Luni, 3 octombrie, Ambasada R.F. a Germaniei la Bucuresti a organizat o receptie cu peste 1.000 de invitati la complexul Crown Plaza, cu ocazia "Zilei unificarii Germaniei".

Singura fanfara din tara invitata la eveniment de ambasadorul Wilfried Gruber a fost cea din Beltiug, fanfara compusa din 50 de tineri, dirijata de Mircea Cacu si al carei "parinte" este presedintele Forumului Democrat German Bletiug, Francisc Pech. Cu dinsul de altfel am stat de vorba despre deplasarea la Bucuresti.

La manifestare a participat si premierul Landului Saxonia Inferioara, Christian Wulff, in fruntea unei delegatii de 50 oameni de afaceri germani, printre care si presedintele Concernului Volkswagen. Invitat de onoare a fost presedintele Traian Basescu si n-a lipsit nici patronul complexului, satmareanul George Copos, vicepremier.

Fanfara din Beltiug si-a inceput repertoriul cu Imnul Germaniei, urmat de cel al Romaniei precum si al Landului Saxonia Inferioara, piesa pe care, la cererea delegatiei saxone a interpretat-o de doua ori. Apoi, fanfara a cintat timp de aproape 4 ore piese de promenada, de fanfara, dar si multe cintece germane si prelucrari de melodii clasice si moderne.

Presedintele Basescu i-a felicitat si le-a spus tinerilor membri ai fanfarei ca isi vor da seama de importanta zilei dupa ce vor deveni cetateni ai Uniunii Europene.

"Peste doi ani vom participa cu fanfara la sarbatorirea a 1.000 de ani de existenta a localitatii germane cu care Beltiugul este infratit, Linden, iar costurile deplasarii vor fi suportate de Ambasada Germaniei la Bucuresti, dupa cum ne-a promis Excelenta Sa, domnul ambasador Wilfried Gruber", ne-a spus in incheierea discutiei, Francisc Pech.