Guvernul a reusit "performanta" sa termine doua case la Botirlau la aproape trei luni de la inundatii.

Casele au fost inaugurate ieri, dupa ce la ele s-a lucrat "in draci" trei saptamini, pentru a arata ca si autoritatile guvernamentale au facut ceva. La Vulturu, Gigi Becali are ridicate 120 de case pina la acoperis, dar nefinalizate. In ambele locuri a fost aceeasi firma, SC A.R.C. SA. Patronul Clement Mocanu s-a certat insa cu Becali si l-a abandonat pentru Guvern

Guvernul lucreaza mult mai incet decit intreprinzatorii privati, fapt demonstrat de casele care se ridica la Vulturu si Botirlau pentru sinistratii din Vadu Rosca. Practic, scorul Gigi Becali - Guvern este de 120 de case ridicate pina la acoperis si nefinisate contra a doua case predate la cheie, la aproape trei luni de la inundatii.

Inaugurarea celor doua case ridicate pe islazul de la Botirlau a avut loc ieri in prezenta autoritatilor locale, dupa ce Gheorghe Dobre, ministrul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, a renuntat sa taie panglica. Guvernul a ales ca firma afaceristului gorjean Clement Mocanu, SC A.R.C. SA Tg. Carbunesti, sa faca si casele de la Botirlou pe linga cele ale lui Gigi Becali.

Numai ca afaceristul si afaceristul – politician s-au certat si muncitorii celui dintii s-au mutat pe santierul Guvernului. Chiar daca la Vulturu au ramas mai multi mineri, Becali are mai multe sanse de a termina casele inaintea Guvernului, dupa cum se vede la fata locului.

Guvernul se dovedeste un constructor mult mai incet decit oamenii de afaceri sau alte institutii sau persoane private care s- au oferit sa-i ajute pe snistratii. Unul dintre motivele principale este faptul ca autoritatile s-au urnit mult mai incet in demararea lucrarilor si au pierdut doua luni de vara. Practic, la Botirlau, unde se ridica 146 de case prin ANL, lucrarile au demarat in plin abia la sfirsitul lunii septembrie, la mai bine de doua luni de inundatii.

Intre timp, la Vulturu 120 de case asteapta fie finalizate pe banii lui Gigi Becali, iar alte 80 se afla in diferite stadii de constructie. Potrivit sefului de santier, Dorin Ciulina, la ora actuala pe islazul din Vulturu muncesc 230 de muncitori, din care 150 de mineri.

Dorin Ciulina, care este si secretarul general al PNG, partid condus de Gigi Becali, spune ca muncitorii nu au termenul de finalizare, insa lucrarile au fost incetinite de diversi factori, dintre care cel mai important a fost starea vremii. La aceasta se adauga faptul ca vinzatorii de materiale de constructie dubleaza preturile in momentul in care aud ca persoana care le cumpara este patronul Stelei.

"Domnul Becali cind comanda si plateste!", spune Dorin Ciulina. Muncitorii tocmiti de Gigi Becali spera ca pina la inceperea iernii sa termine toate locuintele. Acestia sint ajutati si de citiva sinistrati din Vadu Rosca, insa cei mai multi vin si se uita la modul in care decurg lucrarile la casele in care spera sa se mute cit mai curind. Nu numai la Vulturi se lucreaza pe alti bani decit cei ai statului.

Pe islazul de la Botirlau se ridica opt case ridicate cu banii Episcopiei Buzaului si Vrancei. Sase dintre acestea au fost ridicate pina la centura de 20 de muncitori, care lucreaza in echipe de cite cinci oameni. Inginerul Marin Lusca, seful de santier, spune ca in trei saptamini primele dintre ele vor fi terminate.

Alti constructori care au luat-o inaintea Guvernului sint ai SC Exclusiv Contruct SA, care ridica 11 case din banii strinsi la meciul dintre reprezentativele din 1994 ale Romaniei si Braziliei, jucat in iulie. "Vremea a fost cea care ne-a blocat", ne-a spus Viorel Constantin, sef de echipa.

Inaugurare "portocalie" la Botirlau

Primele doua case de la Botirlau au fost inaugurate ieri, la trei saptamini de la inceperea lucrarilor. Muncitorii de la SC A.R.C. SA si-au concentrat toate eforturile pentru finalizarea lor, pentru ca si Guvernul sa se poata lauda cu ceva.

Inaugurarea a fost facuta numai in prezenta autoritatilor judetului, in frunte cu prefectul Ion Oprea, intrucit ministrul Gheorghe Dobre nu si-a mai facut aparitia, pe motiv ca participa la sedinta de Guvern. Desi atit prefectul Ion Oprea, cit si constructorul Clement Mocanu au sustinut ca a fost aleasa o culoare "de toamna" pentru cele doua case, proba cu pixul din campania electorala a Aliantei D.A. de anul trecut a dovedit ca cele doua culori seamana izbitor.

