Dupa doi ani in care a racolat peste 20 de fete din Maramures, pe care le-a obligat sa se prostitueze, chinezul Zeng Zhiping a fost arestat de politistii de la Crima Organizata din Bucuresti, pentru comiterea infractiunii de trafic de persoane. Alaturi de alti doi "asociati", chinezul risca ani buni de inchisoare.

Zeng Zhiping, cetatean chinez asupra caruia am atras atentia organelor de cercetare penala ca e vinovat de inselarea mai multor baimareni cu sume de bani ce depasesc 150.000 de dolari, a fost arestat la inceputul acestei luni. Dupa ce dosarele sale pe linie economica s-au plimbat ani la rand prin sertarele „harnicelor" noastre institutii „de resort", a venit si timpul intrarii in normalitate.

Inca din prima parte a anului, publicatia noastra a avut semnale certe referitoare la implicarea lui Zhiping in traficul de persoane. Tot in acea perioada, politistii maramureseni au fost sesizati in legatura cu activitatile infractionale ale lui Zhiping si au inceput cercetarile pe aceasta linie.

Au fost audiate mai multe tinere, in general dintre cele care practica prostitutia, care au confirmat sesizarile. Astfel, chinezului-tepar care s-a bucurat de intelegerea unor politisti de la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Politiei Municipiului Baia Mare (noroc ca unii mai ies la pensie), i s-a intocmit un nou dosar, de data aceasta legat de traficul de persoane.

Salonul de... frumusete

Zona predilecta din care Zhiping isi racola victimele era cea de "peste Deal", din Maramuresul istoric. Se cunosc peste 20 de persoane (patru din Borsa, patru din Viseu si alte cateva din Sighet si Baia Mare), care au fost ademenite de chinez sa se prostitueze. Dintre acestea, politia a identificat patru nume.

Zhiping, impreuna cu concubina sa din Sighet, Beatrix Cristina Stan (cu care pretinde, fals, ca ar fi casatorit), promitea tinerelor sub 20 de ani (unele chiar minore) ca la va facilita gasirea unui loc de munca in Bucuresti, la un salon de frumusete sau la o sauna, ca maseuze. Salariul promis era atragator - 1.000 de euro pe luna.

"Intamplator", fetele poposeau la restaurantul Shanghai, din Bucuresti, unde, dupa o perioada de acomodare, chinezul le lua fetelor mobilele si actele de identitate si le obliga sa se prostitueze. Evident, plata nu era de 1.000 de euro, ci uneori se reducea la hrana zilnica.

Serviciile oferite de "firma" chinezului erau diverse, clientii putand beneficia de acestea cu "marfa" livrata la domiciliu sau chiar in localul cu pricina. Proprietarul restaurantului era un alt cetatean chinez, pe numele sau romanesc Mihai, care plasa si el fete clientilor, alaturi de asociata sa (asociata care a racolat fete si din Timisoara, probabil rude de-ale sale).

Zhiping a profitat de aceste fete timp de mai bine de doi ani, pana cand sesizarile au ajuns la politie. Dupa problemele pe care le-a avut in Baia Mare cu societatile sale, chinezul s-a mutat la Bucuresti si dosarul sau a fost preluat de lucratorii de la Crima Organizata Bucuresti, sub supravegherea procurorilor Parchetului General.

Arestat de mascati

Baimarenii inselati de Zhiping sustin ca, frecvent, acesta se lauda ca nimeni nu-i va face vreodata rau, atata timp cat exista politie si ca daca cineva il va deranja la vila sa din Bucuresti, va fi sfasiat de cei trei dulai.

Chinezul manifesta un comportament paranoic (nu avea nici o vila), iar afirmatiile acestea dovedesc faptul ca legaturile sale cu „anumite cadre" erau mai mult decat suspecte. In plus, Zhiping era un frecvent client al cazinourilor bucurestene, in special al celor din complexul comercial Mall.

Povestea „eroica" a chinezului s-a sfarsit in 1 decembrie, cand lucratorii de la Crima Organizata Bucuresti au descins la restaurantul Shanghai. Initial, chinezii au refuzat sa deschida, dar usa a fost sparta de "mascati" cu celebrul "berbec" folosit in asemenea cazuri. Au fost arestate trei persoane: Zeng Zhiping, „Mihai" (proprietarul localului), si asociata acestuia.

Acum, chinezul risca ani buni de inchisoare si o extradare. In China, unde legile sunt mult mai aspre.