Prima ninsoare i-a prins pe sinistratii Vrancei in cosmelii incropite imediat dupa potop. Desi o parte din casele stramutatilor din Vadu Rosca sint gata, in ele stau muncitorii lui Clement Mocanu.

Totusi, autoritatile promit ca nici un sinistrat nu va ramine sub cerul liber. In Vadu Rosca, satenii ramasi aici traiesc un adevarat iad printre darimaturi. La Botirlau lucrarile au incetat din cauza gerului.

In judet a nins ieri incontinuu, poleiul provocind peste 100 de tamponari

Primul val de ninsoare a venit ieri peste Vrancea, iar in judet a nins incontinuu aproape 24 de ore. In numai o zi au avut loc peste 100 de tamponari. Prima iarna pentru miile de sinistrati ramasi fara case in urma inundatiilor din iulie s-a transformat intr-un cosmar pentru cei care nu au apucat sa-si faca o casa sau care nu au rude la care sa se mute.

Primarii din comunele sinistrate promit insa ca nici unul dintre cei ramasi fara case nu va ramine fara adapost pe timpul iernii. Iarna a venit insa, iar pentru oamenii care mai stau inca in Vadu Rosca frigul s-a transformat intr-un adevarat iad. Pe santierul Guvernului de la Botirlau gerul a "inghetat" lucrarile la cele 146 de case ale Guvernului.

In casele terminate s-au mutat muncitorii care n-au mai rezistat in corturi, numai ca locuintele nu au fost prevazute cu sobe. Beneficiarul uneia din primele doua case, inaugurate la inceputul lunii octombrie, sta inca in Vadu Rosca, deoarece casa lui e ocupata de muncitori.

Casele sinistratilor, locuite de muncitorii lui Clement Mocanu

Pe santierul de la Botirlau lucrarile au inghetat ieri la propriu din cauza gerului. Muncitorii se inghesuiau mai mult in jurul focurilor decit la constructia caselor. Din cele 146 de case ridicate prin ANL 30 sint finalizate de citeva zile. Nici una dintre acestea nu a fost predata inca sinistratilor, pe motiv ca locuintele trebuie date la cheie, toate odata, pe 1 decembrie.

Pina atunci, casele sinistratilor sint locuite de muncitorii de pe santier, in timp ce sinistratii stau in camarute improvizate din Vadu Rosca. Inainte de a se muta in noile case, sinistratii vor trebui sa-si faca sobe, deoarece in proiectul ANL nu sint incluse si acestea. Cu toate astea, tot mai multi muncitori se muta in casele sinistratilor din cauza conditiilor improprii din corturi.

Unii dintre ei folosesc calorifere electrice, insa majoritatea face focul afara pentru a se mai dezmorti din frig. "Nu mai putem sta in corturi pentru ca este foarte frig, stam cite trei intr-un sac de dormit, avem fiecare sac dar stam asa sa ne incalzim. Lucram si in conditiile astea, dar este greu, de multe ori ramanem si fara materiale.

S-a intamplat sa dureze si doua zile ca stocurile sa fie reintregite", ne-a spus Mitel Cerbu, unul dintre muncitori. Alti spun ca nu sunt platiti la timp. "Eu sunt obosit, nu cred vom reusi sa terminam toate casele pana la 1 decembrie. Nici banii nu ii primim la timp", ne-au spus George Hahuie si colegii sai de echipa.

Referitor la acest aspect, patronul Clement Mocanu a declarat ca le-a dat muncitorilor banii pe o luna si trei saptamini, urmind ca restul sa fie livrat la finalul lucrariilor.

Sinistratul pacalit de muncitori

Din cele doua case inaugurate cu mare pompa la inceputul lunii octombrie la Botirlau, doar una este locuita de sinistrati. Ceilalti beneficiari, sotii Gheorghe Vasile si Chita, s-au gindit sa le faca un bine muncitorilor lui Clement Mocanu si i-au lasat sa doarma aici. "Noi stam acum intr-o daramatura in Vadu Rosca. Oricum in casa asta nu avem soba, iar tavanul este doar din rigips, nu are pod de scandura si nici vata izolatoare, de aceea este atit de frig. Eu le-am propus muncitorilor sa le dau cheile sa stea aici timp de 2 saptamani, cit mai am treaba pe la Vadu Rosca dar acum e frig si as vrea sa stau aici, insa nu-l mai gasesc pe seful de santier, e plecat de trei zile la Timisoara, are lucrari si pe acolo.

