Cadrele didactice din Transilvania s-au impartit in doua tabere. In timp ce dascalii din unele judete au decis sa se intoarca la catedra, de teama ca nu-si vor primi salariile, ceilalti profesori sunt decisi sa nu renunte la greva pana cand Guvernul nu le va aproba revendicarile.

Clujul ramane pe pozitii

In judetul Cluj, membrii Sindicatului Liber din Invatamantul Preuniversitar au decis sa continue greva generala inceputa acum o saptamana. Ei sunt nemultumiti de rezultatul negocierilor purtate cu Executivul, care a oferit cinci la suta din PIB pentru bugetul Educatiei, insa au refuzat sa mareasca salariile cadrelor didactice.

Tot in favoarea continuarii grevei s-au pronuntat si profesorii de la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, afiliati Sindicatului "Alma Mater". Singurii care au reinceput lucrul sunt angajatii Universitatii "Babes-Bolyai".

Sindicatul din aceasta institutie de invatamant superior nu a reusit sa adune un numar suficient de semnaturi pentru a intra in greva generala, iar profesorii au facut doar o zi greva, in semn de solidaritate cu colegii lor.

Greva nelimitata in Bistrita-Nasaud

Si la Bistrita-Nasaud, liderii de sindicat din scoli au decis continuarea grevei generale pe termen nelimitat. Presedintele Uniunii Judetene a Sindicatelor Libere din Invatamant, Titu Rauca, a declarat ca sindicalistii sunt nemultumiti ca liderii nationali nu au obtinut nici un fel de cresteri salariale.

"Am intors pe toate fetele acest acord. Toata stima pentru Guvern care s-a gandit sa acorde 5 la suta din PIB pentru invatamant, dar acesti 5 la suta vor fi o prada pentru corbii care abia asteapta sa faca licitatii trucate si sa puna mana pe banii invatamantului", a declarat, la randul sau, vicepresedintele sindicatului, Ioan Duicu.

La ultima monitorizare realizata de Inspectoratul Scolar Judetean, 70 la suta din angajatii din sistemul de invatamant se aflau in greva. Din cauza confuziei generate de semnarea Acordului cu Guvernul, cateva scoli din judet au reinceput luni cursurile.

Sindicalistii din Mures cer continuarea protestelor

Nici in judetul Mures nu au fost reluate cursurile, in ciuda pozitiei de duminica a liderilor sindicali, care spuneau ca cea mai buna solu-tie ar fi prezentarea dascalilor la ore.

Astfel, un sondaj efectuat in randul cadrelor didactice afiliate Federatiei "Spiru Haret" arata ca 71 la suta din sindicalisti vor continuarea protestelor deoarece considera ca semnarea protocolului cu Guvernul nu ar rezolva problemele din sistem si mai ales problema salarizarii personalului didactic.

Liderul filialei din judet a Federatiei, Ioan Sacarea, a declarat ca doar 29 la suta dintre cadrele didactice chestionate sunt de acord cu stoparea grevei.

Cursuri reluate in judetul Arad

In schimb, profesorii de la mai multe scoli din judetul Arad au reluat, luni, cursurile, intrand in pro-gram normal.

Acestia au renuntat la greva pentru a nu pierde si mai multi bani din salariile pe care le vor primi in luna decembrie.

Liderii sindicalistilor din inva-tamant sustin ca dascalii din mediul rural au cazut de acord sa revina la lucru.

Astfel, greva s-a incheiat in cel putin cinci scoli, aflate in localitatile Siria, Maderat, Silindia, Gura-hont si Sintea Mare.