Festivalul S.O.S. Castelul, desfasurat saptamana trecuta la Hunedoara, a avut un ecou destul de slab, in ciuda faptului ca s-au pus mari sperante in atragerea de fonduri. Muzica, micii si berea au adus in curtea castelului o multime de localnici, dornici sa scape pentru cateva seri de nelinistile personale si plictiseala in care se zbate micul oras.

Nimeni dintre organizatori nu a amintit pe parcursul manifestarii scopul exact al acesteia. Desi bani pentru renovarea monumentului istoric nu s-au strans, autoritatile hunedorene se agata de imaginea vestigiului pentru a iesi din anonimat.

Principalul lucru este ca lumea s-a simtit bine, atat cat se putea si permiteau conditiile sau improvizatiile. Cunoscuta formatie rock Iris a fost si ea prezenta pe scena, dar la o ora mult prea tarzie pentru rabdarea spectatorilor.

Procopsita de la organizatori cu o instalatie de sunet de toata jena, trupa a incercat sa cante cateva melodii, desi versurile s-au auzit mai bine din public decat din boxe. Irisii au fost aplaudati frenetic de o parte din public, ceilalti hunedoreni negasindu-si nicicum rostul acolo de unde nu rasuna acorduri de manele.

Din loc in loc erau plantate prin public niste emitatoare umane de duhoare, probabil fani de fier vechi preaplini de licori ieftine.

Personalitatile locale s-au afisat in numar mare la sarbatoare. Ca de obicei, li s-a amenajat o loja, in dreapta scenei, undeva deasupra tuturor. Politisti brutali i-au pazit bine, mai ceva ca pe artistii care au cantat, de parca cineva ar fi fost interesat sa atenteze la viata lor.

Totul facut la repezeala

In ciuda publicitatii care i s-a facut, festivalul nu s-a ridicat la inaltimea asteptarilor. Drumul spre Castelul Corvinestilor e presarat de gropi adanci, din pricina lipsei capacelor de canal, in care risti sa-ti rupi gatul. Hotii de fier vechi le-au furat de peste tot.

Autoritatile nu s-au chinuit sa gaseasca nici macar o solutie de urgenta pentru inlocuirea capacelor, astfel ca mai multi necunoscatori ai fenomenului s-au lovit, prabusindu-se in ele.

Festivalul S.O.S. Castelul este unul dintre cele mai bune lucruri care s-au facut pentru imaginea Hunedoarei, dar speram ca, la editiile viitoare, organizatorii vor trage invataminte din dezacordurile acestui eveniment.