As vrea sa ne lase sa stam macar intr-o camera cu muncitorii aici!", cere Gheorghe Vasile. Muncitorii s-au mutat din corturi in casele terminate, insa stau si cite noua intr-o singura camera pentru a se incalzi de la aburi. O parte dintre ei stau la Caminul Cultural din Vulturu sau in alte cladiri din comuna. Pe santier au mai ramas in jur de 100 de oameni, restul fiind trimisi de Clement Mocanu la alte lucrari ale firmei sale din Timis. Referitor la situatia celor 30 de case finalizate si nelocuite de sinistrati Clement Mocanu a declarat ca sinistratii nu le vor. "Avem cele 146 de case ridicate pana la acoperis. 30 sint construite integral. Acum stau muncitorii in cinci dintre ele.

Pina la 1 decembrie, cind le vom preda pe toate odata sinistratilor, trebuie sa avem grija si de muncitorii nostri, nu-i putem tine in frig!" ne-a declarat patronul ARC SA Tirgu Carbunesti, firma contractata de Guvern si diriginte de santier in acelasi timp.

Sinistratii nu vor sa se mute

Clement Mocanu a mai declarat ca sinistratii nu au venit sa dea o mina de ajutor la construirea propriilor case. "Pina acum, doar 15 familii au venit sa-si vada casa si ne-au rugat sa o terminam mai repede. Restul nici nu a trecut pe aici, dar datoria noastra este sa le predam pe toate la cheie pana la 1 decembrie. Cei care au venit pe aici si au intrebat de case trebuie sa mearga la primarie sa vorbeasca cu primarul pentru a se muta", ne-a spus constructorul. Contactat telefonic, primarul comunei Vulturu, Alexandru Mihalcea, a declarat insa ca "sinistratii se pot muta in noile case fara acordul nostru, dar pina acum nici un sinistrat nu a venit la primarie sa spuna ca ar vrea sa se mute". Edilul a precizat ca in jur de 180 de familii s-au intors la casele din Vadu Rosca dupa ce le-au refacut provizoriu, desi in acest sat nu ar mai trebui sa locuiasca nimeni.

Casele fotbalistilor ar putea fi gata duminica

Tot pe santierul de la Botirlau se afla in constructie alte 19 de case finantate cu banii strinsi la meciul dintre selectionatele Romaniei si Braziliei din 1994 si de Episcopia Buzaului. Acestea, spre deosebire de cele construite de Guvern, au si sobe. Si aici muncitorii s-au mutat in case. "De trei saptamani ne tot mutam din casa in casa pentru ca nu mai rezistam in corturi.

Este foarte frig si sint si sobolani. Nici nu dormeam noaptea pentru ca mergeau sobolanii pe noi! Cei care nu avem calorifere in casa mai facem focul afara sa ne incalzim!", a spus Iulian Constantin, unul dintre muncitorii care lucreaza la casele ridicate din banii fotbalistilor. Acestea vor fi gata duminica, dupa cum spun muncitorii.

Desi in "satul lui Becali" sint finalizate 60 de case in momentul de fata, putini sinistrati s-au mutat in ele. "60 de case sint deja terminate si pot fi locuite, insa doar 20 de familii s-au mutat pina acum, cele care au stat pe timpul constructiei in baraci, aici, pe santier. Restul nu prea vin pe aici", ne-a spus seful de santier, Dorin Ciulina.

In concluzie, 30 la suta din cele 350 de case aflate in constructie pe cele doua amplasamente din Vulturu sint finalizate, dar nu sint inca locuite. Autoritatile spun ca sinistratii prefera sa locuiasca tot in casele afectate de inundatii pentru ca nu se indura sa plece din gospodariile pe care le au de ani zile.

Pe de alta parte, spune unul dintre constructori, casele trebuie predate toate odata, desi in contractul incheiat cu ANL nu este specificat acest lucru. Se pare ca guvernantii vor sa inaugureze cu pompa finalizarea celor 146 de case pentru stramutati.

