Exista mai multe variante in acest caz, printre care si iesirea lui din tara cu documente false. Mai grav, este posibil ca Priplata sa fi fugit cu complicitatea unui politist de frontiera. Curios, mandatul de arestare pe numele cehului fusese emis inca de pe 9 iunie, insa Politia Bihor a ezitat sa-i puna catuse. „L-am cautat, dar nu l-am gasit", asa suna explicatia politistilor bihoreni.

Ministerul Justitiei poate cere extradarea lui Priplata sau poate transfera dosarul in Cehia. In ciuda acestui incident, nici un sef de institutie n-a fost inca destituit.

Revolta. Ura. Neincredere in justitie. Acestea au fost primele sentimente pe care le-a simtit Marieta Sahleanu, sotia liderului de sindicat de la SC Tepro Iasi ucis in 2000 la auzul vestii ca Franmtisek Priplata a fugit din tara.

Potrivit cotidianului „Blesk", citat de agentia CTK, Priplata a reusit sa iasa din Romania, fiind vazut, alaturi de fiica sa, la o prezentare de moda intr-un oras din Cehia. „Am trecut granita in noaptea de joi spre vineri. Mi-a luat 20 de minute. Nu voi spune niciodata pe unde", a declarat Priplata, pentru ziarul „Blesk".

Marieta Sahleanu este consternata de ceea ce se poate intimpla cu deciziile justitiei Romane. „Sint revoltata de ceea ce se intimpla. Am avut incredere in justitie, dar parca ma si asteptam la asa ceva, ca Priplata sa scape. Eu de mult le-am spus apropiatilor ca va pleca. Am asteptat patru ani si jumatate sa se faca dreptate.

Sint foarte suparata si dezamagita de tot ceea ce inseamna justitie, de tot ceea ce inseamna Romania. Pe 2 iunie ei trebuiau arestati. Cum si-au facut treaba autoritatile?", s-a intrebat Marieta Sahleanu. Femeia este descumpanita de cele intimplate si este decisa sa plece din tara, pentru ca in opinia sa aici nu se mai poatre trai atit timp cit oameni precum Priplata „umbla liberi".

„Vreau sa plec intr-o alta tara, in care sa traiesc in liniste, unde personaje precum Victor Balan si Franmtisek Priplata sa nu reuseasca sa pacaleasca legea. Nu mai vreau sa-i mai vad si sa le ascult minciunile. Daca ma credeti, am inceput sa ma umplu de ura. Pe 7 septembrie se fac cinci ani de cind tot umblu prin tribunale, de cind cheltuiesc bani pentru a mi se face dreptate.

Si ce am obtinut? Doar am imbatrinit si cine ma poate intelege cit de grea imi e singuratatea, cit de greu le este copiilor mei fara tata", a mai adaugat Marieta Sahleanu. Femeia este nemultumita si de maniera in care lucreaza justitia romana.

Priplata, care sustine ca este nevinovat, ar fi trebuit sa fie incarcerat potrivit sentinatei, insa Tribunalul Satu Mare a aminat de mai multe ori inceperea executarii pedepsei, din motive de sanatate a condamnatului. „Stiti cita puscarie a facut in cei patru ani de cind mergem prin tribunale? Doar 11 luni. Cred ca au avut pina acum toate bolile posibile.

Noi nu am cerut bani de la ei, ba chiar am semnat la notar ca noi nu vrem beneficii materiale, ci doar pensia de urmas la care avea dreptul fiica mea conform legii, aceasta pentru ca atunci cind a fost ucis sotul meu ea era minora. Chiar si asa nu am primit nici un ban", a mai spus aceasta.

Politistii de frontiera din vestul tarii se scarpina pe dupa ureche

Cum a fost posibil ca cehul Franmtisek Priplata, condamnat la opt ani de inchisoare pentru implicare in asasinarea liderului de sindicat Virgil Sahleanu, sa iasa din tara pe sub nasul politistilor romani de frontiera? Iata intrebarea pe care si-o pune acum conducerea Inspectoratului General al Politiei de Frontiera (IGPF) si careia incearca sa-i gaseasca un raspuns.

