Furturile de combustibil din conductele subterane de pe teritoriul tarii noastre au devenit un lucru de-a dreptul comun, astfel ca nimeni nu mai pare impresionat de capturarea unor astfel de hoti.

Retelele mafiote de trafic de combustibil au reusit crearea unei economii subterane ajutati nu doar de nepasarea unora, dar si de veniturile mici ale populatiei, respectiv de preturile mari la pompe ale benzinei si motorinei. Vineri seara a fost descoperita inca o instalatie artizanala, in curtea unei pensionare care habar nu avea despre existenta acesteia.

Paznicii din zona, insa, sustin ca in respectivul perimetru se desfasoara un comert in toata regula cu produs petrolier furat, comert practicat de niste indivizi bine „infipti" in acest „domeniu de activitate".

In seara de 7 octombrie, in jurul orei 22.00, agentii de paza ai unei societati au surprins mai multi indivizi care sustrageau motorina din conducta ce uneste doua depozite ale societatii Oil Terminal. Conducta respectiva, situata in cartierul Poarta 6, se afla in imediata vecinatate a liniei de cale ferata din zona, pe alocuri trecand si pe sub cateva proprietati private.

Infractorii surprinsi in seara de vineri montasera respectiva instalatie artizanala in curtea unui imobil situat pe strada Pandurului la nr. 8, iar capatul furtunului era scos pe sub gard, in exteriorul proprietatii. Proprietara imobilului, Ecaterina Topor, pensionara, a declarat ca habar nu avea ce se intampla in curtea imobilului sau, deoarece nu mai intrebuinta de multa vreme terenul in cauza.

In momentul sosirii agentilor de paza, hotii au fugit cu doua autoturisme Dacia, lasand in urma o balta de motorina. A fost apelat serviciul de interventie al societatii Oil Terminal, care a decopertat zona si a descoperit instalatia de sustras motorina. Din primele cercetari reiese ca instalatia este relativ noua.

De altfel, societatea detinea informatii ca in zona ar exista o astfel de instalatie, in ziua precedenta fiind decopertat terenul in vederea cautarii, la nici 20 de metri de locul descoperit ulterior. De altfel, aceste incidente se petrec in mod regulat in zona, peste tot putandu-se observa cu usurinta urme ale sapaturilor efectuate de infractori pentru a perfora conducta de motorina.

Insa, in zona nu se fura doar motorina din conducta, se fura si din vagoanele de combustibil care tranziteaza zona. „Vin si fura din vagoane si cu galeti, bidoane, chiar si cu oale", ne-a declarat un locuitor din cartier, completand ca „sunt greu de prins. Exista unii care stau de sase, iar cand vin paznicii, le fac apel pe telefonul mobil al celui care fura".

De ce tace Politia?

Din spusele mai multor locuitori, se pare ca in zona s-a format o adevarata piata de desfacere a produselor petroliere provenite din furturi. De acolo se fura, iar la 10-20 de metri mai incolo se desface „marfa".

Ne intrebam de ce sunt tolerati acesti hoti de combustibili? Pana si atitudinea politiei a fost – hai sa-i zicem – rezervata referitoare la incidentul petrecut in vineri seara. Nici companiile care detin aceste conducte nu ar avea nici un interes ca hotii sa nu isi mai presteze „meseria".

Motivul este cat se poate de simplu! Daca acesti infractori ar crea companiei in cauza un prejudiciu real de 200 tone, spre exemplu, ce ar impiedica acea companie sa declare un prejudiciu de 300-400 de tone de combustibili? Diferenta poate fi introdusa cu usurinta pe piata neagra de desfacere, aducand un profit net superior, neimpozabil.

Acest fapt a fost confirmat si de mai-marii Jandarmeriei Romane in momentul in care companiile care transporta combustibili au fortat Jandarmeria, prin diverse modalitati, sa renunte la paza conductelor.