Tot mai multe laboratoare sunt acreditate pentru a da avizul psihologic pentru conducatorii auto. Cu toate acestea, siguranta circulatiei este tot mai subreda.

Nu e de mirare ca numarul accidentelor rutiere creste de la zi la zi, iar masinile zdrobite, atarnate pe marginea soselelor, confirma acest lucru. Examinarile psihologice au devenit una dintre cele mai profitabile afaceri. Si, ca majoritatea afacerilor cu scop lucrativ, contravin uneori legii.

Disfunctionalitatile in desfasurarea examinarilor pentru siguranta circulatiei apar atunci cand psihologul in cauza, avid dupa bani, vinde avize. Laboratoarele de examinare sunt in masinile psihologilor, tratatele se incheie intre firme puternice, cu salariati multi, iar avizele se dau ca pe banda rulanta.

Cei de la Politia Rutiera nu verifica societatea care elibereaza avizele psihologice, ci doar daca aceasta este sau nu autorizata.

In judetul Hunedoara exista sase laboratoare autorizate pentru a elibera acest gen de avize. Examinarile psihologice se fac fara aparatura sau baterii de probe diferentiate pe functii si meserii. Psihologii efectueaza examinarile in complicitate cu firme mari, in spatii improvizate si fara aparatura.

Surse ne-au declarat ca astfel de nereguli se petrec in complicitate cu Termocentrala Mintia, Romsilva, Spitalul Hunedoara. Psihologul merge pe teren cu masina, lipsit de aparatura prevazuta de lege, da avize, chiar si cate o suta pe zi. In mod normal, un test psihologic pentru un conducator auto dureaza in jur de o ora. Nu poti examina mai mult de zece oameni pe zi.

Azi, doar functionar public

Directorul de la Centrul de Formare Profesionala, Ioan Durus, a fost administratorul unui PF cu activitate in domeniul avizelor psihologice. Desi era functionar public, Durus a fost abia acum o luna sesizat ca are o activitate din care se produc bani.

Cu toate ca are toate avizele si autorizatiile necesare unei astfel de activitati, Ioan Durus dadea avize din masina, dupa cum ne-au informat sursele noastre. Functionarul spune ca nu a stiut ca o astfel de activitate este interzisa, in cazul in care este si functionar public.

Vasile Iorgovan, directorul AJOFM, spune ca, deoarece legea interzice veniturile in afara salariilor, i-a pus in vedere lui Durus sa renunte la PF, ceea ce s-a si intamplat, doar ca la mult timp dupa intrarea in vigoare a Legii functionarului public.

Durus a declarat ca mergea la unitati dupa program, ca mai apoi sa spuna ca mergea la unitati pentru a oferta si nu pentru a da avize. Durus a mai spus ca avea laborator conform cerintelor legii. Acesta este doar unul din cazurile de incalcare a legii.

Psihologii la pamant

Constituirea Colegiului Psihologilor, precum si examinarea in domeniul transportului si protectiei muncii sunt reglementate foarte clar prin legi publicate in Monitorul Oficial. Sursele noastre ne-au declarat ca, in cazul unui psiholog din Hunedoara, au fost facute acreditari fara ca dosarele sa fie complete.

Existenta acestor "specialisti", care transforma testul psihologic intr-o joaca, prin vinderea unei bucati de hartie, este cauza principala a multitudinii de accidente rutiere.

In judetul Hunedoara s-au facut alegerile psihologilor din Comitet, precum si din Comisii mai mult pe considerente financiare, cei alesi mergand pe principiul obtinerii mai multor contracte si nu pe cel al profesionalismului. Multi soferi privesc examinarea psihologica premergatoare obtinerii permisului ca pe o formalitate de care se poate trece cu usurinta.

Florin Plesa, referent de specialitate la ARR, ne-a declarat ca ei nu au ca obiect de activitate verificarea firmelor sau a laboratoarelor, ci doar a existentei avizelor. Cei care au dreptul acesta, de a da avize, nu sunt controlati de organele de control. Sunt lasati sa isi desfasoare activitatea ilegala in deplina libertate.