Fostul sef al Complexului de Vinificatie de la Jidvei, Toader Ignat, va face 10 ani de inchisoare, conform unei decizii penale pronuntate, joi seara, de magistratii Curtii de Apel Alba Iulia, care mentine, astfel, pedeapsa Tribunalului din judet.

In schimb, fata de hotararea primei instante, care il obliga pe inculpat la plata unor despagubiri de peste 36 miliarde lei, Curtea de Apel a redus despagubirile acordate in favoarea partii civile SC "Jidvei" SRL - Filiala Alba la putin peste 5 miliarde lei.

Judecatorii au mai constatat ca pedeapsa de un an de inchisoare, aplicata de Tribunal lui Toader Igant, pentru infractiunea de "insusire fara drept a calitatii de autor al desenului sau modelului industrial", este in intregime gratiata, conform unei legi din 2002.

Hotararea magistratilor Curtii de Apel vine dupa ce, in luna octombrie, din cauza parerilor diferite ale celor doi judecatori din complet, s-a ajuns la o situatie foarte rara in Justitie, respectiv alcatuirea unui complet de divergenta. Aceasta a insemnat includerea unui al treilea judecator intre cei doi desemnati deja sa judece calea de atac si care nu au putut ajunge la o concluzie comuna.

Completul de divergenta a judecat, marti, apelurile declarate atat de Ignat (in privinta laturii penale si a despagubirilor la care a fost obligat), cat si de partea civila SC "Jidvei" SRL (in privinta despagubirilor) si a fixat termen de pronuntare a sentintei pentru data de 17 noiembrie 2005.

In urma apelurilor declarate, inculpatul a "scapat" de un an de inchisoare, care era, insa, contopit cu pedeapsa pentru delapidare, asa ca a ramas tot cu 10 ani de executat, plus interzicerea unor drepturi.

Firma lui Ignat, SC "Stoian Ignat" SRL Capalna de Jos, a beneficiat de reducerea despagubirilor pe care trebuie sa le acorde SC "Jidvei" SRL - Filiala Alba, de la 36 miliarde lei la 5 miliarde lei. Apelul declarat de partea civila, SC "Jidvei" SRL, a fost respins (reprezentantii firmei au cerut majorarea despagubirilor la 45 miliarde lei).

Judecatorul care a facut opinie separata si din cauza caruia s-a ajuns la completul de divergenta ceruse achitarea inculpatului pentru delapidare, pe motiv ca fapta nu poate fi considerata infractiune, din lipsa unui element.

Ignat a fost trimis in judecata de Parchetul de pe langa Curtea de Apel, fiind acuzat ca a inregistrat fara drept, pe numele societatii pe care o patrona ("Stoian Ignat" SRL din Capalna de Jos), denumirile vinurilor "Gewurztraminer" si "Romantine".

Potrivit anchetatorilor, printr-o cerere trimisa Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci, Ignat a incercat sa preia pe firma sa toate cele 12 etichete sub care se produceau vinuri de Jidvei, la numai o luna si 18 zile de la privatizare, adica 1 iulie 1999.

OSIM si-a dat avizul pentru doar doua denumiri, "Romantine" si "Gewurztraminer", pe care SC "Jidvei" SRL le-a retras de pe piata pana cand a obtinut, la instantele din Bucuresti (Tribunalul si Curtea de Apel), anularea inregistrarii de la Oficiu si reluarea comercializarii.

Pentru perioada in care vinurile au fost retrase de pe piata s-a inregistrat, insa, in evidentele contabile ale societatii din Jidvei un prejudiciu de peste 27 miliarde lei.

Decizia penala a Curtii de Apel poate fi atacata cu recurs, in 10 zile de la pronuntare. In cazul in care aceasta cale de atac va fi respinsa de instanta suprema, Ignat va merge la inchisoare.