Craciunul se apropie cu pasi repezi iar isteria pomilor de Craciun e omniprezenta in toate pietele Oradiei.

In vreme de silvicultorii si Politia nu mai prididesc cu controalele pentru a-i prinde pe contrabandistii cu brazi furati din paduri, oradeanul de rand strange punga dramuindu-si fiecare leut pentru a-si cumpara mult ravnitul brad, simbolul fara de care Sarbatorile nu mai au acelasi farmec.

Pentru cei mai simandicosi, oferta e pe masura buzunarului. In acest an, insa, brazii autohtoni nu au prea avut trecere, concurati serios de cei adusi din import de marile supermarket-uri.

Femeia se plimba de o jumatate de ora printre muntenii veniti la oras cu brazi de vanzare. Intreaba de la unul, de la altul, dar nu e hotarata. "Cum sa dau un milion de lei pentru un pom, din ce mai iau cadouri la copii?". Taranul mustaceste si mai lasa o suta de mii.

"Da’ cat sa-ti las, doamna?", intreaba privind in urma femeii care se-ndeparteaza.

Preturi piperate

Ca de obicei, cei dintai brazi aparuti in pietele bihorene au niste preturi astronomice. Cei mai ieftini, cu inaltimi de sub un metru aducand mai mult a caricatura de pom de Craciun, costa de la 10 RON, in vreme ce cea mai scumpi ajung la 150 RON.

Preturile variaza de la un comerciant la altul, si mai ales in functie de musteriul interesat. Un pom de craciun, ideal pentru un orice apartament, cu inaltimea de 1,5 metri oscileaza intre 80 RON si 100 RON.

Cele mai ieftine sunt crengile de brad, la care sunt abonati batraneii ce nu-si permit sa cumpere un brad din pensia mica, asa ca se multumesc cu cateva ramuri pe care dau, dupa targuiala, 2-4 RON.

Daca pe piata libera taranii munteni au venit cu o oferta mai bogata decat anul trecut, se pare ca de data aceasta nu prea au nimerit-o. Pentru ca supermarket-urile ii concureaza serios.

Pentru prima oara in Oradea, exista o generoasa oferta de brazi din import adusi din Olanda, Danemarca ori Norvegia, special pentru bihorenii mai pretentiosi si cu dare de mana. Frumosi, cu coroana stufoasa amintind de desenele animate ale lui Walt Disney, pomii nu sunt, insa, pentru buzunarul oricui.

Preturile incep de la 50 RON pentru de talie mica, de sub un metru, in timp ce pomii cu inaltimea cuprinsa intre 1,50 si 1,70 costa 100 sau chiar 120 RON.

Operatiunea "lupu` la oi"

Comertul cu pomi de Craciun este o sursa crasa de venit in aceasta perioada. Asa ca, nici hotii nu au intarziat sa-si faca aparitia. Inca din luna noiembrie, cei care vor sa-si faca un ban la negru de Sarbatori au inceput sa dea tarcoale ocoalelor silvice.

"Furtul de material lemnos incepe din toamna tarzie, cand oamenii se pregatesc de iarna", zice subinspector Alina Popa, purtator de cuvant al Inspectoratului Judetean de Politia Bihor . "Hotii se pregatesc din timp pentru a evita sa dea piept cu oamenii legii, care-si intensifica actiunile in luna decembrie.

Ei ii pastreaza in anumite conditii, ca sa nu se degradeze. Brazii furati de obicei se vand in locuri neautorizate.

In urma furtului haotic, nu doar fondul forestier va avea de suferit, ci si oamenii care, dupa doua trei zile dupa ce si-au impodobit bradul, constata ca incepe sa-i cada acele si toata investitia lor a fost inutila", mai spune Popa.

Zonele cele mai predispuse furtului de pomi de Craciun sunt Bazinul Superior al Crisului Repede si zona Vartop. "Aici apar cele mai multe probleme, pentru ca zona este foarte accesibila", zice Liviu Laza Matiuta, director tehnic la Directia Silvica Bihor. "In aceste paduri se poate intra si cu masinile de tonaj mare.

Multi brazi sunt taiati si aruncati aiurea. Este un adevarat jaf, haos total. Sunt foarte multe metode de actiune. Un padurar, care are in grija circa 500 ha de padure nu poate supraveghea fiecare coltisor in parte.

Hotii se anunta unul pe altul, si in jumatate de ora apuca sa-si termine treaba", relateaza Laza.

