Primarita din Beriu, Rodica Mota, face legea "dupa cum bate parcela". Toate comisiile trimise de mai-marii judetului nu au tinut piept vajnicei primarite.

Tabelele petitionarilor au fost intocmite de prisos. Suprafetele de teren sunt oferite detinatorilor pe alte am plasamente decat cele vechi, dupa moda Mota. Incalcarea flagranta a legilor fondului funciar si licitatiile aranjate i-au adus deja doua dosare penale si o promisiune de suspendare din functie. Locuitorii din Beriu au inaintat numeroase petitii la Prefectura Hunedoara.

Cu toate acestea, nimeni nu a putut face nimic impotriva ilegalitatilor comise cu nonsalanta de Rodica Mota. Primarita imparte pamanturile dupa calculele ei si nu dupa cele facute de topografi.

Prefectul Cristian Vladu a spus ca Rodica Mota se afla in vizorul autoritatilor de multa vreme si ca nu merita functia de primar.

De Beriu primar si soata de kosonar

Evolutia Rodicai Mota este plina de picanterii, unele dintre faptele ei frizand absurdul. Intreaga ei activitate sta sub semnul arogantei si dispretului fata de lege, dar si de oameni. Lumea zice ca vine din sudul tarii, din orasul Novaci, judetul Gorj, si a fost inscaunata primar de comunisti inca din anul 1983.

A ocupat aceasta functie pana la revolutie, iar in 1996 a fost aleasa de catre electorat. Dar nu oricum. Locuitorii Beriului spun ca primarita a avut cea mai violenta campanie electorala. Sotul acesteia, decedat acum, ca sef al Politiei din Orastie si cunoscut kosonar, a avut grija ca alegerea sa fie "corecta". Si amenintarile in stanga si in dreapta cu arestarea au avut efectul scontat.

Sotul Mota, "tatal kosonarilor", cum i se mai spunea, a fost implicat in traficul cu masini aduse pe carnete de revolutionar. Dosarele se afla si acum la politie, unele solutionate cu NUP, altele solutionate degeaba. Asa ca Madam Juju, primarita de Beriu, si-a faurit in comuna stilul propriu de abordare a problematicilor, care intra sub incidenta cadrului ilegal.

O rebela din Beriu

Doina Ilie este unul dintre locuitorii care au de suferit de pe urma aplicarii gresite a legilor fondului funciar. Femeia a facut mai multe plangeri la autoritatile judetene si a intocmit liste cu toti cei carora nu li s-a retrocedat pamantul pe acelasi amplasament. Doina Ilie a spus ca Mota nu a respectat harta cadastrala si nici ordinea in care au fost folosite parcelele.

Femeia este revoltata deoarece de foarte multe ori motivatiile impartirii terenurilor erau nefondate si lipsite de temei legal. Scuze a gasit destule. S-a spus ca dupa revolutie, terenurile arabile nu au mai fost lucrate, ca acolo a crescut trestia si ca cei ce revendica pamantul vor teren doar acolo unde nu e trestie.

Alt motiv a fost ca s-a facut cale ferata si s-a diminuat suprafata pamantului, cu toate ca la Beriu nu exista inca linie ferata. Si lista de scuze pentru diminuarea si nerespectarea vechilor amplasamente continua la nesfarsit. Oamenii sunt revoltati si decisi sa-si faca singuri dreptate.

Cu toate ca oamenii au acte doveditoare, Mota nu a tinut cont de acestea si a facut impartirea asa cum a crezut ea de cuviinta. Brambureala pamantului a adus locuitorii din Beriu in prag de rascoala. Mai mult, Rodica Mota opreste sase la suta din suprafata de teren care urmeaza a fi retrocedata, in timp ce legea spune ca procentajul este de doi la suta.

Masuratorile au fost efectuate fara ca proprietarii terenurilor sa fi fost anuntati. Unele terenuri au fost atribuite pe latimi mici si lungimi mari, fiind imposibil sa fie lucrate mecanizat.

Amenzi usturatoare

Prefectul Cristian Vladu ne-a declarat ca a facut o plangere penala impotriva Rodicai Mota pentru nerespectarea Ordonantei 60 privind achizitiile publice. Vladu ne-a mai spus ca firmele sunt aduse de ea de la Targu-Jiu, fara sa mai organizeze licitatii. Se pare ca unul dintre preferati a fost Nicolae Mischie, fostul baron PSD de Gorj.

Prefectul sustine ca Rodica Mota are o problema nerezolvata si cu aductiunea de apa in Beriu, unde iarasi s-au constatat abateri. Cristian Vladu a fost, impreuna cu specialistii, in Beriu de doua ori, sa tina audiente, pentru a conveni cum se va face impartirea terenurilor. De fiecare data, dupa ce prefectul pleca, lucrurile se reintorceau la "normal" si Mota facea tot ce vroia.

Aceasta are un stil personal de aplicare a legilor fondului funciar - ofera pamant consilierilor preferati, desi ei nu au dreptul. Cristian Vladu promite ca Rodica Mota va fi amendata, dupa noua lege, cu 300 de milioane de lei, bani pe care va trebui sa-i scoata din buzunar. Dupa aceasta, urmeaza suspendarea.

Mama Omida de Beriu

Misticismul care pluteste in jurul primaritei din Beriu este intarit de povestile de prin comuna. Satenii soptesc, pe la colt de casa, cum ca Mota umbla cu lucru necurat. Oamenii spun ca primarita nu e straina de tot felul de ritualuri si descantece demne de o adevarata "bosconitoare" de Ev Mediu. Si fiindca hotului de hot i-e frica, Mota se fereste de fotografii ca de dracu.

Si, de gospodina ce e, nici macar drumul din fata casei nu l-a asfaltat, spre disperarea ulitei care nici macar cu asta nu se poate lauda.

Modificari ale Legii fondului funciar

Cele mai importante modificari aduse Legii fondului funciar nr. 18/1991 si Legii nr. 1/2000 se refera la consacrarea regulii vechiului amplasament cu respectarea atribuirilor in proprietate legale din perioada anterioara; consacrarea suprematiei reconstituirii in fata constituirii dreptului de proprietate privata; restituirea terenurilor agricole la nivelul ultimei reforme agrare (legea 187/ 2.03.1945), respectiv anul 1948 in cazul padurilor.

Pentru paduri nu exista limita de suprafata, proprietarii urmand a primi inapoi tot ce detineau la data nationalizarii; restituirea constructiilor aferente terenurilor agricole si forestiere situate in extravilan; reintroducerea probei cu martori; despagubirea proprietarilor pe ale caror terenuri se afla investitii vandute in mod legal de stat la valoarea justa a acestor terenuri; simplificarea conditiilor de reconstituire a dreptului de proprietate si accelerarea punerii in posesie si a emiterii titlurilor.

Rodica, primarita pokerista

Lumea vorbeste ca edilului de Beriu ii plac jocurile de noroc, pokerul in special. Este vazuta deseori in medii mai putin protocolare, jucand carti. "Toata noaptea joaca poker si ziua doarme si nu vine la serviciu", ne-a spus un cetatean din comuna. Se spune ca a pierdut milioane de lei la jocuri.

Limbajul trivial si comportamentul primaritei arunca atat institutia, cat si functia in promiscuitate. Prefectul Vladu spune ca la o vizita inopinata, a gasit-o pe Rodica Mota cu parul plin de paie, ziua in amiaza mare, bine ancorata in fotoliul de prim-gospodar al comunei.