De ceva timp incoace, cei alesi sau numiti sa ne conduca nu contenesc sa uimeasca. Asa ca, omul de rand, este pus in situatia sa faca slalom printre legile, reglementarile sau ordinele scoase, parca, ca pe banda rulanta de pe la ministere.

Mai nou, ordinul ministrului Administratiei si Internelor, Vasile Blaga referitor la calatoriile in spatiul Schengen a reusit performanta sa-si bata joc de nervii si demnitatea romanilor. Capsunar sau nu, pasul spre Europa s-a transformat, peste noapte, intr-un adevarat lux.

Granitele s-au inchis, pentru ca, potrivit noului ordin care a intrat in vigoare la inceputul acestui luni, romanii care vor sa iasa afara din tara, chiar si pentru cateva zile, nu o pot face inainte de a prezenta la granita un vraf de acte prin care sa justifice daca merg la furat sau nu si conditiile sederii planificate.

Daca pana acum, la trecerea frontierei se solicita numai cuantumul sumei minime, de cinci sute de euro, in prezent, pe langa acesti bani, la fiecare iesire este nevoie si de o invitatie. Dupa mai multe lamentari, seful Ministerului Administratiei si Internelor a gasit solutia de a combate migratia ilegala. O masura care atenteaza la libera circulatie a romanilor in spatiul Schengen.

Ba mai mult, pentru o informare mai buna a cetatenilor, mai marii acestui resort guvernamental au formulat si un „ghid", elaborat in conformitate cu ordinul ministrului Administratiei si Internelor si destinat cetatenilor care calatoresc in strainatate.

Reglementarile acestuia sunt atat de restrictive incat nu reusesc altceva decat sa provoace confuzii, derute si emotii romanilor care vor sa treaca frontiera in interiorul spatiului Schengen. Asa cum suntem obisnuiti, alesii au tot timpul o explicatie pentru faptele lor.

Astfel, interzicerea de parasire a tarii fara actele impuse, este justificata de ministrul Blaga prin aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. „Fiecare dintre noi dorim sa calatorim in strainatate, pentru a vedea lumea sau pentru a cauta o viata mai buna. O alta dorinta pe care o impartasim cu totii, aceea de a adera la Uniunea Europeana, are in buna parte aceeasi motivatie.

Dorim sa aderam la Uniunea Europeana pentru a face parte din lumea civilizata si pentru a avea un trai mai lipsit de griji. Dar pentru a ajunge la capatul acestui drum, trebuie sa respectam o serie de reguli, impuse de statele membre ale Uniunii, care constituie conditiile obligatorii in vederea aderarii.

Unele dintre aceste reguli, transpuse in legislatia romaneasca, asa cum au fost formulate in Conventia de Aplicare a Acordului Schengen si in Manualul Comun Schengen, acte obligatorii pentru Romania sunt prezentate in acest ghid de calatorie.

Pastrati cu grija documentele care va sunt cerute la Punctul de trecere a frontierei, pentru ca va vor fi solicitate, pe parcursul calatoriei si de catre politistii din alte tari.

Va rugam sa respectati aceste reguli, care nu au scopul de a va face calatoria mai dificila, ci de a va proteja pe parcursul acesteia si de a asigura, prin indeplinirea conditiilor impuse, aderarea Romaniei la Uniunea Europeana" acesta este mesajul ministrului Vasile Blaga. Ghidul destinat cetatenilor care calatoresc in strainatate este un document public si a fost pus la dispozitia romanilor.

Practic, acesta este un indrumar in care se explica pe intelesul tuturor continutul ordinului ministrului pentru stabilirea documentelor si a banilor pe care cetatenii romani trebuie sa-i detina la iesirea din tara.

Nu ai invitatie, nu iesi

Pe politistul de frontiera nu il intereseaza ca ai banii necesari pentru trecerea granitei, daca nu ai, in mod obligatoriu, fie o invitatie de la persoana care te gazduieste in tara de destinatie, fie o rezervare la hotel.

Potrivit ghidului, la controlul de frontiera, pentru a calatori in scop particular, in statele membre ale Uniunii Europene sau in alte state pentru care nu este necesara viza de intrare, romanii trebuie sa prezinte pasaportul valabil, asigurarea medicala valabila pentru intreaga perioada de sedere in statul pe teritoriul caruia calatoreste persoana in cauza, biletul de calatorie dus -intors, cartea verde a autoturismului sau sumele necesare asigurarii transportului, dovada detinerii unei sume minime in valuta, iar pentru romanii care calatoresc in statele apartinand spatiului Schengen, respectiv Austria, Belgia, Franta, Germania, Grecia, Finlanda, Italia, Norvegia, Olanda, Portugalia, Spania, Suedia, Luxemburg, Islanda si Danemarca trebuie sa detina si documente care justifica scopul si conditiile sederii planificate.