Bila neagra pentru integrare

"In zona Parcului Natural Apuseni, furtul de material lemnos e un obicei foarte vechi. Pentru multi localnici din apropiere este doar sursa de venit", spune Alin Mos, directorul Parcului Natural Muntii Apuseni. Pestii mici sunt usor de prins, cu rechinii e mai greu. "Multi oameni au fost prinsi doar cu cateva bucati in porbagaj.

Mai greu este sa depistezi retelele organizate, care fura in cantitati mari. Au o tactica bine pusa la punct. Taierea ilegala a pomilor nu e chiar o foarte mare tragedie. Ce afecteaza cel mai mult fondul forestier este faptul ca se taie haotic.

Hotii se grabesc ca sa nu dea piept cu patrulele, care asigura paza si taie pomii la gramada, nu aleg. Pomii care nu sunt pe masura gusturilor lor ii arunca pe camp.

Un alt element care afecteaza si mai mult fondul forestier este faptul ca se taie <>, varfurile brazilor de talie mare care au conuri pe crengute. Acestia au o priza mare la populatie.

Cei care cumpara de pe piata un exemplar cu lumanari ar trebui sa se gandeasca ca au cumparat o bucata a unui corp de brad. Este ca si cum ai reteza un capul unui om, pentru a-l pune in sufragerie.

Sunt sute de localnici care, prin dorinta lor acerba de a avea ceva inedit in sufragerie, contribuie la uratirea parcurilor si a padurilor. Dar au si de unde alege. Comerciantii nu se sfiesc sa scoata la vanzare aceste exemplare deosebite. Si pretul lor este unul pe masura. Cu o astfel de atitudine nu se poarte intra in UE.

"In Occident brazii sunt crescuti in pepiniere, prin tehnici speciale. Coroana este aproape perfecta si au foarte mare cautare. Afacerile cu pomi sunt foarte profitabile. In Occident, investitiile facute in scopuri de protejare a padurilor, sunt sustinute de catre stat", mai spune Alin Mos.

In Romania pretul brazilor depasesc standardele europene. Si totusi, se vand. Oamenii cumpara, fara sa le pese ca multi dintre cei care vand in piete sunt jefuitori de paduri. Febra Craciunului ii face sa uite ca incurajeaza decimarea padurilor, aurul verde al Apusenilor.

600 de pomi furati

Pentru o paza cat mai eficienta, Politia colaboreaza cu Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si de Vanatoare, si Departamentul Servicii Operative al Ministerului Administratiei si Internelor. In fiecare an se fac patrule mixte, in ocoalele silvice si pe drumurile nationale. Dar eficienta este redusa. Hotii stiu cand si cum sa actioneze.

Rapoartele intocmite de Inspectoratul de Politie al Judetului (IPJ) Bihor dezvaluie cateva cazuri de contraventie din acest an.

In noaptea de 05/06.11.2005, in intervalul orar 22.00 - 01.00, o patrula a politiei Stei, din cadrul IPJ Bihor, impreuna cu angajati ai Ocolului Silvic Vascau, au organizat o actiune in vederea depistarii persoanelor care nu respecta prevederile legale privind circulatia materialului lemnos.

Pe drumul national 76, in localitatea Rieni, politistii l-au depistat pe G.O.T., (30 de ani), in timp ce transporta fara forme legale cantitatea de 73 pomi de iarna, cu o autoutilitara inmatriculata in judetul Alba. Toti cei 73 de brazi au fost ridicati in vederea confiscarii si predati Ocolului Silvic Vascau - Bihor.

La 03.12.2005, ora 22.00, politistii Postului de Politie Bulz din cadrul IPJ Bihor l-au depistat pe P.A.V., (23 de ani), din localitatea Crasna (Salaj), in timp ce transporta 93 de brazi fara a avea forme legale.

Brazii au fost ridicati in vederea confiscarii iar conducatorul auto a fost sanctionat potrivit reglementarilor in vigoare cu amenda in valoare de 1.000 RON.

In data de 28.11.2005, intre orele 04:00 – 09:00, politistii Postului de Politie Hidiselu de Sus din cadrul IPJ Bihor, impreuna cu alti angajati ai Ocolului Silvic au organizat o actiune pe DN 76 in localitatea bihoreana Hidiselu de Sus.

In cadrul actiunii politistii au aplicat trei sanctiuni contraventionale si au ridicat 60 de brazi pentru care nu au putut fi prezentate acte de provenienta, in vederea confiscarii.