Autoritatea Nationala de Reglementare a Energiei a impus, incepand cu data de 1 noiembrie a anului in curs, cateva conditii care trebuie indeplinite de catre consumatorii casnici captivi, pentru a putea beneficia de tariful de tip social.

Nu se poate opta pentru acest tip de tarif la energia electrica, decat la locul de consum unde este domiciliul solicitantului, iar venitul mediu lunar pe membru de familie sa fie mai mic sau cel mult egal cu salariul minim pe economie. Trecerea la alte tipuri de tarife se poate face doar dupa trecerea unei perioade de 12 luni de la data ultimei modificari solicitate.

Tariful CS de tip social este avantajos pentru clientii care au un consum de energie mai redus, de pana la 100 kWh/ luna, valoarea facturii fiind mai mica fata de factura la oricare din celelalte tipuri de tarife.

Tariful CS de tip social, presupune facturarea consumului de energie pe trei transe cu preturi diferite: primii 2kWh pe zi se factureaza la pret scazut, intre 2 si 3 kWh pe zi, facturarea se face la pretul mediu de vanzare al energiei electrice, iar ceea ce depaseste 3 kWh pe zi se factureaza conform ultimei transe la un pret de 0,71 ron.

Un consumator care nu utilizeaza mai multa energie electrica de100 kWh pe luna, poate opta linistit pentru tariful de tip social, bineinteles daca indeplineste cele doua conditii impuse de ANRE.

Referitor la consumatorii care nu se incadreaza la tariful social, la un consum de sub 44 kWh pe luna, spre exemplu case nelocuite sau case de vacanta, cel mai rentabil este alegerea tarifului CD de tip monom. Insa, la un consum de peste 44 kWh pe luna, este rentabil sa optezi si pentru tarifele de tip CR- monom cu rezervare, precum si cel de tip CI- monom cu consum inclus.

Cele trei tipuri de tarife - CS de tip social, CR de tip monom cu rezervare si respectiv CI de tip monom cu consum inclus, ating un prag echivalent din punct de vedere al pretului, la un consum de 109 kWh pe luna, iar tot ceea ce depaseste 109 kWh pe luna nu este rentabil a fi utilizat la tarifele de tip CS - social, respectiv CI- monom.

Data limita a expirat

Cei care nu au depus cereri in vederea aplicarii tarifului de tip social pana la data de 5 noiembrie 2005, sau au depus documente din care nu rezulta faptul ca sunt indeplinite conditiile de mentinere a tarifului social si dupa 1 noiembrie, pot sa opteze pentru oricare alt tip de tarif dintre cele adresate consumatorilor casnici.

In cazul in care consumatorul nu a depus nici un fel de cerere pentru aplicarea unui tip de tarif preferat, energia electrica va fi facturata la tariful de tip CR- monom cu rezervare.

Declaratiile de venit lunar al familiei, formular care trebuie sa fie intocmit pentru a putea opta pentru tariful social, vor fi verificate de catre primarie, iar declararea necorespunzatoare sau falsa a situatiei reale constituie infractiune si va fi sanctionata.

Despre celelalte tipuri de tarife, detalii si comparatii intre acestea, taxele pentru serviciul public de televiziune si radiodifuziune le veti putea citi in viitoarele numere ale cotidianului Zi de Zi.