Iarna inseamna iadul pentru sinistratii din Vadu Rosca

Cu toate ca li s-au promis case noi pina la venirea frigului, o parte din sinistratii din Vadu Rosca ingheata in continuare in adaposturi improvizate printre darimaturile caselor lor. Singurii care in prag de iarna stau linistiti la caldura sint cei care au avut putere si bani ca sa isi construiasca alte locuinte. Ceilalti care nu au avut cu ce sa isi construiasca un acoperis deasupra capului, dorm la mai putin de zero grade. Batrinii nu mai au nici o speranta in mai bine, iar cei mai multi dintre ei regreta ca nu au murit inecati, ca sa scape de cosmarul pe care il traiesc acum. Alexe Dimofte (65 ani) se adaposteste ziua intr-un colt de casa care nu s-a prabusit inca, iar noaptea doarme pe unde apuca. "Casa promisa nu este gata. Nu stiu unde o sa dorm la noapte, nu pot sa dorm aici, pentru ca mi-e frica ca o sa se darime pereti si o sa mor sub darimaturi", a spus el. La fel de necajita este si Sevastita Vasile (78 ani), care are insa noroc ca poate sta la copii.

"Am cheltuit toate economiile mele ca sa imi pot repara doua camere, sa am unde sa imi petrec iarna. Dar nu pot sa mai stau aici. Pe linga faptul ca miroase a mucegai este mare umezeala. Pur si simplu curge apa din pereti. In iarna asta o sa ma duc la nepoti la Focsani, iar din primavara sper sa primesc casa promisa la Vulturu", povesteste suparata batrina.

Un alt sinistrat, Grigoras Postolache (68 ani), neavind rude la care sa apeleze, a improvizat un adapost in fosta camara, singura care a ramas in picioare in fata apelor. Aici, in doi metri patrati, spera sa poata trece cu bine iarna. "Nu avem unde sa ne ducem. Daca ni s-ar da casa acum, am vinde toate animalele si am pleca, dar asa ce sa facem. Stam si noi cum putem, o sa treaca si iarna asta", ne-a spus batrinul.

"O sa fac focul in mijlocul camerei"

Ioana Craciun (76 ani) va petrece sarbatorile in bucataria de vara. Batrina nu are pe nimeni care sa o ajute, iar casa i-a fost darimata. "Pina acum am dormit sub un acoperis ca sa nu ma ploua. Dormeam cu pisicile, una intr-o parte, una in cealalta, iar catelul statea la picioare, asa ma mai incalzeam si eu. Noroc ca ne-au dat haine, ca altfel muream de frig.

De doua zile, m-a chemat vecinul sa dorm la el. Nu mai sper sa ma mut in casa noua anul acesta", povesteste Ioana Craciun. Singur si bolnav, Nicolae Adamov (70 ani) a intimpinat iarna intr-o camera din vila neterminata a fiicei sale. Aceasta a plecat din tara si si-a lasat tatal sa locuiasca intr-o camera fara geam, usa si pardoseala. Camerele bune le-a incuiat, dupa cum a povestit batrinul.

Ca sa poata supravietui, pina cind casa promisa de guvern va fi gata, batrinul a pus nailon in loc de geam si o patura in loc de usa. "Nu am nici calorifer, nici soba, cind or fi geruri mari o sa fac focul in mijlocul camerei ca alta solutie n-am. Casa de la Guvern nu e gata, daca oi mai trai, poate in primavara o voi avea", povesteste Nicolae Adamov.

Unii nu pot, altii nu vor

Printre cei care dorm sub cerul liber sint si oameni care, desi mai au putere de munca, nu vor sa se duca sa dea o mina de ajutor la construirea propriei case. Printre acestia se afla si Nitu Panait, care doarme practic in aer liber, pentru ca locuinta i s-a darimat toata. Cu toate acestea nu vrea sa se duca sa dea o mina de ajutor la construirea propriei case si asteapta ca totul sa pice din cer. "De ce nu ne da tot ceea ce am avut. Eu ce pot sa fac, n-am nici o putere. Sa vina sa vada in ce conditii stau si sa ma ajute si pe mine cineva", ne-a spus Nitu Panait, care duhnea a bautura. Barbatul se plinge ca sotia a plecat in Italia si a uitat de el. Desi este inca in putere, omul prefera sa munceasca cu ziua decit sa se angajeze pe santier.