Odata cu apropierea lunii decembrie, prestatorii din turism intra „in priza", pentru a pregati oferte cat mai tentante pentru petrcerea sarbatorilor de iarna.

Desi majoritatea celor interesati si-a cumparat bilete inca din vara, la ora actuala majoritatea unitatilor hoteliere montane fiind ocupata la capacitate maxima, mai exista si intarziati pentru care agentiile de turism mai fac, inca, rezervari.

Lupta cea mai acerba se duce pentru pastrarea turistilor romani in tara, lucru destul de dificil, tinand cont de raportul calitate/pret oferit de prestatorii de peste hotare.

Altfel spus, in timp ce Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism din Romania sustine ca romanii prefera sa isi petreaca vacantele de iarna in afara tarii, anticipand o crestere de 10-15 % a numarului acestora fata de anul trecut, Autoritatea Nationala pentru Turism contesta vehement acest lucru.

Conform statisticilor anul trecut, au plecat in vacante peste hotare 110.000 turisti, iar pentru iarna acesta se anticipeaza ca vor pleca in strainatate 120-125 de mii de romani. In acest context, specialistii sustin ca tendinta plecarii romanilor in strainatate, chiar daca este inca in usoara crestere, tinde sa se stabilizeze.

Conform reprezentantilor agentiilor de turism, preturile unui sejur in strainatate, in preajma sarbatorilor de iarna, variaza intre 250 de euro si cateva mii. De exemplu, in Austria un sejur poate ajunge sa coste in jur de 500 de euro pentru o persoana, iar in Italia, Turcia sau Grecia intre 350 si 400 de euro de persoana.

Cei care cauta cu orice pret exotismul si au un cont bancar destul de consistent pot alege sa petreaca sarbatorile de iarna la 30 de grade Celsius, in Tunisia, Egipt sau Thailanda, in schimbul sumei de 2000 de euro de persoana.

Maramuresul, cea mai ieftina zona din tara

Prin comparatie, preturile din Romania sunt de-a dreptul inaccesibile, fapt ce justifica orientarea romanilor catre alte meleaguri. Mai exact, trei zile pe Valea Prahovei pot ajunge sa coste pana la 1800 de euro de persoana, in cazul unui Revelion la 5 stele.

Nici pensiunile din Sinaia sau Predeal nu sunt prea blande cu buzunarul turistilor, 3-4 zile in preajma Revelionului depasind si aici 350 de euro. Cele mai bune oferte sunt pentru Maramures si Bucovina, unde 4-5 zile depasesc cu greu suma de 200 de euro de persoana.

O oferta in zona Bucovinei, vine de la Casa Ileana, situata la 12 km de Campulung Moldovenesc, care poate fi inchiriata in intregime pentru 230 euro/noapte (minim 5 nopti), turistii avand parte de mancare traditionala, colinde si traditii populare locale, plimbari cu sania trasa de cal si jocuri de cabana.

Dupa ce au incheiat un sezon estival destul de slab, hotelierii de pe litoral au hotarat sa de-a lovitura in sezonul rece cu oferte pentru petrecerea sarbatorilor de iarna la malul marii. Un exemplu este vila „Casa cu Lei" (3 stele) din Eforie Nord, unde cinci nopti de cazare (28 decembrie – 1 ianuarie) plus masa festiva de Revelion costa 124 euro/persoana.

O alta alternativa pentru petrecerea noptii care marcheaza trecerea dintre ani, destul de costisitoare ce-i drept, este Delta Dunarii. Aici, revelionul la Hotel Egreta (4 stele), situat in localitatea Dunavatu de Jos, comuna Murighiol, costa 850 RON de persoana/3 zile.