Vestea ca cehul a scapat din Romania a dus la demararea unei ample anchete interne in inspectoratele de politie de frontiera din vestul tarii. „Conducerea Inspectoratului General al Politiei de Frontiera a dispus efectuarea verificarilor in vederea stabilirii modalitatii prin care cetateanul ceh Franmtisek Priplata a parasit teritoriul Romaniei.

Din primele cercetari a rezultat ca el nu a tranzitat legal frontiera romana, iesirea acestuia din tara fiind posibila prin trecerea frauduloasa a granitei, fie prin punctul de control (cu documente false de calatorie, falsificate sau prin substituire de persoana), fie pe la «frontiera verde».

In cazul constatarii unor disfunctionalitati privind respectarea metodologiei de lucru de catre cadrele Politiei de frontiera, conducerea Politiei de Frontiera va analiza si va dispune masurile ce se impun", ne-a declarat subinspectorul de politie Fabian Badila, purtatorul de cuvint al IGPF.

Patru ipoteze care acuza Politia de Frontiera din vestul tarii

Indiferent cum a reusit sa plece cehul din Romania, vina pare, in acest moment, sa le apartina in totalitate politistilor de frontiera. Daca Priplata ar fi incercat sa iasa cu pasaportul lui, atunci el ar fi fost oprit, intrucit fiecare persoana este verificata in baza de date ce cuprinde informatiile despre cei dati in consemn.

Inspectoratul General al Politiei Romane a confirmat ieri ca Franmtisek Priplata era dat in urmarire generala inca de pe 30 iunie 2005 si in consemn la frontiera, tot de atunci. Daca Priplata a avut documente falsificate de calatorie ori a prezentat la control actele altei persoane, careia i s-a substituit, atunci acest lucru ar fi trebuit descoperit de politistii din punctul prin care a iesit.

Daca a trecut peste „frontiera verde", adica prin cu totul alta parte decit prin puncte, atunci vina ar trebui sa cada in seama acelor politisti de frontiera care aveau obligatia de a supraveghea „frontiera verde". Cea mai grava ipoteza ar fi aceea ca cetateanul ceh a beneficiat de complicitatea a cel putin unui angajat al Politiei Romane de Frontiera.

Judecatorii din Satu Mare cred ca vinovatii sint la IPJ Bihor

Gheorghe Rat, judecator la Tribunalul Satu Mare, a declarat ieri ca, pe 2 iunie, Priplata a fost condamnat definitiv la opt ani de inchisoare, de care instanta din Bucuresti. Pe 9 iunie, copia minutei a ajuns la Tribunalul Satu Mare, instanta care era obligata, conform legii, sa elibereze mandatul de executare a pedepsei.

In 2002, judecatorii de la Satu Mare il condamnasera pe ceh la sase ani de inchisoare pentru instigare la lovituri cauzatoare de moarte.

Tot pe 9 iunie, Tribunalul Satu Mare a emis pe numele lui Priplata un mandat de executare a pedepsei cu inchisoarea si, in aceeasi zi, mandatul a fost comunicat Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Bihor, pentru ca Priplata avea domiciliul declarat la Oradea, dupa cum sustine judecatorul Rat.

Priplata incearca justitia romana si cere aminarea executarii pedepsei

Magistratul Gheorghe Rat a mai precizat ca, pe 3 iunie 2005, avocatul lui Priplata a depus la Satu Mare o cerere de aminare a executarii pedepsei, pe motive de sanatate si familiale. Tribunalul Satu Mare a fixat termen pentru judecarea cererii in ziua de 22 iunie.

Pentru a putea judeca cererea lui Priplata, tot Tribunalul Satu Mare a dispus efectuarea unei expertize medicale la IML Bihor si a unei anchete sociale la Primaria Oradea. Cum datele solicitate nu au venit, Tribunalul Satu Mare a dispus aminarea judecarii cererii pentru data de 7 septembrie. „Nu s-au efectuat nici expertiza si nici ancheta sociala.

In relatiile date de la cele doua institutii se arata ca (Priplata, n.r.) nu s-a prezentat pentru efectuarea expertizei, iar familia si-a schimbat domiciliul. Ca urmare, cauza neputind fi solutionata, s-a aminat", a mai declarat judecatorul Rat.

