Dupa o asteptare de 60 de ani, americanii au venit, in sfarsit, in Romania.

Imediat dupa cel de-al doilea razboi mondial, speranta de a-i vedea sosind in tara noastra pe jovialii soldati yankei a fost cea care i-a inflacarat pe sutele de partizani ce au luptat in munti impotriva uneltelor regimului comunist pro-sovietic si a sustinut moralul zecilor de mii de opozanti care au impanzit lagarele si inchisorile dejiste.

Si chiar daca visurile generatiilor de romani zdrobiti de stapanirea comunista nu s-au implinit, iar intre timp dictatura de sorginte bolsevica a fost eliminata, dorinta de a intra sub umbrela americana a ramas in mare parte nealterata. La implinirea acestei aspiratii a contribuit intorsatura neasteptata pe care a luat-o istoria dupa terminarea Razboiului Rece.

Atacurile din 11 septembrie 2001 au demonstrat Americii ca nu se mai poate apara de una singura impotriva unor inamici invizibili - teroristii islamici -, adevarati maestri in purtarea razboiului asimetric.

Pentru a contracara aceasta amenintare, WTshingtonul a fost nevoit sa-si repozitioneze strategic fortele armate, Romania devenind, peste noapte, un pion important in razboiul mondial impotriva terorismului.

In cadrul acestui efort, Romania, primita din aprilie 2004 ca aliat al SUA in NATO, si-a aratat prompt sprijinul, trimitand 800 de militari in Irak si aproape 500 in Afganistan.

Amplasarea facilitatilor militare americane pe teritoriul Romaniei va aseza tara noastra in avanpostul dispozitivului care va incerca sa blocheze amenintarile care vin din zona Orientului Mijlociu, a Asiei centrale si a Caucazului, si care patrund in Europa, in spatiul Aliantei Nord-Atlantice si risca sa ameninte toate capitalele tarilor occidentale.