Hotelul Decebal din Deva, fostul hotel al PCR, a fost, intre 2000 si 2004, locul in care fostii potentati aflati la conducerea administratiei judetului isi primeau delegatiile din strainatate. Asta, in timp ce supravietuirea financiara se facea cu ajutorul carpelilor si privirilor intoarse de la ilegalitatile care se petreceau.

Angajatii hotelului au format o casta greu de spart de o conducere care incearca sa redreseze o unitate aflata sub administrarea speciala a AVAS, alternativele fiind falimentul sau privatizarea. Se pleaca in continuare, sub pretextul concediului fara plata si al concediilor medicale, la munca in Italia si Spania.

Apa minerala de la Boholt, unitate apartinand aceleiasi firme, SC Apollo SA, care are in patrimoniu hotelul, se imbuteliaza "cu lingurita".

Hotelul Decebal din Deva este, in acest moment, un cuib politic care nu poate fi spart decat cu pretul disponibilizarilor. Majoritatea angajatilor hotelului sunt membri ai partidului condus de C.V. Tudor. La statia de imbuteliere a apelor de la Boholt exista un nucleu format din opt membri ai PRM, iar seful statiei este Mircea Jula, cunoscut si sub apelativul "Militianul".

Acesta a fost pus in fruntea sectiei pentru ca este singurul care poate conduce activitatea cu mana de fier. "Sunt membru PRM din 20 mai 2005. Eu, impreuna cu alti sapte angajati, am fost facuti membri de partid la gramada, pentru ca eram singurii care ramaseseram fara capatai politic. Nu am participat la nici o sedinta si cred ca imi voi da demisia din PRM", a spus acesta.

Pozitia sa nu este impartasita de angajatii societatii Apollo, inregimentati politic cu vechime. Acestia vad in probabila demisie din partid a lui Jula un rezultat al campaniei practicate de directorul Apollo, Andronic Teban, vicepresedinte al PD Hunedoara, de repolitizare a societatii.

Angajatii societatii de alta orientare politica se poarta ca si cum ar avea asigurat locul de munca in firma pana la pensie. Atunci cand sunt pusi in situatia de a da concurs pentru ocuparea postului, tipa, sub protectia anonimatului, ca sunt schimbati din considerente politice. "Cei care nu ne inscriem in vederile politice ale noului director suntem, pur si simplu, dati afara.

Fara sa ne primim salariile. Eu nu mi-am primit, dupa disponibilizare, nici avansul, nici restul de plata, nici lichidarea la firma la care am lucrat", ne-a declarat unul dintre nemultumiti. Directorul firmei Apollo declara ca este unul dintre putinii care poate aduce unitatea pe linia de plutire, dupa ce aceasta a folosit, ani intregi, intereselor PSD si pana deunazi PRM.

"Se intampla un fenomen ciudat. Pe de o parte, cei care sunt pusi la munca intra in concedii medicale sau isi dau demisiile, iar pe de alta, sunt acuzat ca angajatii raman in functii pe criterii politice", a declarat Andronic Teban.

Unde-i gheseftul?

Firma Apollo a fost preluata, in mai 2005, cu datorii de aproximativ 36 de miliarde de lei si restante salariale de trei luni. In decursul timpului, statia de imbuteliere a apei de la Boholt a fost o afacere neprofitabila pentru Apollo, din cauza firmei capusa Tatimar SRL.

Societatea Tatimar a obtinut un contract de imbuteliere a sticlelor de la Boholt, ca urmare a unui contract de prestari servicii care contine clauze dezavantajoase pentru Apollo. O parte a cheltuielilor de productie, inclusiv curentul electric consumat si salariile muncitorilor care au lucrat la linia de imbuteliere, au fost platite de Apollo.

Pretul suportat astfel de societatea Apollo pentru imbutelierea sticlelor de apa Boholt se ridica, in perioada de glorie a Tatimar, la 16 centi pe butelie. Aceasta in timp ce pretul de vanzare pe piata, practicat de Apollo, era de doar 14 centi pe butelie.

Diferenta a fost sistematic suportata de Apollo, din profitul obtinut din activitatea hotelului Decebal si a vilei Decebal, fosta vila de protocol a lui Nicolae Ceausescu.

Nelu Ardelean continua capusarea…

Ca si cum o singura capusa nu ar fi de ajuns, trei sferturi din distributia apei minerale de la Boholt a fost incredintata societatii comerciale Soricrist. Nelu Ardelean a semnat, pana la inceputul lui 2005, in calitate de director general al Apollo, contracte de livrare a apei minerale, catre Soricrist sau terti la un pret de 6.500 de lei sticla.

