Autoritatile vrincene au instituit ieri masuri drastice pentru prevenirea aparitiei gripei aviare, deoarece acesta se manifesta cu o virulenta deosebita in judetul vecin Braila. Au fost instituite filtre in comuna Maicanesti si in 15 localitati vor fi amplasate minicovoare pentru dezinfectare la intrarile in instituti.

Localnii nu au voie sa dea drumul la pasari, iar tirgurile de animale au fost interzise. Cine nu respecta masurile luate risca sa primeasca intre 20 si 30 de milioane lei amenda.

Virusul gripei aviare a ajuns la un pas de Vrancea, iar amenintarea acestuia a determinat autoritatile sa ia primele masuri drastice pentru a preveni aparitia bolii. In Maicanesti, pe DN23, a fost instituit un filtru de dezinfectare pentru masini si oameni, iar in 15 localitati expuse virusului au fost luate masuri speciale de prevenire.

La intrarea in primarii, scoli si biserici vor fi amplasate covoare cu solutie speciala, iar localnicii risca amenzi drastice daca lasa libere pasarile de curte. Primii trei vrinceni au fost amendati ieri. Virusul gripei aviare din Braila este deosebit de virulent si se situeaza aproape de limita maxima la nivel mondial.

Pericolul este cu atit mai mare cu cit virusul poate suferi mutatii in momentul in care trece de la pasarile migratoare la cele domestice. Criza este abia la inceput, deoarece abia o treime din pasarile migratoare au venit in tara noastra pina acum.

In ciuda avertismentelor, in Vulturu pasarile satenilor se plimbau nestingherite prin sat, iar oamenii mai stiau cite ceva despre gripa aviara de la radio sau televiziune, intrucit viceprimarul parea picat din luna.

Vrancea se afla in pragul unei amenintari mortale, dupa inundatiile catastrofale care au lovit judetul in aceasta vara.

Virusul gripei aviare a ajuns in judetul invecinat Braila, iar pericolul reprezentat de raspindirea acestuia l-a determinat pe Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii, sa se intilneasca luni cu prefectii judetelor limitrofe si sa le ceara luarea tuturor masurilor care se impun pentru a preveni un eventual dezastru. Spre deosebire de Tulcea, virusul gripei aviare este mult mai virulent in Braila.

Astfel, pe o scara de la 1 la 3, acesta se situeaza la nivelul 2,7. Pericolul reprezentat de gripa aviara este cu atit mai cu mare cu cit virusul H5N1 poate suferi mutatii atunci cind trece de la pasarile migratoare la cele domestice.

Ministrul Gheorghe Flutur a spus la videoconferinta de ieri cu prefectii ca pericolul este departe de a fi trecut, deoarece, din cele 900.000 de pasari migratoare care vin in tara in aceasta perioada, au sosit pina acum doar 300.000, datorita vremii calde.

Braila este un judet propice raspindirii virusului gripei aviare, deoarece sint multe balti, iar vinatorii si pescarii pot aduce virusul fara voie acasa. Din acest motiv, in comuna Maicanesti a fost instituit un filtru pentru toate masinile care trec prin localitate, iar in 15 localitati vrincene au fost luate masuri speciale de prevenire.

"Daca acest lucru nu se intimpla, se impune instituirea carantinei in intregul judet", a avertizat, la rindul sau, premierul Calin Popescu Tariceanu. Prefectul Ion Oprea le-a recomandat primarilor sa popularizeze masurile luate prin intermediul adunarilor populare. De asemenea, prefectul a spus ca si preotii pot avea un rol important in po pularizarea acestor masuri la slujbele de duminica. "Daca vom constientiza pericolul nu cred ca vom avea surprize", a spus Oprea.

Nepasarea si ignoranta favorizeaza gripa aviara

Directia Sanitara Veterinara Vrancea a dispus ca masurile de prevenire a gripei aviare sa fie aplicate pe o perioada de cel putin 10 zile. Cei mai afectati de acest nou pericol ar putea fi chiar sinistratii, deoarece majoritatea localitatilor unde s-au luat masuri speciale au fost afectate de inundatiile din iulie.

Ieri s-a dat dispozitie ca autoritatile locale sa amplaseze minicovoare, imbibate cu solutie speciala, in special la primarii, dar si la scoli si biserici. Cu toate ca masurile de prevenire sint popularizate de citeva zile, situatia din Vulturu dovedea ieri ca unii dintre reprezentatii autoritatilor locale habar nu au cum sa actioneze intr- o asemenea situatie critica.

