Noile prevederi ale Codului fiscal afecteaza, in principal, companiile romanesti, dar si firmele straine, care vor plati incepand cu 2006 un nou tip de impozit, reprezentand 0,5% din valoarea imobilizarilor corporale - terenuri si constructii.

Plata acestui impozit va fi anuala, se va face in patru rate trimestriale egale, iar in categoria platitorilor vor fi inclusi proprietarii de terenuri si constructii, firme de instalatii tehnice, de productie de mobilier, de aparatura birotica, dar si alte active corporale.

Determinarea acestui impozit se va face prin aplicarea cotei de impozit asupra valorii ramase a imobilizarilor corporale existente la data de 31 decembrie a anului precedent. Sumele rezultate vor completa bugetul de stat si vor fi deductibile la calculul profitului impozabil.

Cei care se opun masurilor propuse de noul ministru, considera ca acestea vor determina o scadere considerabila a investitiilor din Romania si ca ele reprezinta o solutie de acoperire a deficitului cauzat de introducerea cotei unice de impozitare.

Masuri necesare

Directorul Directiei Generale a Finantelor Publice Mures, Felicia Pop, este de parere ca populatia se sperie de fiecare majorare de taxe si impozite, fara a analiza, in prealabil, motivele sau necesitatea acestor masuri. "Pe de o parte, se doreste o impozitare echitabila a tuturor agentilor economici, a tuturor resurselor de venit ale acestora.

Pe de alta parte, este necesara o reasezare a impozitelor si taxelor. Bugetul de stat este deficitar, iar pentru subventionarea culturii, a sanatatii si a celorlalte domenii sunt necesare sume mari, care nu pot fi colectate din alta parte decat din taxe si impozite.

Bineinteles, nimeni nu se bucura de aceste masuri, dar daca ne gandim mai bine, ele sunt necesare. Comparativ cu taxele europene, ale noastre sunt foarte mici, astfel ca urmarim alinierea acestora la nivelul celor din UE. Mai ales pentru ca exista inca o economie subterana, care faciliteaza sustragerea de la plata impozitelor.

In Romania nu exista inca o disciplina fiscala, lucru care se urmareste prin noile prevederi", a precizat Felicia Pop.

Firmele muresene, in asteptare

Directorul firmei Saifamim Prod SRL, Elisabeta Cioata, a precizat ca aceste modificari sunt de necomentat. Deocamdata. "Am auzit de noile propuneri, insa nu m-am documentat inca foarte bine. Noi avem spatii de productie si birouri, dar nu stiu daca noile propuneri sunt legate si de impozitarea acestora. Ca si spatiu pentru locuinta avem intr-adevar peste 100 mp, dar nu cu mult, care vor fi impozitati altfel, dupa aceste noi prevederi, astfel ca nu consider ca noua metoda de impozitare ne va afecta foarte mult. Trebuie vazut, insa, continutul exact al legii si, mai ales, trebuie urmarit daca acesta va fi si aprobat", a explicat Elisabeta Cioata.

Administratorul firmei Televox SA Targu Mures, Balazs Mihaly, considera ca taxele si impozitele trebuie luate de undeva, dar ar trebui scoase din economia neagra sau gri: "Cu toate ca nu m-am documentat foarte bine pana acum, nu cred ca vom fi foarte afectati. Insa, din orice parte ar fi luate, cineva tot are de pierdut.

Conducatorii tarii ar trebui sa se gandeasca sa ia aceste taxe din zonele unde rana sa nu fie foarte adanca si sa nu doara prea tare".