Intrebati despre cuantumul lunar al bugetului Consiliului Judetean respectiv despre citi bani se ruleaza intr-o singura luna la Consiliul Judetean Satu Mare, consilierii judeteni ne-au raspuns ca nu au habar despre cit se cheltuie intr-o luna cu protocoalele, delegatii interne si externe, telefoane mobile, fixe, carburant pentru masini, ori cu alte cheltuieli curente.

Ca intrebare ajutatoare, i-am rugat sa ne spuna daca au macar o idee despre ordinul de marime al acestor sume, adica daca este vorba despre zeci sau sute de milioane de lei vechi, sau despre miliarde de lei vechi.

Toti consilierii Aliantei si ai PSD pe care i-am putut contacta ieri au ramas perplecsi la auzul intrebarii, tosi au raspuns aproape la fel "Nu stiu".

Iata cum au raspuns dinsii.

Valentin Macec, consilier PNL:

Nu am cum sa le stiu. Aceasta informatie ar trebui sa o cer secretarei noastre economice pentru ca este vorba de cheltuieli curente prevazute in buget. Stiu ca e vorba de o suma globala, dar pe care nu o stiu in acest moment.

Pentru delegatii, se hotareste cine merge, pentru cite zile si in functie de acesti factori si de necesitati, se aloca o suma, diurna zilnica - toate acestea prevazute in cheltuielile pentru delegatii, dar care au limite prevazute.

Alexandru Panea, consilier PNL:

Eu fac parte din Comisia de drumuri si buget-finante, si din informatiile ce le detin va pot spune cum sint repartizate cheltuielile cu benzina pe intern. Spre exemplu, Presedintele Consiliului are 200 de l de benzina pe intern/luna, iar daca iese in afara judetului, cheltuiala e suplimentata prin ordin de deplasare.

Vicepresedintii au parte de aceleasi conditii si la fel are secretarul general al judetului, in conditiile in care nu are de facut deplasari. Cei care ar avea intr-adevar nevoie de benzina, deoarece ei sint cei care circula cel mai mult in interes de serviciu, - directia tehnica si serviciul arhitectului sef - au impreuna doar o cota de 100 de l/luna.

Vizavi de cuantumul convorbirilor telefonice admise, acestea sint nelimitate din cite stiu eu. Nu va pot da cifre exacte privind rulajul financiar intr-o luna la Consiliul Judetean, pentru ca nu vreau sa devin penibil printr-o estimare gresita. Ceea ce va mai pot spune, este ca in afara organigramei Consiliului Judetean, restul problemelor curente se rezolva prin dispozitia presedintelui.

Ioan Rus, consilier PNL:

Eu nu ma ocup cu treaba asta. Nu stiu, n-am idee. Dupa ce s-a informat si ne-a contactat pentru a ne da datele exacte, dinsul a adaugat: Bugetul Consiliului Judetean prevazut pentru un an de zile este de 519.964.040.000 lei vechi, respectiv 51.996.404 RON (lei grei). Pe 6 luni, bugetul este de 31.000.000 RON, iar pe luna este de 5.166.000 RON.

In ultimele 6 luni s-a cheltuit suma de 30.800.000 RON adica aproape toata suma prevazuta si aprobata.

Viorel Buda, consilieri PNL:

"Nu stiu...nu am idee. De cind sint consilier nu am primit niciodata vreo informare cu privire la aceste cheltuieli.

Singurul consilier PSD care are o idee vaga despre acest subiect este Ioan Mircea Ardelean

Ioan Mircea Ardelean, consilier PSD (fost vicepresedinte al Consiliului Judetean in legislatura 2000-2004): N-as putea sa raspund la aceasta intrebare. Nici macar ca ordin de marime, adica daca este vorba despre 1,2 sau 3 miliarde lei pe an.

In bugetul de venituri si cheltuieli, sumele reprezentind salariile, deplasarile interne si externe, protocoalele, carburantii sau telefoanele sint trecute impreuna.

Ciorba Simion, consilier PSD: Nu am habar. Nu ni s-a spus niciodata cit si pentru ce se cheltuie. Poate ca daca am consulta executia bugetara pe anul trecut am afla cit s-a cheltuit.

Octavian Petric, consilier PSD: N-am habar de cit si pentru ce se cheltuie. Nu stiu.

Vasile Pasca, consilier PSD: Chiar ca m-ati incuiat cu aceasta intrebare. Nu stiu.

Ioan Tou, consilier PSD: Nu ni s-a spus niciodata cit si pentru ce se cheltuie. Nu stiu nici macar ca ordin de marime.