Primarul Clujului, Emil Boc, si viceprimarul Adrian Popa se afla intr-o vizita de lucru in Statele Unite ale Americii, unde incearca sa perfecteze infratirea Clujului cu orasele East Lansing si Rockford. Ei se vor intoarce pe 10 octombrie, timp in care toate atributiile celor doi sunt preluate de viceprimarul UDMR Boros Janos.

Clujul nu s-a mai aflat in puterea ungurilor din 1940-1944, perioada ocupatiei maghiare, cand primar al municipiului a fost Laszlo Vasarhelyi. Acesta a ajuns in fruntea orasului in 26 noiembrie 1940, fiind reprezentantul administratiei ungare in Cluj.

Noile autoritati au facut, intre 1940 si 1944, tot ce le-a stat in putinta pentru a maghiariza orasul. Au schimbat inclusiv denumirea strazilor si au introdus limba magiara ca limba oficiala. Fara prea mare succes, insa, asa cum a dovedit-o si istoria.

Maghiarii vor sa demonstreze ce pot

Viceprimarul recunoaste ca programul sau de lucru va fi mult mai incarcat decat de obicei. „Voi lucra non-stop practic. Trebuie sa continuam programul de refatadizare a orasului, iar saptamana aceasta se va lucra pe strada Napoca. Continuam lucrarile si la refacerea drumurilor.

Chiar astazi am avut si o intalnire cu directorii de regii si am stabilit ce avem de facut fiecare in aceasta saptamana", a mai precizat viceprimarul. Nu este prima data cand Boros Janos este primar in exercitiu, dupa cum aminteste chiar el.

„Eu m-am ocupat de administrarea orasului si dupa ce Gheorghe Funar a aflat ca nu va mai fi primar si inaintea instalarii noii administratii. Nu e nici o problema pentru mine, ma voi descurca", i-a linistit Boros pe clujeni.

Apostu si Ferencz, plecati si ei

Alaturi de Boc si Popa, din delegatia Primariei mai fac parte si directorul tehnic din Primarie, Sorin Apostu, precum Stefania Ferencz, de la Directia Fondului Imobiliar de Stat.

Cei doi sunt direct interesati de discutiile cu oficialii din Rockford, pentru ca obiectivul Primariei este sa atraga investitori americani din zona, in doua domenii: parkinguri si locuinte. Toate cheltuielile legate de masa si de cazare sunt suportate de oficialitatile americane.

Cheltuielile de transport ale celor patru membri ai delegatiei, care se ridica la aproximativ 4.000 de dolari, sunt suportate, in mod egal, de bugetul local si din banii proprii ai membrilor delegatiei, conform unei hotarari a Consiliului Local.