In lume, peste un miliard de oameni inspira aer poluat. Cresterea spectaculoasa a numarului de autovehicule inrautateste situatia si mai mult pentru ca motoarele in functiune emit o serie intreaga de noxe. Cei mai afectati de poluare sunt copiii si batranii.

Romania a primit verdictul din partea Comisiei Europene, pe data de 25 octombrie 2005. Inca nu este complet pregatita de integrare. Unul dintre punctele slabe este poluarea. Controlarea poluarii industriale este o problema majora la nivel national, care se cere rezolvata in cel mai scurt timp.

Desi Oradea este unul dintre orasele postate de autoritati pe lista neagra a localitatilor cele mai poluate din Romania, este declarat "oras european". Dar criteriile catalogarii au fost doar cele de comunicare cu municipalitati din alte tari.

Amenda zilnica

Pana in anul 2018, trebuie sa se investeasca in mediu circa 30 miliarde de euro. In caz contrar, statul roman va fi obligat sa plateasca pentru neindeplinirea conditiilor negociate cu UE.

Suma se ridica la cifra de 300.000 de euro pe zi pentru firmele care, daca pana la 1 ianuarie 2007 nu se ridica la standardele cerute de Uniune, vor fi inchise pe banii statului. Legea UE este clara si nu accepta negocieri. Daca nu vor face investitii, firmele nu primesc autorizatii de functionare dupa noua lege.

Scopul urmarit nu este acela de inchidere a multor unitati economice, ci se urmareste atingerea performantelor UE. In prezent, in Romania, sunt 700 de societati pe lista neagra a poluatorilor. Oradea face parte din seria oraselor intens poluate, zona critica sub aspectul deteriorarii starii mediului.

Conform rapoartelor Agentiei Nationale de Mediu "aerul de nord-vest este cel mai poluat". In aceasta categorie se incadreaza zona Copsa Mica, Zlatna, Baia-Mare, Oradea si Hunedoara.

Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Bihor sustine ca in municipiul de pe Cris aerul "este de calitate medie". Chiar daca pe teritoriul judetului Bihor poluarea este la ea acasa, consilierul principal APM Bihor, Felicia Enache, declara ca "nu exista o lista neagra a agentilor economici in Bihor".

Apa, atentat la sanatate

Indicatorii de calitate a apei din raurile Crisul Negru si Crisul Repede arata ca poluarea creste in fiecare an. Din cauza faptului ca strabat mai multe orase, sursele de poluare se inmultesc cantitativ si afecteaza grav acele zone, care in trecut erau nepoluate, cum sunt cele de munte.

Supravegherea calitatii apei celor doua rauri de catre institutiile abilitate este insuficienta. Aspectul mai grav este ca, in disconcordanta cu agravarea problemelor, autoritatile nu fac fata. In acest fel, monitorizarea nu creste, ci se reduce.

Motivele sunt clare, si anume, exploatarea irationala a padurilor, lipsa infrastructurii privind alimentarea cu apa potabila si tratarea apelor uzate menajere, lipsa unui sistem de tratare a deseurilor. In mare parte problema este de ordin moral.

Multi oameni nu pot renunta la vechile obiceiuri de a arunca resturile menajere la marginea gradinilor, a satului, pe malul apei. Acest lucru are un impact mare asupra solului si apei.

Fantanile arteziene care incanta mereu privirile oamenilor, in special celor mici, sunt si ele o sursa de poluare. In judetul Bihor sunt 32 de fantani arteziene publice. Sunt periculoase pentru sanatatea cetateanului deoarece emit o cantitate mare de amoniac si clor.

Sub aspectul poluarii apelor, la capitolul depozitarea deseurilor, Bihorul este catalogat o zona critica, alaturi de Hunedoara, Dolj si Gorj. Conform rapoartelor Ministerului Apelor si Protectiei Mediului (MAPM), bazinele hidrografice din judetul Bihor sunt poluate in cea mai mare parte de agentii economici.

Este vorba de "SC European Drinks SA Rieni, SNP Schela Petrol Suplacul de Barcau, EM Bihor Stei, prin decantare si apa mina Nucet, RAGCL Oradea iazuri biologice, SC Petrolsub SA Suplacu de Barcau, Sinteza SA Oradea". Conform rapoartelor APM Bihor, "calitatea apei potabile din Oradea este de 87,5%".

