Opiniile primarilor sunt impartite, majoritatea subliniind pozitia delicata in care se regasesc, intre interesele partidului care i-a propulsat si cele ale cetateanului.

Primarul municipiului Turda, PD-istul Tudor Stefanie, e de acord cu principiile impuse de noile prevederi. "Interzicerea migratiei este ceva moral. Calitatea de membru a unui partid ti-ai asumat-o in baza unor principii. Ca primar, ai obligatii fata de cei care te-au votat, dar si fata de cei alaturi de care ai mers in alegeri", spune Stefanie.

El crede ca sunt doar exceptii cand scopurile partidului ajung sa contravina cu cele ale primarului. "Eu nu am intalnit primari buni care sa intre in conflict cu partidele lor". Primarul liberal al comunei Sanpaul, Ovidiu Colcer, spune ca trebuie privit din ambele perspective, a partidului si a cetateanului, si ca nu poate fi data o solutie care sa multumeasca pe toata lumea.

"Ca si principiu, sunt impotriva migratiei. Daca intri pe un culoar politic, nu e normal sa o schimbi mai tarziu.

Pe de alta parte, in alegerea primarilor conteaza mai mult electoratul, oamenii, decat partidul", spune Colcer, care vine, totusi, cu o solutie. "Daca demisioneaza din partid, sa ramana macar independent. Daca trece la un alt partid, atunci sa isi piarda functia", afirma primarul liberal al comunei Sanpaul.

Primarul PSD-ist al comunei Maguri-Racatau, Ionel Cobarzan, a avut cel mai "nuantat" punct de vedere. In prima faza, el s-a declarat de acord cu interzicerea migratiei, accentuand responsabilitatile asumate fata de partid. Afland, insa, ca trecerea de la un partid la altul duce si la pierderea functiei, Cobarzan si-a schimbat total opinia. "Atunci nu sunt de acord. Cetateanul te-a ales, el decide daca te schimba, nu partidul!"

Subiect de dispute in coalitie

Legea antimigratie a dat nastere unor noi tensiuni intre PNL si PD. Liberalii au initiat un proiect, votat de Camera Deputatilor, care prevedea ca, un consilier local sau judetean care paraseste sau este exclus din partidul pe listele caruia a fost ales, isi pierde automat functia.

Aproape simultan, deputatul PD Ioan Oltean a initiat un proiect, in mare parte similar, dar care extindea aceste prevederi si asupra primarilor. Initiativa lui Oltean a primit aviz negativ in comisiile sesizate, cu sprijinul liberalilor, acuzati de Oltean ca nu sustin cu adevarat interzicerea migratiei.

In cele din urma, si initiativa deputatului democrat a trecut de Camera Deputatilor, prin adoptare tacita. Combaterea migratiei la nivelul alesilor locali a fost criticata dur chiar din interiorul coalitiei, mai exact din partea UDMR, care sustine ca se instituie o "dictatura a partidelor in administratia locala".

"Legea antimigratie", care presupune, de fapt, amendarea acelor articole din legea statutului alesilor locali care mentioneaza conditiile in care inceteaza mandatul alesului, a intrat intr-un proces de mediere la nivelul conducerii coalitiei.

In urma acestor negocieri, liberalii au acceptat aplicarea prevederilor si la nivelul primarilor, dar numai in cazul in care demisioneaza din partid, nu si daca sunt exclusi, pe cand consilierii locali sau judeteni isi pierd functia in ambele situatii.

Societatea civila ia pozitie

Prevederile antimigratie intaresc puterea partidelor asupra alesilor, ceea ce contravine cu principiile care stau la baza introducerii votului uninominal, care responsabilizeaza alesul fata de electorat. Sesizand aceasta contradictie, presedintele PD, Emil Boc, care sustine ambele masuri, a declarat ca interzicerea migratiei este o masura temporara, pana cand se va introduce votul uninominal.

Conform presei centrale, mai multe organizatii ale societatii civile, precum Institutul pentru Politici Publice, au criticat noile prevederi antimigratie, pe motiv ca ar ingradi dreptul la asociere, garantat de Constitutie.

Un alt argument impotriva este ca primarul, spre deosebire de consilieri, a fost ales uninominal de electorat, prin urmare el nu poate fi schimbat de un partid, ci tot de electorat. Astfel, a fost avansata propunerea de organizare a unui referendum local atunci cand primarul schimba partidul.

Criticile acestor organizatii sunt paradoxale, tinand cont ca, inaintea alegerilor generale, "Coalitia pentru un Parlament Curat", din care au facut parte numeroase organizatii neguvernamentale, a recomandat electoratului sa nu voteze cu "traseistii politici".