Judetul Salaj ar putea beneficia anul viitor de sume importante pentru lucrari de infrastructura din partea Ministerului Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului, a anuntat ministrul Borbely Laszlo, vineri la Zalau. Borbely Laszlo a precizat ca de cand a „preluat fraiele" ministerului a incercat sa aloce mai multi bani pentru judetele din Transilvania, pentru a asigura un echilibru.

Ministrul delegat pentru Lucrarile Publice si Amenajarea Teritoriului a realizat o analiza a alocarii fondurilor prin cele patru programe - alimentare cu apa, pietruirea drumurilor comunale, locuinte ANL si sali de sport, din care a rezultat ca in Transilvania s-au alocat cele mai putine fonduri dintre toate regiunile istorice, atat in perioada 2001-2004, cat si inainte.

Anul acesta, insa, a spus Borbely, nu vor mai veni bani in Salaj, avand in vedere ca a fost un an „de exceptie", un an nefast cu inundatii si calamitati, care a afectat bugetul ministerului. Pentru 2006, pe lista de finantare a MLP se afla doua amplasamente pentru locuinte ANL in Zalau (cu 41 de apartamente pe Sf. Vineri si cu 20 de apartamente pe str.

Olarilor) si alte proiecte in discutie - doua la Zalau si unul la Simleu Silvaniei. Borbely a declarat ca va fi regandit programul de constructie a salilor de sport, cu doua proiecte: o sala de sport cu o capacitate mai mare, arondata la 4-5 scoli, cu teren de handbal si o sala mai mica, tip sala de gimnastica, pentru comune si localitati cu elevi mai putini.

Din cele 54 de sali de sport mari, doua vor fi ridicate in Salaj, a spus ministrul. Programul de pietruire a drumurilor comunale va fi transformat in program de asfaltare, pentru care se vor aloca 475 miliarde de lei. Borbely a subliniat ca banii vor fi impartiti echitabil, pentru asfaltarea a 20-45 de kilometri in fiecare judet.

Potrivit ministrului, pentru proiectele de alimentare cu apa adresate mediului rural nu va exista un buget „spectaculos", doar o crestere cu 7 la suta, adica 290 de miliarde de lei. Cu toate acestea, Salajul este pe lista de finantare cu cateva proiecte. Borbely a adaugat ca intentioneaza sa lanseze un nou program anul viitor, destinat oraselor mai mic de 50 de mii de locuitori.

Drumurile judetene si Autostrada

Propunerii presedintelui CJ Salaj, Tiberiu Marc, de a fi gandit un program national, o strategie guvernamentala pentru drumurile judetene, ministrul delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului a raspuns ca exista sansa ca Banca Mondiala sa continue Programul de Dezvoltare Rurala cu un program pentru drumurile judetene: „impreuna cu domnul senator Fekete (senator UDMR de Salaj, n.r.) am facut lobby puternic catre Banca Mondiala sa avem un program pentru drumurile judetene, sper sa lamurim si Ministerul Finantelor Publice ca este un program viabil".

La intalnirea cu ministrul Borbely si directorul adjunct al Companiei Nationale de Investitii, Ioan Simonca, au participat consilieri judeteni, presedintele si vicepresedintii CJ Salaj (Tiberiu Marc, Csoka Tiberiu si Mircea Ghiurco), primarul municipiului Zalau, Radu Capilnasiu, primarii celor trei orase, Augustin Borz (Jibou), Septimiu turcas (Simleu Silvaniei) si Vasile Cuceu (Cehu Silvaniei), primari, viceprimari din comunele salajene, senatorul Fekete Andras, deputatul Iuliu Nosa si deputatul Seres Denes.

Ministrul a facut cateva observatii si referitor la Autostrada Transilvania si oportunitatea pe care aceasta o constituie pentru localitatile de pe traseul acesteia.

Borbely a citat statisticile care indica faptul ca la punctul de frontiera Bors trec cele mai multe masini, „e cu totul justificata aceasta autostrada si nu trebuie puse fata in fata cele doua coridoare, in conditiile in care in Romania s-au facut in ultimii 15 ani doar 100 de kilometri de autostrada", fapt ce ne califica drept „codasii Europei".

Ministrul a apreciat ca „incetul cu incetul" vor fi clarificate toate nelamuririle, dar ca anul acesta nu s-a facut nimic pentru Autostrada si nu exista