Covoarele de dezinfectie nu existau, iar gainile se plimbau in voie prin sat. Viceprimarul comunei, Nicolae Dumitrescu, nu a stiut sa ne spuna care sint actiunile care trebuie intreprinse si, mai mult decit atit, nici un satean nu avea habar despre masurile de restrictie. O parte dintre ei stiau ca gainile trebuie tinute in curte, insa nu de la autoritatile locale. "Stiu de gripa de la aparat.

Am 20 de gaini, care au fost bolnave in august de varsat, dar mi-a dat doctorul pastile si alifie si s-au facut bine. Mi-e si mie frica de gripa aviara, ca muncesti mult sa le dai de mincare pasarilor, mai ai un ou in casa. Eu nu le dadeam drumul in strada, ca este circulatie mare si le calca masinile. Nici copiii nu-i las pe afara", ne-a spus Ioana Apostu.

Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii, a propus ieri cresterea cuantumului amenzilor pentru cei care nu respecta restrictiile impuse. In prezent, amenzile aplicate pot varia intre 20 si 30 de milioane de lei. Inspectorii sanitari au aplicat la nivelul tarii nu mai putin de 162 de amenzi.

Luigiu Munteanu, directorul DSV, a spus ca unii vrinceni inchid pasarile in momentul in care sint controlati, dupa care le lasa din nou libere. O astfel de situatie s-a inregistrat in comuna Balesti, unde pe o balta au fost gasite 3 - 4 cirduri de rate si giste, pentru care au fost aplicate, cu ajutorul politiei, trei amenzi in valoare de cite 20 de milioane de lei.

Luigi Munteanu a spus ca unii vrinceni nu au fost de acord nici sa-si vaccineze pasarile impotriva pseudopestei. Este bine de stiut ca nu exista un vaccin impotriva gripei aviare, iar virusul ar putea decima oamenii, la fel cum s-a intimplat in urma cu zeci de ani.

Pasarile "arestate" in ograda

Cele 15 localitati unde au fost luate masuri speciale pentru prevenirea gripei aviare sint Focsani, Adjud, Vulturu, Vinatori, Garoafa, Maicanesti, Balesti, Ciorasti, Dumbraveni, Nanesti, Pufesti, Sihlea, Slobozia Ciorasti, Straoane si Suraia.

Vrincenii sint sfatuiti sa tina sub supraveghere pasarile domestice, in special ratele si gistele trebuie tinute departe de balti, iar in cazul in care apar mortalitati lapasari trebuie anuntat imediat medicul veterinar. Autoritatile locale au obligatia de a afisa placute de avertizare in locuri vizibile, cum ar fi la scoli, magazine, biserici sau primarii.

De asemenea, primariile trebuie sa isi procure saci de plastic, pubele si tuburi de bioxid de carbon, pentru ca in cazul in care apar mortalitati la pasari sa aiba mijloacele necesare de a le gaza. Daca aceste masuri nu sint respectate, cei vinovati risca amenzi cuprinse intre 2.000 si 3.000 de lei noi si chiar dosare penale.

Vrincenii care le dau drumul la pasari risca sa ramina si fara acestea, sa primeasca citeva zeci de milioane amenda si sa nu beneficieze de despagubirile care se dau pentru pasarile omorite. Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a recomandat ieri "reactualizarea" masurilor de igiena pe care populatia trebuie sa le respecte.

DSVSA a constituit 10 echipe de interventie rapida in cazul in care apare virusul si a mai achizitionat stocuri de materiale, printre care si kit-uri pentru diagnosticul de laborator. Din cauza gripei aviare in tirguri este din nou interzisa vinzarea pasarilor, si pentru ca cazurile de pesta s-au inmultit in ultimul timp, nici porcii nu mai pot fi vinduti.

Ieri, s-a "trezit" la viata si Comandamentul Judetean Antiepizootic, condus de Marian Oprisan, si a dat publicitatii masurile care trebuie respectate pentru prevenirea gripei sanitare la citeva zile dupa ce acestea au fost facute cunoscute de inspectorii veterinari.

Comandamentul de la Consiliul Judetean nu s-a dovedit prea activ in aceasta perioada, povara gripei aviare fiind lasata pe umerii altor institutii.