Zona rezidentiala Europa. Teoretic, cartier de case si vile, cu impozite pe masura, dar practic noul vad de blocuri al Clujului. Multi locuitori ai orasului s-au mutat in acest cartier pentru a scapa de apasarea si inghesuiala din blocuri.

Cu toate ca initial au fost asigurati ca in acel loc se vor face doar case si vile, in ultima vreme rasar ca ciupercile dupa ploaie tot felul de blocuri, deghizate sub denumirea de cladire de locuinte sau casa familiala.

Autorizatii de constructie exista, dar nu stim in ce masura proiectele prezentate pentru obtinerea autorizatiei corespund cu realitatea. Cert este ca proprietarii de case din zona regreta investitiile facute.

Pana in anul 1990 terenul pe care s-a ridicat cartierul Europa a fost domeniu public, constituind de asemenea o parte a zonei impadurite de agrement a orasului Cluj-Napoca. Ulterior, o parte din teren a fost privatizata, fapt realizat prin intermediul retrocedarilor sau improprietaririlor.

Dupa anul 1996, terenul a fost trecut in intravilan si abia din 1997 au inceput constructiile, dupa ce terenul a fost scos din circuitul agricol. Primul bloc de pe Nichita Stanescu a primit autorizatia de constructie, dar au fost impuse niste conditii. Astfel, se impunea pastrarea unui drum de acces de 6 metri si amenajarea unor parcari.

La fata locului insa, situatia se prezinta altfel. Pe locul destinat parcarilor s-a inaltat falnic un nou bloc. Incercarea de a vedea autorizatia de constructie si beneficiarul lucrarii nu a avut succes, deoarece afisarea acestor informatii lasa de dorit (vezi foto 1). Locatarii din zona sunt nemultumiti.

Au achizitionat terenuri in aceasta zona tocmai pentru a scapa de blocuri, pentru a avea mai multa intimitate. Acum aceste lucruri le sunt luate de nou venitii in zona. O alta nemultumire a oamenilor din zona priveste faptul ca pretuil terenurilor este afectat de noile imobile, acesta scazand cu fiecare bloc inaltat.

"Am vrut initial sa imi construiesc o locuinta in zona, dar am renuntat si vand terenul. Nu este asa cum mi-am imaginat. Toate se construiesc prea una intr-alta, iar faptul ca se fac si blocuri acolo scade valoarea terenului", a declarat Daniela Ziegler, proprietara unui teren aflat in apropierea noului bloc.

Nemultumirile nu au aparut doar pe strada Nichita Stanescu. Sub denumirea de "casa familiala", pe strada Eugen Ionesco nr.25 se ridica un alt bloc. Din surse care prefera sp-si pastreze anonimatul aflam ca la parter vor fi spatii comerciale, iar la etaje apartamente. Soarta mansardei nu a fost inca decisa.

Desi este anuntat ca obiectiv casa familiala pe pancarda din fata cladirii, in hotararea de Consiliu Local nr. 156 din 14 martie 2005, se precizeaza urmatoarele& "Se aproba Planul Urbanistic de Detaliu – Imobil cu functiune mixta (locuinte si comert) - strada Eugen Ionescu f.nr., beneficiar Rosca Marius, prin care se reglementeaza accesul, organizarea pe parcela, regimul de construire izolat, amplasarea pe parcela, regimul de inaltime max D+P+2E, parcarea in incinta, la demisolul constructiilor, posibilitatea de racordare la utilitati, P.O.T.max =35% si C.U.T.max=0,8 ADC, precum si avizul Comisiei tehnice de amenajarea teritoriului si urbanism nr. 77926/4920/20.01.2005."

Autorizatia de constructie nr.424 a fost obtinuta in 7 iulie 2005, dar cu toate acestea se precizeaza ca respectiva constructie a inceput in 22 aprilie 2005, urmand a fi finalizata in termen de 36 de luni. Casa de alaturi a pierdut o parte din lumina naturala. Ce sa mai spunem de intimitatea propriei curti! "Fapta e consumata.

Nu mai putem sa facem nimic. Ne afecteaza, am sesizat Primaria, dar fara efect. Nu acopera deocamdata cnstructia. Probabil asteapta sa faca inca un etaj", a declarat proprietara de la numarul 23.

Nici locatarii de la numarul 21 de pe Ionesco nu sunt incantati. In plus, deoarece acest numar este la intersectia cu str. Vasile Stoica, ei "beneficiaza" si de constructia unei cladiri de locuinte la 2 pasi, constructie ce a demarat in 17 mai 2005, o data cu obtinerea autorizatiei nr.678. "In anul 1999, am fost al cincelea care a cumparat teren aici.

Am vrut sa ma asigur ca nu se vor face blocuri in zona si am intrebat despre acest lucru la Primaria Cluj-Napoca. mi s-a spus ca nu se vor construi blocuri, imobilele urmand sa aiba doar parter, etaj si mansarda. Pentru achizitionarea terenului am facut eforturi deosebite. Mi-am vandut apartamentul, niste pamant mostenit de la parinti.

A trebuit sa facem investitii foarte mari, deoarece am introdus singuri utilitatile, gaz, apa, canalizare, curent. Au fost banii nostri. Nu ne-a ajutat nimeni. Cei care au construit ulterior nu au avut atat de mult de lucru in privinta aceasta. Tot ce am vrut a fost sa am putina intimitate. Acum au inceput sa construiasca blocuri in zona. Ma simt inselat.

Simt ca mi se violeaza intimitatea", a declarat Alexandru Curticapean, unul dintre proprietarii de pe Eugen Ionesco. "noi platim un impozit mare pentru casele de aici, zona fiind considerata de grupa A. Nu a adus nimeni nici macar un camion de balast ca sa ne ajute. Acum in Consiliul Local s-a aprobat construirea blocurilor in zona.

Suntem decisi sa ne constituim intr-o asociatie de proprietari pentru a ne apara drepturile", a adaugat Curticapean. Locuitorii din cartierul rezidentail Europa vor sa lupte pentru ceea ce li se cuvine, dar faptul ca cei care le-au promis ca nu se vor construi blocuri in zona nu sunt de partea lor are o mare greutate in balanta asa-zisei dreptati.

Pana la inchiderea editiei Primaria nu ne-a dat un raspuns cu privire la inaltimea maxim admisa pentru cladirile ce se construiesc in zone rezidentiale cum este cartierul "Europa" si la masurile care se iau de catre Serviciul Urbanism in cazul in care respectiva inaltime nu este respectata.