Ultimele terenuri ale Clujului se scot la licitatie * La Pneumoftiziologie, AsRoMedica este in carti * Medicii protesteaza * Clujul ramane fara spatii verzi * In Gheorgheni se vrea mall de 50 de milioane de euro * Nicoara stie tot, dar nu se ocupa de licitatii

Faptul ca spatiile si terenurile care se preteaza la investitii si concesionari lipsesc aproape cu desavarsire din patrimoniul autoritatilor locale nu mai este o noutate pentru clujeni. Astfel, in prezent, Consiliul Local si Consililul Judetean mai au foarte putine terenuri in administrarea sau proprietatea lor.

Aceste terenuri disponibile sunt scoase la licitatie in vederea concesionarii lor. In ceea ce priveste licitatiile, de multe ori acestea sunt aranjate si se cunoaste cine va primi respectivul teren si ce se va construi acolo cu mult timp inainte de deschiderea plicurilor.

De asemenea, sunt si cazuri in care unele locatii nu prezinta interes pentru potentialii investitori, din diferite motive, insa principala cauza este legata de sumele mult prea mari cerute pentru taxa de concesiune.

In aceasta situatie se afla cladirea Spitalului de Urgenta din cartierul Manastur, care a fost scoasa deja de trei ori la licitatie, insa pana acum nu s-au gasit doritori. Nu acelasi lucru se poate insa spune despre doua spatii extrem de ravnite.

Licitatii peste noapte

De curand Consililul Judetean a anuntat ca doua dintre terenurile pe care le mai detine vor fi scoase la licitatie. Unul dintre acestea este situat in incinta spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Leon Daniello. Respectivul teren este scos la licitatie pentru concesionare pe o perioada de 49 de ani.

Cei care sunt interesati de concesionarea acestui teren trebuie sa-si procure documentatia contra sumei de 6 milioane lei vechi si sa plateasca o garantie in valoare de 50.000 de euro, care se va prezenta sub forma de scrisoare de garantie bancara, ordin de plata vizat de banca sau numerar.

Termenul limita pentru depunerea ofertelor este data de 30.11.2005, ora 13.00, peste o ora urmand sa fie deschise plicurile cu oferte. Al doilea anunt de licitatie, pentru valorificarea prin asociere, se refera la terenul situat in perimetrul parcului de est din cartierul Gheorgheni - langa Univers T - acesta avand o suprafata de 68.430 mp.

Durata asocierii este de 49 de ani, documentatia costa 17 milioane lei vechi, iar garantia pentru participare la licitatie este in valoare de 200.000 euro. Termenul limita pentru depunerea ofertelor, precum si deschiderea ofertelor vor avea loc la aceeasi data si ora ca si in cazul primei licitatii.

Proteste clinice

In ceea ce priveste terenul aflat in incinta Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie, parerile vizavi de concesionarea sa sunt impartite. Astfel, dupa ce CJ a luat decizia valorificarii sale, unii angajati ai spitalului au protestat vehement fata de aceasta hotarare. "Nu putem sa fim de acord cu aceasta decizie.

Daca vom tolera acest lucru, in curand o sa fim mutati cu totul de aici. Dorim sa facem un protest in cursul acestei saptamani, prin semnarea unei hartii de catre toti cei care nu sunt de acord cu hotararea CJ si sa o trimitem autoritatilor.

Directorul spitalului intotdeauna a plecat capul in fata ordinelor primite de sus si nu a stiut niciodata sa isi impuna punctul de vedere. Acesta este si unul dintre motivele pentru care s-a ajuns in situatia actuala", a declarat doctor Monica Pop, seful clinicii de Pneumoftiziologie.

De cealalta parte, directorul spitalului, Vasile Muresan, are o alta versiune: "Eu nu ma simt deloc vinovat de aceasta hotarare a consiliului judetean. Eu nici macar nu am fost informat oficial de cei de la consiliul judetean ca spatiul din perimetrul spitalului a fost scos la licitatie.

Eu insa ma opun acestei decizii, dar sunt de acord ca pe acel teren sa se construiasca ceva care sa tina de domeniul sanitar. Este nevoie de constructii noi, deoarece spitalele si clinicile noastre sunt foarte vechi."

Clujul fara spatii verzi

Cu toate ca in prezent Clujul se afla printre ultimele locuri din tara in ceea ce priveste suprafata spatiilor verzi, iata ca autoritatile locale se incapataneaza sa le distruga si pe cele ramase.

Odata scoase la licitatie aceste spatii verzi, cu siguranta ca cei care le vor achizitiona nu vor amenaja parcuri. Daca lucrurile vor continua in acest fel peste cativa ani nu vom mai avea nici un parc in Cluj, ci doar constructii impunatoare.

Stadionul devine centru civic si mall, iar curtea unui spital va fi invadata de beton armat si sticla.

Final cunoscut

Potrivit unor informatii, pe terenul aflat in incinta Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie se va construi o clinica privata. Nu este exclus ca respectiva clinica sa fie tocmai AsRoMedica.

Contactat de catre GAZETA, patronul clinicii AsRoMedica, Nicolae Badiu, a declarat: "Nu vreau sa vorbesc despre aceasta chestiune, nu am timp acum, sunati-ma saptamana viitoare". La insistentele noastre, Badiu a spus ca intentioneaza sa deschida o noua clinica, dar nu are stabilita o locatie.

Aceasta ar putea fi tocmai incinta Pneumoftiziologiei, dat fiind faptul ca locatia este una ideala pentru asa ceva, fiind in apropierea zonei "medicale" a Clujului. In ceea ce priveste destinatia terenului situat in Gheorgheni, acolo, potrivit presedintelui CJ Cluj, Marius Nicoara, se va construi un mall in valoare de aproximativ 50 de milioane de euro.

Nicoara stie!

Iata ca, in ciuda faptului ca in anunturile de licitatie nu se specifica viitoarea destinatie a terenurilor si in ciuda faptului ca ofertantii nu au aparut, presedintele Consiliului Judetean, Marius Nicoara, stie deja ce se va construi.

"Pe terenul din Gheorgheni se va construi un mall, iar pe cel aflat in incinta spitalului se va construi in primul rand un parking in valoare de aproximativ 4 milioane de euro si probabil, magazine, farmacie sau cabinete medicale, asta intrucat dintr-un parking investitorul nu isi va putea amortiza investitia", a spus Nicoara.

"Eu nu m-am ocupat personal de aceste licitatii, tocmai pentru a nu crea discutii ca as avea vreun interes", a incheiat Marius Nicoara. Discutia cu presedintele CJ ridica insa multe semne de intrebare.

In primul rand, daca deja se stie ce se doreste a se construi pe terenurile respective, de ce acest lucru nu este specificat in anunturile de licitatie? Apoi, de unde se stie ca vor exista ofertanti pentru asemenea destinatii? De asemenea, ce se va intampla daca la licitatie se prezinta un investitor decis sa contruiasca in

Gheorgheni un teren de golf sau in curtea Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie un parc de distractii?! Nu in ultimul rand, daca Nicoara nu s-a implicat in organizarea licitatiilor, de unde stie domnia sa asemenea detalii exacte?