In urma cu o luna si jumatate, doua minore de la o Casa de tip familial din Baia Mare au fugit „in lume". Cele doua fete faceau parte dintr-un lot copii disparuti de la mai multe institutii de acest gen, disparitii (opt) care au facut valva pana in Bucuresti. Cu siguranta, cei care i-au cautat pe copii s-au mobilizat si datorita presei.

In momentul de fata mai e disparut un singur copil, Vasilica, in varsta de noua ani.

Mergand pe firul cazurilor de disparitie a copiilor din sistemul institutionalizat din Maramures, eram convinsi ca am vazut aproape orice, dar ne-am inselat. Socul cel mare l-am primit in cazul celor doua fete abuzate sexual. Dupa cum am relatat saptamana trecuta, una dintre acestea, pe care am numit-o, protejandu-i identitatea, M. (14 ani), a fost gasita dupa o luna si jumatate.

Adolescenta a dat o declaratie cutremuratoare in care povestea cu lux de amanunte „aventurile" prin care a trecut impreuna cu partenera de fuga, A. (15 ani). Printre cei care au profitat de naivitatea lor, au fost mentionati doi „domni" de varste respectabile, care au intretinut relatii sexuale cu A. in schimbul unor sume de bani, cazarii la un hotel din Ocna Sugatag, hainelor, mancarii… GAZETA a solicitat Inspectoratului Judetean de Politie Maramures (IJP) sa demareze de urgenta o ancheta in cazul celor doua fete. Ancheta a inceput si asteptam cu interes rezultatele.

In prezenta asistentului social de la Casele unde erau rezidente, cele doua minore au dat declaratii la Politie (pentru ca e nevoie de acordul parintilor sau al tutorelui legal, in cazul de fata asistentul social, pentru a continua cercetarile). Din informatiile pe care le detinem, una dintre adolescente, cea de 15 ani, infirma declaratia colegei de „evadare". Mai mult, o ameninta cu bataia.

Se pare ca personalul de la Casa de copii a luat masuri de consiliere si le-a separat pe cele doua fete pentru a evita riscul izbucnirii vreunui conflict.

Explicatia lui Boitor

Am avut o experienta trista. Pe langa problemele cu care s-au confruntat cele doua adolescente au aparut acuzatiile, mai mult sau mai putin voalate, ca ne-am fi depasit competentele publicandu-le aventurile sexuale traite in perioada in care au fost disparute.

Precizam ca tinerele se afla sub protectia unei institutii a Statului si consideram anormal faptul ca au intretinut relatii sexuale, fie acestea consimtite, cu barbati in toata firea. Indiferent de motivatiile si disculparile ulterioare, era dificil sa nu aproximezi corect varsta unor fete cu o constitutie firava (au aproximativ 1,50 metri si 40 de kilograme).

Nu mai are rost sa dezbatem modul in care s-a ajuns la aceasta situatie rusinoasa pentru sistemul de protectie a copilului din Maramures, insa explicatiile directorului adjunct al DASPC, Nicolae Boitor, ne-au lasat perplecsi: „copiii disparuti - si cele doua fete - provin de la Casa de Copii de pe Valea Borcutului (inchisa in acest moment n.red.). Acolo au avut libertate, au facut ce au vrut.

Iar acum nu se pot adapta." Evident, Boitor uita ca rolul sau si al angajatilor din subordine este de a-i supraveghea, de a-i ingriji pe acesti copii si asa loviti de soarta. In fond, directorul si cei din jurul sau sunt platiti de contribuabili pentru a preveni astfel de evenimente.

Inceputul, la „doamna Anca"

Continuand cercetarea cazului, am descoperit una dintre persoanele care au intretinut relatii sexuale cu minorele. Nu a fost dificil sa aflam locul din care a inceput escapada sexuala a celor doua fete. Un bloc jegos de garsoniere, un soi de ghetou, in care stau de-a valma personaje dubioase, gramezi de copii si, cu siguranta, persoane certate cu legea. Aici locuia... doamna Anca.

