Sentinta pronuntata miercuri in dosarul Costesti, in care mai multi lideri ai minerilor din Valea Jiului, in frunte cu Miron Cozma, au fost acuzati de subminarea puterii de stat, a luat prin surprindere opinia publica din Valea Jiului, dar mai ales pe cei in cauza.

La doar cateva ore de la anuntarea deciziei luate de instanta, Dorin Lois, Ionel Ciontu si Vasile Lupu au ajuns dupa gratii la penitenciarul hunedorean Barcea, in timp ce Constantin Cretan a fost arestat de catre politia gorjeana. Singurul care a reusit, deocamdata, sa scape de executarea mandatului de arestare emis pe numele sau a fost Romeo Beja, aflat inca din luna aprilie in Austria, insa acesta a fost dat in urmarire internationala.

Dorin Lois a aflat de la televizor ca urmeaza sa faca cinci ani de puscarie, asta dupa ce vorbise cu avocatul lui, care l-a asigurat ca totul va fi bine. El se afla chiar la sediul Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului, impreuna cu un fost coleg, si a ramas socat de sentinta data in acest dosar.

Mai mult decat atat, Lois se astepta sa fie arestat in urmatoarele zile, insa a fost ridicat de la domiciliu in aceeasi seara. Desi va sta cinci ani dupa gratii, Dorin Lois isi face griji pentru familia sa, care va avea cel mai mult de suferit de pe urma arestarii sale.

"Nu ma consider vinovat de nimic, decat de faptul ca eram unul dintre liderii minerilor si imi exercitam mandatul incredintat de ei", a declarat fostul lider.

Cei care il cunosc pe Ionel Ciontu stiu ca e un barbat dintr-o bucata, care a fost mai multi ani salvator minier la Livezeni, insa decizia luata de instanta si arestarea aproape imediata l-au marcat profound.

Pe parcursul procesului, a sperat ca incadrarea juridica, referitoare la subminarea puterii de stat, va fi schimbata, ceea ce ar fi diminuat din pedeapsa, insa mentinerea acestei incadrari si condamnarea la cinci ani de inchisoare l-au facut sa declare ca procesul ultimei mineriade s-a finalizat cu "o decizie politica".

Ciontu, care a fost prezent miercuri la proces, a fost arestat imediat ce a ajuns la Petrosani si a fost trimis, pe urmele lui Dorin Lois, la penitenciarul din Barcea.

Ultimul dintre liderii arestati in Valea Jiului a fost Vasile Lupu, fostul sindicalist de la Mina Valea de Brazi. El a fost arestat in dimineata zilei de joi, pentru ca politistii din Vulcan nu l-au gasit initial la domiciliu.

Desi condamnat pentru mineriada din februarie 1999, Vasile Lupu a fost unul dintre cei care l-au contestat vehement pe Miron Cozma, ba chiar s-a opus plecarii minerilor spre Bucuresti. Cu toate acestea, Lupu a declarat ca liderii nu au facut decat sa apere drepturile muncitorilor, considerand ca arestarea sindicalistilor e un fapt fara precedent in tarile democratice.

In ceea ce il priveste pe Miron Cozma, fratele acestuia, Tiberiu, a declarat ca fostul lider al minerilor nu se astepta la o asemenea decizie din partea justitiei, chiar daca existau premisele reancarcerarii lui.

"Nu pot sa spun ca fratele meu se astepta la o noua condamnare, mai ales ca a avut un sprijin important de la sindicalisti din cateva tari europene, o delegatie a acestora participand si la proces, acum doua saptamani. Cand a fost plecat din tara, lumea isi facea probleme, unii credeau ca Miron nu se mai intoarce in tara, dar el a spus ca se va supune hotararii instantelor de judecata.

Poate ca multi ar vrea sa-l vada pe fratele meu ingenuncheat, dar n-o sa-l vedeti niciodata. El suporta cu stoicism si demnitate soarta pe care i-a harazit-o cineva, acolo sus, si chiar daca unii il fac demagog, sa stiti ca el a luptat pentru o cauza dreapta", a declarat Tiberiu Cozma.

Noua conducere a sindicatelor, alaturi de arestati

Daca, la eliberarea din iunie a lui Miron Cozma, sindicalistii din Valea Jiului au fost rezervati in declaratii, arestarile de miercuri au produs reactii imediate la Liga Sindicatelor Miniere Valea Jiului. Considerand din capul locului ca decizia pronuntata de instanta e una politica, liderii minerilor s-au adresat presedintelui Traian Basescu, cerand gratierea celor sase.