Aceasta in conditiile in care pretul de cost estimat de acelasi director era de aproape 10.000 de lei sticla. Apollo mai are in derulare un contract de acest tip cu Grupul de pompieri "Iancu de Hunedoara" si se afla acum la discretia si bunavointa comandantului de unitate.

Mai mult decat atat, angajatii de la punctul de lucru Boholt continua sa lucreze de parca statia de imbuteliere ar fi pe profit, iar sarcina lor ar fi sa o puna pe butuci. Nici Teban, nici Jula nu au inregistrat victorii in lupta cu sindicatul Apollo. "Am avut 32 de angajati la statie. In decurs de o luna, au reusit sa imbutelieze aproximativ 8.000 de sticle de apa minerala.

Ar fi imbuteliat mai mult chiar daca ar fi pus apa in sticle cu ligurita. Acum lucreaza in mod efectiv 17 angajati, in baza unui acord global. Au realizat 41 la suta din productia planificata. La venirea din concedii a celorlalti angajati, vom fi nevoiti sa restructuram o parte din personal", a mai declarat Teban.

Se dau bolnavi

Doua angajate ale hotelului obisnuiesc sa lucreze pe timp de vara in strainatate sau pe litoral, in timp ce in evidentele firmei figurau ca fiind in concedii fara plata. "De cand am venit eu, nu am mai incurajat si nu am mai dat curs cererilor pentru concedii fara plata.

Am spus intotdeauna ca oamenii care lucreaza, sau chiar se plimba prin oras, in timp ce isi iau concedii medicale de la noi nu au ce cauta in firma. Nu le voi face platile acestor oameni pana cand nu vor fi lichidate, la zi, platile salariale pentru angajatii care lucreaza in mod efectiv", mai spune Andronic Teban. Fondul lunar de salarii, de 516 milioane de lei, este imposibil de acoperit.

Facturile acumulate in timp, pe care societatea a fost nevoita sa le plateasca, se ridica la aproape un miliard de lei (curent electric peste 250 de milioane, gaz metan 170 de milioane, convorbiri telefonice peste 50 de milioane si facturi care trebuie platite furnizorilor 500 de milioane de lei). In plus, pe langa furnizori, au existat persoane cu contracte individuale de prestari servicii.

Fratele liderului de sindicat al angajatilor Apollo este unul dintre beneficiarii acestor contracte. "Trebuie sa fac, pur si simplu, echilibristica. Nu pot plati cu prioritate fondul de salarii, pentru ca pe urma vin facturile la utilitati, iar apoi, daca nu avem bani in casa, suntem debransati si trebuie sa inchidem activitatea", a declarat Andronic Teban.

Firma va intra in normal cu platile catre salariati si furnizori din luna august. Prioritate vor avea, potrivit conducerii firmei, persoanele care lucreaza efectiv, si nu cele care si-au luat concediu sau lichidare, chiar daca personalul sarit din schema intr-o prima faza ar fi considerat, in alte intreprinderi, ca fiind de importanta strategica.

Contabilitatea din cadrul Apollo este unul dintre serviciile ale caror angajati nu vor fi platiti la zi. Doi dintre cei sapte contabili ai firmei, in frunte cu directorul economic, si-au cerut lichidarea, iar alti trei sunt inca in concedii medicale.

Si totusi, Teban are amnezie

In ciuda declaratiilor razboinice, directorul Apollo nu ezita sa faca orice compromis atunci cand este vorba despre salariati influenti. Romulus Furca, fost lider de sindicat si fost manager al societatii comerciale Apollo, continua sa asigure, impreuna cu fiul sau, asistenta juridica a firmei.

Cei doi si-au demonstrat eficienta in procesele pierdute referitoare la litigiul Apollo cu Andrei Lorincz vizavi de fosta vila a lui Ceausescu. Intr-un exces de zel, tatal jurist (Romulus Furca), a ignorat interdictia AGA de a inchiria spatii din patrimoniul societatii.

A instrainat, in conditii dezavantajoase pentru Apollo (pe termen nelimitat, la un pret fix, netinandu-se seama de inflatia anuala), garajele UGIRA, precum si un depozit si o rampa de incarcare CFR (proprietatile Apollo) aflate in zona garii din Deva. Aceasta in conditiile in care societatea se afla in administrare speciala si poate fi privatizata in orice moment.