Molnar ne-a mai spus ca si Inspectoratul Scolar Judetean s-a sesizat. A fost demarata o ancheta interna si stabilita o comisie care a luat declaratii atat fetelor, cat si profesorilor. Inspectorul ne-a spus ca a incercat sa le gaseasca pe fetele care au depus plangeri impotriva profesorilor, dar nu a reusit.

Molnar mai spune ca scandalul este mult prea mare si ca informatii mai multe se vor putea oferi dupa incheierea procesului. Directorul adjunct al liceului, Camelia Selmerean, a afirmat ca nu se poate pronunta in acest scandal pana nu se afla adevarul.

Interese personale si politice la Grigore Moisil

Sursele apropiate persoanelor aflate in conflict ne-au declarat ca la baza scandalului sunt interese politice si personale. Directorul Petru Cor sustine ca a muncit mult pentru liceu si ca exista persoane care vor sa-i compromita imaginea. Sursele noastre mai spun ca apartenenta politica a fiecaruia dintre profesori creaza situatii conflictuale in liceu.

Cert este ca nu iese fum fara foc, ca vesnic vor exista situatii care vor crea si mai multa promiscuitate. Insa nu trebuie uitat, in nici o situatie, ca nu exista santaj fara santajabili.