Biserici in loc de parcuri

Industrializarea, traficul intens, disparitia zonelor verzi fac aproape irespirabil aerul din marile orase. In ultima vreme in Oradea, constructiile de biserici au devenit o moda. Spatiile verzi si-au pierdut importanta pentru autoritati. In opiniile lor mai importanta este o biserica decat o doza de aer curat.

"Conform datelor furnizate de Compartimentul Protectia Mediului – Spatii Verzi din cadrul Primariei, suprafata spatiilor verzi din municipiului Oradea este de 9 mp/ locuitor, fata de 14 mp/locuitor prevazute de normele U.E", spune Felicia Enache.

"Noi, ca autoritate teritoriala de mediu, vom fi tot timpul de parere ca nu sunt suficiente spatii verzi in municipiul Oradea" subliniaza ea. Oradea nu sta chiar atat de rau la acest capitol, in comparatie cu capitala.

Spatiile verzi din Bucuresti sunt sacrificate an de an in favoarea noilor constructii, garaje, tarabe, terase in parcuri, centre comerciale. Astfel, unui bucurestean ii revin 2,5 mp de spatiu verde, adica un sfert din cifra recomandata de normele internationale.

Sanatatea bihorenilor, in plop

Poluarea este unul dintre cele mai periculoase atentate la viata omului. Este un factor determinant de cancer bronho-pulmonar, prin introducerea de celule atipice la nivelul bonhiilor.

Infectiile ORL, guturaiul cronic, tusea persistenta, jena permanenta in gat, conjunctivitele, iritatiile pieii, bronsitele si astmul, sunt boli declansate si agravate de poluare.

Conform rapoartelor Directiei de Sanatate Publica (DSP) Bihor, "in Bihor functioneaza 104 producatori si distribuitori de apa din care, doar 16 au autorizatie sanitara".

Problemele de mediu cu un impact negativ asupra sanatatii publice au crescut ingrijorator, in special cazurile de imbolnaviri prin boli posibil asociate apei. "Cazurile de boli diareice acute si cazurile de hepatita virala acuta de tip A, au crescut cu 31,21% si respectiv 39,6%, fata de anul anterior.

S-au inregistrat 3.653 cazuri de boli diareice acute si 239 cazuri de hepatita virala acuta de tip A".

Chiar daca poluarea este la ea acasa si in judetul Bihor, oficialitatile au grija sa nu dezvaluie cruda realitate a pericolului poluarii. Colaborarea presa – institutie se limiteaza, in multe cazuri cand subiectul este sensibil, la niste email-uri, raspunsuri impersonale si seci.

Cu nasucurile la esapamenete

Numarul de automobile din judetul Bihor a crescut impresionant, in comparatie cu anul 2004. Alexandru Laza, sef serviciu public comunitar pentru inmatriculare a vehiculelor declara ca, de la cele 110.000 de autovehicule inmatriculate anul trecut, numarul lor a crescut la 133.000 anul acesta. Dintre acestea, 25% sunt mijloace grele de transport.

In perioada concediilor, cand Bihorul este asaltat de turisti, traficul auto creste cu aproximativ 30%.

Copiii oradenilor inspira cu circa 30% mai mult monoxid de carbon si alte hidrocarburi decat adultii care-i insotesc.

Intrucat primii trei ani din viata sunt esentiali in formarea stocului de alveole pulmonare si definitivarea functiei respiratorii, aceasta risca sa devina deficitara pentru tot restul vietii daca plamanii micutilor sunt agresati de poluare.

Zone cu poluare maxima

In municipiul Oradea s-au amplasat statii de masurare a gradului de poluare in sapte zone. In urma masuratorilor, la capitolul poluare cu monoxid de carbon, zona cea mai poluata din Oradea este strada Ady Endre. Ca nivel de poluare urmeaza zona sediului APM Bihor, apoi Sinteza SA, CET I, Spitalul de Copii Oradea si Cominca SA.

La capitolul pulberi in suspensie, cea mai poluata zona este zona CET I, dupa care urmeaza Sinteza SA, Ady Endre, ARL Cluj, sediul APM Bihor, Spitalul de Copii Oradea, Cominca SA. In cap de lista la capitolul poluanti de ozon se afla CET I, urmat de Sinteza SA, Cominca, Spitalul de Copii Oradea, Ady Endre, APM sediu.

Cea mai mare cantitate de poluanti ai aerului o reprezinta substantele fara limita de nocivitate si anume, dioxidul de carbon, care insumeaza un procent de 97% din cantitatea totala de poluanti atmosferici. 80% din acest procent este produsa de termocentrale si industria metalurgica.