Spre exemplu, pentru calatoriile in scop profesional, romanii sunt nevoiti sa prezinte fie un certificat constatator eliberat de Oficiul Registrului Comertului din Romania, care sa ateste calitatea de comerciant, (in cazul in care persoana care urmeaza sa se deplaseze in strainatate are o alta calitate in cadrul societatii decat cea care poate fi atestata prin certificat, se prezinta si o imputernicire de reprezentare din partea societatii respective sau a comerciantului ), fie o invitatie din partea unei firme sau autoritati la intruniri sau manifestari in scop de afaceri, de serviciu sau legate de activitatea profesionala desfasurata.

Conform ordinului ministrului Blaga, se accepta si alte documente care atesta existenta relatiilor de afaceri sau relatiilor avand legatura cu activitatea profesionala desfasurata, precum si bilete de intrare la targuri si congrese.

Pentru calatoriile in scop turistic sau particular se cer acte justificative de la structurile de primire turistice, confirmarea rezervarii de servicii turistice de la hotelurile, pensiunile din strainatate, inclusiv confirmari care privesc rezervari efectuate prin intermediul internet-ului, voucher, eliberat de o agentie de turism licentiata potrivit legii sau invitatie din partea persoanei care gazduieste cetateanul roman, tradusa in limba romana de catre un traducator autorizat.

Aproape imposibil

Cei care intentioneaza sa plece in Spania au parte de mai multe piedici deoarece invitatia trebuie sa corespunda anumitor reguli.

Actul trebuie facut la un notar spaniol, iar din acesta trebuie sa rezulte in mod expres ca cel care invita este cetatean spaniol sau strain cu permis de rezidenta in Spania, sa nu fi invitat o alta persoana in ultimele sase luni, sa posede mijloace legale de intretinere si sa se oblige sa-i asigure persoanei invitate intretinere, cazare, asistenta sanitara.

De asemenea, se obliga sa garanteze ca persoana se intoarce in tara, iar cel care este invitat nu va muncii in Spania. Hartia invitatiei este una speciala, in lumina incidenta prezinta un desen de siguranta. Actul trebuie sa aiba in partea superioara centrala a paginilor stema Spaniei. Invitatia trebuie prezentata numai in orginal si trebuie supralegalizata in Spania, cu apostila de la Haga.

Asa se face ca, romanii, oameni de afaceri sau simplii turisti, nu pot sa iasa din tara, sa faca o obisnuita vizita in strainatate sau chiar sa munceasca la negru pentru un trai mai bun, din cauza unei amarate de invitatii.

Daca luam in considerare si aspectul ca, omul de rand, fie el, capsunar, cersetor sau chiar prostituata, nu a plecat „dincolo" de bine ce i-a fost, iar o buna parte din castig a fost trimisa in tara. Ordinul ministrului Administratiei si Internelor a fost publicat in Monitorul Oficial.

Politia de Frontiera continua sa-si indeplineasca atributiile si sa intreprinda masuri ferme pentru combaterea fenomenului migratiei ilegale. Conform acestora, scopul acestor masuri este contracararea infractionalitatea transfrontaliera, dar si crearea unei imagini pozitive Romaniei in strainatate.

Potrivit unui comunicat de presa emis de Politia de Frontiera Romana, in primele 24 de ore de la intrarea in vigoare a noilor conditii care trebuie indeplinite pentru calatoria in spatiul Schengen, aproximativ 2.500 de romani au fost intorsi de la frontiera.

Conform aceleasi surse citate, intr-un interval de doua zile, din peste 30 de mii de romani care s-au prezentat la iesirea din Romania, in jur de 4.000 nu au avut permisiunea de a continua calatoria, ca urmare a nerespectarii prevederilor legale.

In acelasi comunicat de presa, se arata ca, cei carora nu li s-a permis iesirea din tara, nu indeplineau conditiile care erau necesare si pana la 1 octombrie, data intrarii in vigoare a noului ordin al Ministerului Administratiei si Internelor.

Peste doua mii de romani nu posedau sumele in valuta prevazute de lege, aproape sapte sute nu aveau asigurare medicala, in jur de cinci sute de persoane nu au putut prezenta biletul de calatorie dus -intors sau echivalentul in valuta, patru nu posedau Carte Verde, iar aproximativ cinci sute de persoane au fost intoarse de la frontiera din alte motive.