Ordonanta Guvernului nr. 28/2005 face victime. Intr-o singura zi, politistii de frontiera au retinut sute de pasapoarte. Sint romani, pe care Ordonanta Guvernului nr. 28 i-a prins in tara, iar acum nu se pot intoarce in tarile in care au muncit, tari in care si-au lasat bunuri si bani. Alte citeva sute de romani au venit pina in Ungaria, au aflat de noua lege si au facut cale intoarsa.

Oare este pregatita Romania sa ofere locuri de munca miilor de romani, a caror pasapoarte au fost suspendate?

Pina ieri la ora 10, politistii de frontiera de la Petea au ridicat 200 de pasapoarte

Va reamintim ca din 1 august, de la ora 0, in conformitate cu OG 28/2005, politistii de frontiera ridica pasapoartele cetatenilor romani care au depasit termenul legal de sedere in strainatate. In conformitate cu actul normativ mai sus amintit, masura suspendarii dreptului de folosinta a pasaportului "... poate fi luata si impotriva persoanei care a savirsit in strainatate fapta de cersetorie, constatata potrivit legii, precum si impotriva persoanei returnate in baza acordurilor de readmisie incheiate de Romania cu alte state si impotriva cetatenilor romani care au depasit, in mod nejustificat, termenele de sedere in statele pe teritoriul carora au calatorit". ÂÂ

In baza acestor prevederi legale, din 1 august si pina in 2 august la ora 10, politistii de frontiera de la Petea au ridicat 200 pasapoarte, iar colegii lor de la Urziceni au retinut 48 pasapoarte. Subcomisarul Dorel Sabau interimar la comanda PCTF Petea ne-a marturisit ca pina la aceasta ora au fost retinute 200 de pasapoarte. "Oamenii sint disperati.

Multi au aflat de Ordonata si s-au intors inapoi din Ungaria. In alte puncte de frontiera au fost ridicate mult mai multe pasapoarte. Am avut satmareni, maramureseni si chiar bucuresteni care au depasit termenul de sedere. Tuturor le-au fost retinute pasapoartele," ne-a spus subcomisar Dorel Sabau.

Aproximativ 200 de romani au renuntat sa intre in tara si au facut cale intoarsa

Ieri, ne-am deplasat si noi la Punctul de trecere a frontierei Petea, unde am intilnit 6 romani, a caror pasapoarte au fost ridicate. Oamenii erau foarte emotionati, si in acelasi timp nervosi. Tremurind ne-au marturisit ca au muncit in Italia. "Acum ne ridica pasapoartele. Nu ne mai putem intoarce. Ne-am lasat acolo lucrurile, banii si familia.

Nu sintem noi in masura sa comentam aceasta lege, dar putem spune ca este o masura prea dura. N-am stiut de aceste prevederi. Cei care au aflat au facut cale intoarsa. Nu stim ce vom face," ne-a spus unul din cei 6 romani.

In jurul orei 10, traficul prin Punctul de trecere a frontierei Petea era mort. Razlet intra sau iesea cite un autoturism. Cei care se intorceau din Ungaria, ne-au marturisit ca in noaptea de 1 spre 2 august, de la Non-Stop-ul din Ungaria, aproximativ 200 de romani, au facut cale intoarsa.

Pentru ca si-au lasat copilul nou nascut in Spania, doi soti au facut cale intoarsa

Au fost si situatii mai speciale. De pilda doi soti se intorceau din Spania. In luna martie, femeia a nascut acolo, iar acum vroiau sa vina in vizita in tara. Si-au lasat copilul, nou nascut in Spania, la prieteni. Femeia depasise termenul de sedere, iar sotul ei nu. In Ungaria, au aflat de noile prevederi legislative.

Pentru a nu risca sa ramina fara pasaport, femeia a ramas in Ungaria, iar sotul ei a venit pina la Petea. Aici, el si-a povestit necazurile. Din pacate politistii de frontiera n-au putut sa-l ajute. Asa ca barbatul s-a intors in Ungaria si impreuna cu sotia lui au facut cale intoarsa spre Spania. Nu puteau risca. Iata ca noul act normativ face victime.

Urmare a acestui act normativ, hotelurile din Ungaria sint pline de romani care intentionau sa vina acasa in vacanta. Ei asteapta sa vada ce se intimpla, vor putea intra in tara sau vor fi nevoiti sa se intoarca in tarile in care lucreaza.

Autoritatile sint de parere ca aceasta Ordonanta a Guvernului nu poate avea viata lunga. Romanii disperati vor incerca sa iasa din tara prin orice mijloace, ori trecind fraudulos frontiera, ori prin falsuri.