"Desi nu contestam independenta actului judecatoresc, nu putem sa nu observam ca liderii respectivi, in momentul comiterii faptelor care li se reproseaza, exercitau - ca lideri - un mandat sindical acordat democratic de membrii lor de sindicat.

Condamnarea lor reprezinta astfel o atingere a dreptului la libera organizare sindicala si la libera actiune sindicala, prevazute de legile internationale, printre altele de conventiile 87 si 98 ale Organizatiei Internationale a Muncii, la care Romania este parte.

Condamnarea la pedepse grele de inchisoare a sase lideri sindicali si mai ales pentru infractiuni impotriva statului face ca Romania sa aiba din nou imaginea unei tari in care drepturile sindicale sunt incalcate in modul cel mai grosolan.

Cerem Presedintelui Romaniei, domnul Traian Basescu, sa faca singurul act politic posibil si necesar in acest moment si sa-i gratieze de urgenta pe cei sase condamnati.

Mentinerea lor in inchisoare ne va impune sa facem apel la miscarea sindicala internationala si la reprezentantii politici ai salariatilor din Europa si de pe alte continente pentru a protesta pe toate caile in fata autoritatilor romane", se arata in comunicatul Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului.

De altfel, Tiberiu Cozma a declarat ca formalitatile pentru punerea in libertate a celor sase au inceput deja, sindicalistii din Franta formand un comitet de criza care monitorizeaza permanent ceea ce se intampla in acest caz.

"Vom face o plangere la Organizatia Internationala a Muncii si, daca este cazul, vom ajunge si la Curtea Europeana a Drepturilor Omului", a precizat Tiberiu Cozma, care a organizat, la inceputul anului, o conferinta internationala pentru eliberarea fratelui sau.

Actualul presedinte al Ligii, Zoltan Lacatas, pentru care Miron Cozma e "un simbol al Vaii Jiului ", a declarat ca toti cei sase lideri arestati si familiile lor beneficiau de asistenta din partea Ligii.

Problema acordarii unui ajutor financiar lunar pentru fiecare lider arestat a fost discutata doar in principiu, urmand ca la urmatoarea sedinta a Consiliului de Coordonare sa fie adoptata o decizie clara in acest sens.

Pe langa faptul ca interpreteaza aceasta serie de arestari ca pe un abuz al statului, liderii de sindicat sunt contrariati de faptul ca, pentru fapte similare, instanta de judecata a folosit incadrari diametral opuse.

Daca pentru mineriada de la inceputul anului 1999 participantii au fost judecati sub aspectul tulburarii linistii publice, de parca ar fi cantat beti pe strada la miezul noptii, in dosarul Costesti, pentru mineriada din februarie, cand s-au petrecut fapte similare, incadrarea stabilita a fost cea a subminarii puterii de stat.

"Parerea mea este ca nici aparatorii nu si-au facut treaba, chiar daca au fost foarte bine platiti. Nici avocatii nu s-au interesat cum trebuie de acest caz, si de aceea s-a ajuns unde s-a ajuns", a declarat presedintele executiv al Ligii, Marian Holban. Ideea a fost sustinuta si de Tiberiu Cozma, care adeclarat ca probele prezentate in favoarea inculpatilor nu au fost administrate in instanta.

Una peste alta, sindicalistii au mai spus ca si fostul lider Vasile Ioan Savu, care a condus Liga din 2000 pana in luna martie a acestui an, nu a facut nimic pentru eliberarea lui Miron Cozma, ba chiar a dispus ca ajutorul financiar lunar catre acesta sa fie sistat.

In rest, comunitatea locala a primit aceasta serie de evenimente cu detasare, asa cum s-a intamplat si la eliberarea fostului lider. Chiar daca mai exista nostalgici care ii regreta prezenta in fruntea minerilor, Cozma ramane, in mentalul colectiv al locului, un simbol si-atat.

Pentru ca starea de spirit a minerilor de acum s-a schimbat radical, asa cum a rezumat Arpad Sipos, unul dintre cei mai vechi sindicalisti din Valea Jiului: "Sindicalismul nu se mai poate face cu bata. Pentru asta exista negocieri".