De altfel, portocaliul predomina in zona: cablurile electrice sint portocalii, camioanele cu materiale de constructii au prelate protocalii, mini betonierele sint portocalii, galetile de vopsea, salopetele muncitorilor, dar si scrisul inscriptiilor de pe ambalajele materialelor de constructii!

In aceasta atmosfera "portocalie", prefectul Ion Oprea, viceprimarul comunei Vulturu - Nicolae Dumitrescu si patronul Clement Mocanu, impreuna cu un sobor de 3 preoti, au inaugurat casele. Intr-una din ele va locui o familie tinara - Radu Viorel si Ecaterina, impreuna cu copilul lor de 2 ani, iar in cealalta o familie de oameni in virsta - Gheorghe Vasile si Chita.

Prefectul judetului a trebuit sa faca fata mai multor sinistrati revoltati, care l-au luat la intrebari despre situatia incerta in care se afla. "Noi stim ca in casele pe care le construieste Gica Popescu se vor muta citeva femei sus puse, care au case in picioare, pentru ca lista intocmita de consilierii locali a fost modificata in functie de pile, de cunostinte si de spaga.

S-a dat spaga pentru ca sa se ocupe aceste case, normal ar fi trebuit sa intre femei batrine si bolnave, nu dame bine care mai au cite doua case!", i-a spus Liliana Dan prefectului.

Viceprimarul comunei Vulturu, Nicolae Dumitrescu, a negat, sustinind ca lista cu viitorii beneficiari ai caselor construite de fostul fotbalist Gica Popescu a fost intocmita de consilierii locali in functie de cazurile sociale.

La finalul inuagurarii caselor, Clement Mocanu a declarat presei ca, pina la data de 15 noiembrie, in cazul in care vremea va fi buna, vor fi construite 156 de case, cu tot cu cele doua. "190 de muncitori sint ai firmei noatre, sint 30 care lucreaza de la Penitenciar, sint 96 de fundatii ridicate, sint patru case ridicate cu BCA, cu zidaria, si sint doua case ridicate la cheie, ceea ce nu s-a intimplat la nimeni in zona asta", ne-a declarat patronul Clement Mocanu. Acesta e-a spus ca s-a suparat pe cele scrise in presa si miercuri a platit in avans pentru detinuti 256 de milioane de lei.

Gigi Becali a "divortat" de Clement Mocanu

Controversatul afacerist Clement Mocanu si-a luat "jucariile" si a plecat de santierul de la Vulturu inainte de a termina cele 100 de case pentru care fusese angajat de Gigi Becali, fapt care se poate vedea cu ochiul liber.

In urma cu o luna de zile, SC A.R.C. SA a primit prin incredintare directa lucrarile de la Botirlau pe motiv ca are deja muncitori in zona si nu mai are nevoie de o alta organizare de santier. Potrivit lui Dorin Ciulina, seful de santier de la Vulturu, in fiecare zi, din cei 100 de muncitori ai lui Clement Mocanu care lucrau acolo,

"dispareau" 20 - 30 de muncitori la Botirlau, care reapareau la masa si la dormit.

"Zilnic era un du-te vino intre Vulturu si Botirlau. Muncitorii mincau si dormeau aici, dar lucrau pentru Guvern. Atunci, domnul Gigi Becali i-a cerut socoteala lui Clement Mocanu. Muncitorii au plecat martea trecuta, ne-am trezit dimineata fara ei", ne-a declarat Ciulina.

Acesta spune ca, din 100 de muncitori, doar 40 erau de la A.R.C. SA, care au plecat, iar restul au fost angajati de Gigi Becali pentru ca nu mai aveau unde munci. Dorin Ciulina mai sustine ca patronul A.R.C. a incasat 1,5 miliarde de lei avans pentru salariile muncitorilor.

Clement Mocanu sustine in replica ca a terminat toate casele si a povestit ieri la inaugurare ca a fost injurat la telefon de Gigi Becali. "Oamenii mei au construit casele lui Gigi Becali, 100 de case, asa am avut contract. Casele au fost construite de firma mea, am terminat contractul si ne-am mutat aici.

Asta a fost! Am terminat 100 de case, am spus, Gigi Becali, Dumnezeu cu tine mai departe", a spus patronul A.R.C. SA. Sinistratii de la Vadu Rosca se tem ca plecarea muncitorilor lui Clement Mocanu de la Vulturi ar putea incetini rimtul lucrarilor la casele ridicate de Gigi Becali, deoarece majoritatea celor ramasi sint mineri fara experienta in constructii.