Conferinta de presa organizata ieri la sediul Directiei Silvice Mures a avut drept scop prezentarea activitatilor de sezon pe care Directia Silvica le organizeaza in aceasta perioada.

Activitatea personalului silvic, in colaborare cu jandarmii si politia, este una de combatere a furtului de masa lemnoasa si mai ales a pomilor de Craciun, din judetul Mures.

Directorul DS Mures, Cristian Chirtes, precum si purtatorul de cuvant al DS Mures, Adrian Parlea, au prezentat pe larg ce masuri de prevenire si ce sanctiuni se aplica celor care incalca legea.

Activitatea principala a personalului silvic este de a asigura masa lemnoasa de foc pentru populatie. La ora actuala, Directia Silvica Mures este in masura sa faca fata cererilor populatiei pentru lemne de foc.

Cei interesati trebuie sa depuna o cerere scrisa la Ocolul Silvic de pe raza caruia urmeaza a fi achizitionate lemnele, cerere care trebuie aprobata de catre seful ocolului, trimisa sefului de district si aprobata de padurarii care gestioneaza lemnele pentru foc.

In final, se elibereaza chitanta, factura si aviz de insotire a marfii, cu ajutorul carora se ridica cantitatile de masa lemnoasa cumparate. Preturile variaza intre 35-42 lei RON pe metru ster din lemn fasonat de foioase tari, foioase moi si rasinoase.

Potrivit lui Cristian Chirtes, seful Directiei Silvice, in aceste preturi este inclus TVA-ul, iar preturile au fost ridicate, cu un procent de 2%.

Cantitatile din acest an la masa lemnoasa pentru foc ce poate fi oferita solicitantilor au scazut fata de anul precedent, datorita aparitiei proprietarilor privati de paduri, de unde lemnul se ridica fara acte. Fata de 15.000 mc, disponibili in 2004, in acest an cantitatea este de aproximativ 10.000 mc.

Cererile vin din toate zonele apropiate judetului, dar au scazut fata de anul trecut, mai ales din zona Targu Mures si Sighisoara, iar cele mai multe se inregistreaza in zona Reghin-Glodeni, acolo unde nu exista gaz, dupa cum a precizat Chirtes.

Pomii de Craciun, vesnica problema

Ca in fiecare an, Directia Silvica Mures poate asigura pe piata mureseana cantitatile de molizi aferente fiecarei familii din judet, dar se pare ca acestia nu sunt foarte cautati.

Societatile care vor putea comercializa brazi in perioada sarbatorilor provin din judetele Neamt, Harghita si Covasna, precum si Ocoale Silvice sau private importatoare de profil, dar numai daca activitatea firmei lor este prevazuta in statutul firmei, daca exista un act de provenienta de la organul silvic de unde s-a efectuat taierea, daca exista marcajul cu ciocan silvic, sigiliu crotal autocolant pe fiecare brad si autorizatia de vanzare din partea administratorilor de piete. "In cazul in care nu sunt indeplinite aceste conditii, marfa va fi confiscata si vor fi aplicate amenzi in functie de gravitatea situatiei.

Daca vor fi depistati si padurari care vor facilita sau vor permite ca padurile de brazi sa fie defrisate, in scopul comercializarii fara acte, se va recurge la amenzi intre 1.000 si 3.000 lei RON si desfacerea contractului de munca in 24 de ore.

Celor care sunt prinsi asupra faptei se vor aplica sanctiuni mai grave si chiar intocmirea unui dosar penal", a precizat purtatorul de cuvant al Directiei Silvice Mures, Adrian Parlea.

Directia Silvica Mures scoate spre vanzare un numar de aproximativ 2000 de brazi, preturile osciland intre 11 lei RON si 21,5 lei RON bradul, respectiv 7 lei RON si 13 lei RON molidul, in functie de inaltimea bradului sau molidului.

Combaterea furturilor

Directia Silvica Mures se bucura de un sprijin total din partea Inspectoratului de Politie Mures si Jandarmerie, in activitatea de prevenire a furturilor si a transporturilor ilegale de masa lemnoasa in si din judet. Planul de masuri intocmit este unul comun si foarte complex.

"Am stabilit puncte fixe permanente, in zona Reghin, unde pot aparea transporturi din zona Beica, Bistrita si Valea Muresului, precum si alte 12 puncte fixe alternative, care se modifica zilnic si care vor fi supravegheate.

Am introdus si bariere in fondurile forestiere din zona Valea Gurghiului si Valea Muresului, iar controalele se fac pe un traseu prestabilit, fara a fi anuntat personalul din zona respectiva. Pana in 15 noiembrie anul acesta, s-au efectuat 35 de actiuni, s-au controlat 165 de autovehicule banuite ca ar transporta ilegal masa lemnoasa, si s-au aplicat cinci amenzi contraventionale, in valoare totala de 500 lei RON", a explicat Cristian Chirtes.