Acelasi judecator sustine ca, in tot acest timp, mandatul de executare a pedepsei era in vigoare si ca, in aceste conditii, politistii din Bihor ar fi trebuit sa il gaseasca pe ceh si sa il incarcereze.

Politistii din Bihor afirma ca l-au cautat, dar nu l-au gasit

Intr-un comunicat difuzat ieri, Inspectoratul de Politie al Judetului Bihor a respins orice responsabilitate a sa privind disparitia lui Franmtisek Priplata, aratind ca nu are nici o vina pentru faptul ca acesta a fugit din Romania. Reprezentantii IPJ Bihor sustin ca au primit pe 15 iunie mandatul de executare a pedepsei pe numele lui Priplata.

In aceeasi zi, politistii l-au cautat pe cetateanul ceh la domiciliul concubinei sale din Oradea, pentru a-l depune in arest si, pentru ca nu a fost gasit, IPJ Bihor l-a dat pe Framtisek Priplata in consemn la frontiera.

Politistii l-au cautat in mod repetat pe Priplata si, pe 30 iunie, l-au dat in urmarire generala, pentru ca nu au avut nici o informatie care sa arate ca cehul s-ar afla in judetul Bihor, se mai precizeaza in comunicatul IPJ Bihor.

Ceruse sa execute pedeapsa in Cehia

Pe de alta parte, potrivit judecatorului Gheorghe Rat, Ministerul Justitiei a adresat, pe 5 iulie, Tribunalului Satu Mare un act prin care s-au cerut informatii legate de acest caz, necesare in demararea procedurilor de extradare a lui Priplata, pentru ca acesta sa execute pedeapsa cu inchisoarea in Cehia.

Judecatorul Rat a mai precizat ca aceasta extradare fusese ceruta de omul de afaceri ceh. Judecatorul Rat a mai adaugat ca, in momentul in care IPJ Bihor ii va comunica oficial ca Frantisek Priplata a parasit Romania, instanta poate emite un mandat de arestare international.

Dupa ce autoritatile s-au umplut de penibil, Ministerul Justitiei cauta solutii pentru a-l baga la zdup in Romania

Ministerul Justitiei (MJ) analizeaza variantele legale ce pot fi aplicate pentru ca cehul Franmtisek Priplata sa isi savirseasca pedeapsa pentru care a fost condamnat in Romania. Potrivit declaratiilor lui Radu Razvan de la Directia de Drept Interntional din cadrul MJ, o varianta ar fi ca ministerul sa transmita o cerere de extradare ministerului omolog din Cehia.

Totusi, potrivit acestuia aceasta varianta ar putea fi dificil de aplicat, deoarece Franmtisek Priplata este cetatean ceh si nu se stie daca autoritatile din Cehia vor fi de acord sa il extradeze. Mai mult, Priplata chiar a invocat, la un moment dat, posibilitatea de a-si executa pedeapsa intr-o inchisoare din Cehia. „As fi foarte fericit sa reusesc acest lucru.

Imediat ce voi avea toate actele necesare, voi incepe demersurile in acest sens. Inca nu am stabilit detaliile", afirma el, intr-o declaratie difuzata de agentia ceha CTK, acum doua luni.

De asemenea, Radu Razvan mai spune ca o alta varianta care ar putea fi aplicata in cazul cehului este transferul dosarului sau catre Ministerul Justitiei de la Praga, la cererea MJ de la Bucuresti, in baza actelor intocmite de procurorul general al Parchetului Curtii de Apel Oradea si verificate de directia de specialitate din cadrul ministerului.

Practic, Ministerul Justitiei din Romania trebuie sa decida intre varianta cererii de extradare a lui Priplata si cea a transferului dosarului, a mai spus acesta. Potrivit purtatorului de cuvint al MJ ceh, citat de agentia ceha de presa CTK, institutia asteapta ca autoritatile romane sa emita un mandat international de arestare pe numele lui Priplata.

„Este foarte posibil ca Romania sa emita un astfel de mandat. In acel moment este de datoria autoritatilor cehe sa-l aresteze si sa-l extradeze", a spus Dimun.