Cei aproximativ 9.000 de bolnavi de diabet din judetul Bacau au inceput o adevarata vanatoare de insulina. Zilnic policlinica Spitalului Judetean de Urgenta este luata pur si simplu cu asalt de bolnavii disperati ca nu isi vor putea procura medicamentul vital.

In farmacia unitatii, singura din judet care distribuie acest tratament, nu mai exista decit trei tipuri de insulina, iar aprovizionarea se face mereu in sincope. Din acest motiv, bolnavii au ajuns sa se calce in picioare in fata cabinetului pentru a-si prinde ratia de insulina. Singura care ii salveaza de la moarte.

Vin din toate colturile judetului, de la oras si din comune, pentru ca farmacia unitatii este singura din judet care distribuie aceste tratamente. Stau cu orele in picioare, cu frigul in suflet, pentru cateva fiole de insulina sau pentru o cutie de pastile.

100.000 pe cursa

Maria Avadani, are 55 de ani. S-a imbolnavit de diabet acum opt ani. De atunci e dependenta de „hapuri". Daca nu le inghite zilnic, intra in coma, zice. "Glicemia o ia razna, ametesc si nu mai stiu nimic de mine". Vine la doua luni la spital pentru medicamente. Nu si Constantin Palea, care trebuie sa ajunga tocmai din Horgesti, luna de luna, pentru ca el e dependent de insulina.

"E greu, abia facem fata. Nimeni nu se mai gandeste si la noi" spune si Jenica Popa. Sta in Garleni si plateste peste 50.000 de lei pe drum. La fel ca si Didina Zavate, din Buhusi, bolnava de patru ani. " Mai bine era pe timpul lui Ceausescu, atunci nu eram umiliti atat" , adauga o alta femeie. Saracia si suferinta isi spun cuvantul. Neputiinta si mai mult.

"Macar daca ar fi astfel de cabinete si in alte localitati mai aproape de noi. Dar tot degeaba, daca nu sunt medicamente. Sunt din Zemes si am fost la spitalul din Moinesti, dar m-au trimis aici pentru ca nu aveau cum sa-mi elibereze reteta, ca nu au medicamente. si platesc 100.000 pe cursa" , explica Olga Diaconu.

Nu are nici un fel de venit. Doar sotul primeste o pensie de numai 1.300.000 de lei. " Dar si el e bolnav, completeaza. Mai bine ne-ar lua sufletul, ca atat mai avem" .

Ministerul retrage medicamentele

Stau cu totii pe scaune, in picioare, sprijiniti de peretii reci si-si asteapta randul. Disperati ca nu isi vor procura medicamentul vital pentru ei, mai ales ca in farmacie nu mai exista decat trei tipuri de insulina - pentru ca cele scumpe, chiar daca erau mai eficiente, au fost retrase treptat de pe piata la ordinul Ministerului Sanatatii - iar aprovizionarea se face mereu in sincope. in plus, mai sunt si analizele.

Trebuie facute macar o data la doua luni. Dimineata, pe nemancate. "Condamnati" la sase mese pe zi, din care sa nu lipseasca fructele, carnea fiarta, branza degresata si legumele, tot ce este mai scump pe piata, in vanatoarea dupa medicamente, toate astea sunt o poveste.

"Regimul" la care sunt supusi zilnic bolnavii in fata cabinetului se reduce doar la un covrig uscat si inghetat, o gogoasa cumparata de la chioscul din strada, la ore lungi de chin si asteptare. Doar pentru a-si prinde ratia lunara de insulina. Singura care le salveaza viata, si asa chinuita.

Numarul diabeticilor creste

Iar numarul lor este in continua crestere. Tot mai multe cazuri de diabet sunt depistate de medicii specialisti la consultatiile zilnice. Tineri si batrani sunt diagnosticati cu aceasta boala, chiar si dupa ce aceasta a dat deja complicatii.

Pentru acest an, programul de preventie si control in diabet si alte boli de nutritie a avut alocat un buget de 38 de miliarde de lei. Consumul mediu lunar pentru un singur bolnav este de 3,7 milioane de lei. in prezent, sunt in evidenta aproximativ 9.000 de diabetici, iar in tratament circa 3.800 pe luna.