Aceasta a fost indicata ca fiind „prietena" celor doua adolescente. Din apartamentul „doamnei Anca", fetele i-au telefonat lui „domnu’ Sandu din Ferneziu". Barbatului i s-a cerut „sa vina sa le duca cu masina".

„Doamna Anca", o tanara de vreo 20 de ani, casatorita, cu copii, ne-a povestit ca cele doua fete obisnuiau sa vina la ea si a confirmat faptul ca de acolo s-a dat telefonul la „domnu’ Sandu". Nu stia cum il mai cheama, ci doar ca are o firma etc. Am plecat cu un gust amar si, intr-un final, am ajuns la firma enigmaticului domn’ Sandu.

Continuarea, la „domnu’ Sandu"

La firma lui „domnu’ Sandu", activitate intensa (chiar parea o societate cu activitate profitabila). Patronul nu era, dar i-am telefonat si, dupa vreo 15 minute, a aparut un tip de vreo 50 de ani, impozant, inalt si cu siguranta peste 100 de kilograme. Dezinvolt, a a acceptat sa ne spuna varianta sa: „cum o fost? A venit la mine la firma A. cu M. si m-au intrebat daca nu pot sa ma intalnesc cu ele. Eu am spus ca nu pot, ca am de lucru. A. a insistat si i-am spus ca pot dupa ora 14. Ne-am intalnit si am intrebat-o pe A. de ce a venit si cu M., daca tot a vrut sa ne intalnim. A spus ca ii este prietena si nu este nici o problema. Da, am fost cu A. Care-i problema? Nu am stiut ce varsta are, 15, 19, 20 de ani... ca nu a spus.

A venit de buna voie. Ea a venit la mine. Sunt vaduv, care-i problema? Le stiam ca erau acolo, la bloc, de multe ori. Aveau barbat acolo. A. avea pe unu B. si M. pe N. Daca aveau barbati… eu… Da, o singura data am fost cu A., si i-am dat bani, dar nu atunci. A venit dupa aia la mine si mi-a cerut bani. Le-am dat 500.000 de lei, dar a spus ca nu-i de ajuns. Atunci le-am dat 1 milion de lei.

Nu am stiut ca o sa fuga. Eu le-am intrebat de ce fac chestii din astea… Nu am nici o problema, nu stiu de ce scrieti la ziar si le ponegriti pe fete. Repet, a venit la mine, nu eu am tras de ea. Nu am stiut ce varsta are, nu am platit, nu am violat, sunt singur… ma cunoaste lumea, am si primit telefoane si m-au intrebat unii ce s-a intamplat. Nu stiu daca e bine sa scrieti… Poata sa vina sa ma intrebe oricine…"

100 de furturi?

Reascultandu-l pe „domnu’ Sandu" ne-am intrebat daca mai are sens vreun comentariu, oricare ar fi acesta. Nimic. Ii lasam pe cititori sa comenteze faptele.

Daca un individ la o varsta inaintata poate profita sexual de o fata pe chipul careia se observa evident varsta frageda, daca povesteste cu dezinvoltura despre aventura sa sexuala fara sa se intample ceva, atunci traim intr-o societate bolnava...

Ne-am saturat si sa mai „solicitam" ceva. Se pare ca-i deranjam chiar pe cei platiti sa protejeze copiii sau sa aplice legea. Am incercat sa descalcim itele acestei drame, ne cerem scuze, dar vom deranja in continuare.

Iar despre domnu’ Sandu, am aflat ca ar fi avut un trecut de „invidiat". Conform unor surse, acesta ar una si aceeasi persoana cu un personaj care cu multi ani in urma ar fi fost arestat pentru savarsirea a nu mai putin de... 100 de furturi. Acum, are firme prospere, aventuri de povestit la crasma... Ce mai, trai pe vatrai! Vom reveni.