Gheorghe Firczak, deputat din partea Uniunii Culturale a Rutenilor din Romania, a declarat ca parlamentarii minoritatilor nu sunt de acord cu propunerile presedintelui Traian Basescu. "Grupul minoritatilor din Camera Deputatilor nu este de acord nici cu Parlamentul unicameral si nici cu ideea votului uninominal", a explicat Firczak.

El sustine ca Romania nu este pregatita pentru o singura camera a parlamentului, care este "chezasia democratiei".

In ceea ce priveste votul uninominal, reprezentantii minoritatilor nu au cum sa-l aprobe, din moment ce asta ar insemna disparitia lor din Parlament, pentru ca nici evreii, rutenii, nici italienii, sasii sau rusii lipoveni nu sunt bine grupati intr-un singur judet si dispersati in toata tara, iar acest lucru ii dezavantajeaza.

Mai mult, Firczak considera ca in cei 15 ani de democratie, clasa politica romaneasca nu a ajuns la maturitate, asa incat de-abia peste 10 ani se va putea vorbi de aceasta forma de vot. "Nu este nici vina lui Basescu, nici a lui Nastase.

Pur si simplu, politicienii romanii mai au ceva drum pana la profesionalizare", a completat deputatul, adaugand ca parlamentarii i-au atras deja atentia presedintelui asupra acestor probleme si si-au exprimat clar opozitia la intalnirea de la Cotroceni.

In ceea ce priveste schimbarea lui Nastase de la sefia Camerei Deputatilor, parlamentarul a precizat ca grupul minoritatilor este parte componenta din coalitie si se va manifesta in consecinta. "Concluzia mea este ca va fi schimbat. E doar greu de spus cand", a spus Firczak.