Liberalii deveni si-au ales seful. Florin Oancea a ramas sa conduca inca patru ani cea mai puternica organizatie municipala din tara. Sa conduca si sa se pregateasca pentru preluarea Primariei Deva.

Peste 200 de liberali deveni s-au inghesuit la Adunarea Generala de Alegeri pentru a alege presedintele si membrii Biroului Municipal. In lipsa boss-ului Mircia Muntean, adunarea a fost prezidata de vicepresedintele organizatiei, Mircea Molot, si senatorul Viorel Arion. Inainte de inceperea alegerilor, Molot s-a simtit dator sa reaminteasca participantilor ca isi datoreaza functiile partidului.

"In 2008, rezultatele vor vorbi pentru noi. Va rog sa-mi atrageti atentia de cate ori vedeti ca nu imi fac datoria. Daca nu ma indrept, va rog sa solicitati organizatiei sa-mi retraga sprijinul politic", a declarat Molot, convins si el ca acest lucru nu se va intampla niciodata. Pentru functia de presedinte al PNL Deva, Ioan Prip l-a nominalizat pe Florin Oancea "un tanar de viitor".

Si daca nimeni nu s-a aventurat sa candideze impotriva viceprimarului devean, la Biroul Municipal a fost mare inghesuiala. 23 de liberali s-au inscris pentru doar 13 locuri. Pe liste au aparut si numele a trei membri absenti: Mircia Muntean, Daniela Mihet si Daniel Lazar. Atmosfera din sala era relaxata, iar cea din pauze de pe hol te binedispunea de-a dreptul.

Peste tot se imprastiasera grupuri relaxate, Oancea se intretinea cu colegi mai marunti, iar Molot a izbucnit de cateva ori in ras, fara motive bine determinate. Nici nu este de mirare, avand in vedere visele: "Sa pastram primaria, sa castigam judetul si alegerile generale". Bineinteles in visul si discursul lui Molot nu aparea nici un partener PD.

Cale de sef

Florin Oancea a candidat pentru a doua oara la sefia organizatiei. Inainte de a alege administratia publica, era conoscut ca un prosper om de afaceri devean. Acum doi ani, el l-a inlocuit pe doctorul Ioan Dorin Petrui, care a fost indepartat de la conducerea PNL dupa ce se indepartase de telurile stabilite de ceilalti lideri locali.

Se pare ca Petrui nu i-a iertat nici pe Oancea, nici pe restul colegilor, preferand sa-si petreaca altfel timpul liber. Liberalii au gasit insa o explicatie prin care au argumentat lipsa colegului: "Poate l-a pus de garda Magheru" (directorul DSP - n. r.).

In discursul dinaintea votului, Oancea si-a amintit de vremurile in care era inca in echipa care se pregatea pentru parlament, cand Muntean si Molot i-au propus sa renunte la mult visata deputatie si sa aleaga locul doi in Primaria Deva.

"A fost o noapte alba, dar dimineata eram hotarat si acum le multumesc", spune Oancea, caruia a inceput sa-i placa fotoliul de viceprimar si proiectele din administratie publica. "Suntem o echipa unita, nu mai exista tabere si partipriuri.

Suntem una din putinele organizatii din tara ce nu au avut doua persoane care sa se bata pe aceeasi functie", argumenteaza palid Oancea, in lipsa unui contracandidat.

Desi a refuzat sa recunoasca faptul ca tanarul viceprimar este pregatit "de mic" sa preia haturile organizatiei si Primariei Deva, Mircea Molot crede ca este cea mai buna alegere pentru PNL Deva: "Este un tip inteligent, pragmatic, un bun organizator, un tip de cuvant, un tip de echipa".

Senatorul Arion pare insa sa regrete retragerea lui Oancea de pe lista pentru Camera Deputatilor: "Un foarte bun organizator si un tip care se bazeaza pe rezultate, dar la alegeri eu am pierdut un partener". Pana au votat colegii sai, Oancea a avut grija de fetita sa, Laura, care il taraia dintr-o parte in alta a salii.

Din lipsa de dotare, sotia primarului, Livia Muntean l-a votat pe Oancea chiar cu pixul lui.

Pace liberala

Si daca votarea propriu-zisa s-a finalizat intr-un sfert de ora, numararea voturilor a durat cam o ora, timp in care fiecare si-a gasit cate ceva de lucru.

Ioan David s-a plimbat minute in sir ca leul in cusca, ruland o singura intrebare retorica: "Ce dracu dureaza atat?" Mircea Molot s-a refugiat departe de ochii celorlatii, dar a revenit furtunos cu ochii direct pe candidat si a susurat: "Florine, ai emotii, draga?" Dupa ce voturile au fost numarate si datele introduse in calculator, liberalii s-au adunat rapid in sala in speranta ca totul se termina si le incepe in sfarsit si week-end-ul. Oancea a fost ales cu 192 de voturi, 10 fiind declarate nule. In Biroul Municipal au fost alesi Mircia Muntean, Pompiliu Crai, Ioan Prip, Mircea Molot, Marcel Morar, Daniel Lazar, Tiberiu Balint, Victor Arion, Ioan Cristea, Simion Ghibu Daniela Mihet, Sandu Borbean si Florin Iacob.

Alegerile la PNL Deva au fost imediat urmate de cele ale tineretului liberal, unde schimbarea statutului l-a trimis pe Tiberiu Balint (36 de ani) in banca seniorilor si l-a silit sa predea mandatul altui liberal. Bogdan Tampau are 28 de ani si s-a inscris in PNL de peste trei ani.

A fost pe rand vicepresedinte al organizatiei judetene de tineret, presedinte al organizatiei Deva, iar in luna mai a fost ales secretar zonal pe Regiunea V Vest. Noul presedinte al tinerilor liberali vrea sa infiinteze primele cluburi studentesti liberale din judet la Hunedoara si Petrosani si sa refaca organizatiile de tineret, in special cele din Valea Jiului.

De la mic la mare, liberalii hunedoreni au avut o saptamana plina. Liberalii trag nadejde ca proaspat alesul Oancea va reusi sa mentina linistea in organizatie si sa cucereasca fotoliul de primar in 2008, dupa ce Mircia va fi ales pe scaunul de parlamentar.