Scaunul de presedinte executiv al PSD, al lui Adrian Nastase, se clatina tot mai tare, iar colegii din fruntea partidului au facut public faptul ca si-au pierdut rabdarea fata de fostul lor presedinte, care le cauzeaza un mare prejudiciu de imagine.

In toiul scandalului, "grupul de la Cluj" se solidarizeaza cu declaratiile presedintelui Mircea Geoana, care ii recomandase, joi, lui Nastase sa-si clarifice, cat mai urgent, situatia. Liderii grupului de la Cluj se arata rezervati, insa declara ca sunt de acord cu cele spuse de Geoana.

In partid se discuta chiar si despre varianta in care presedintele clujean Ioan Rus s-ar fi implicat in tentativa de disociere a partidului de Nastase si sustine marginalizarea acestuia.

In orice caz, statutul PSD este destul de ambiguu in privinta sanctionarii unui membru al conducerii partidului, ceea ce vine in ajutorul lui Nastase, desi exista si portite pentru eliminarea lui de la varful PSD.

Mesajul transmis de Mircea Geoana lui Adrian Nastase, intr-o conferinta de presa la care Nastase nu a luat parte, a reprezentat un ultimatum clar dat de conducerea partidului. "Ca presedinte al PSD, m-am saturat! M-am saturat de aceste crize care afecteaza de prea multa vreme credibilitatea partidului nostru.

Sunt convins ca Adrian Nastase va face tot ce-i sta in putinta ca sa clarifice aceasta situatie. Datoram membrilor nostri de partid, electoratului de stanga, sinceritate si fermitate.

Avem insa o obligatie de colegialitate fata de Adrian Nastase: vom astepta un timp rezonabil inainte de a lua masurile necesare". Declaratia lui Geoana arata faptul ca PSD prefera sa se debaraseze de un om, indiferent de numele lui, decat sa isi piarda din electorat.

Ramane de vazut, insa, cat timp i se va acorda lui Nastase, care a cerut deja ca modul in care a dobandit mostenirea in discutie sa fie verificat de procurori.

Rus, posibil inlocuitor al lui Nastase

Potrivit mai multor surse, citate si de presa centrala, Mircea Geoana s-a consultat cu presedintele PSD Cluj, Ioan Rus, inainte de a face declaratiile la adresa lui Nastase. Rus a refuzat sa faca alte comentarii pe marginea acestui subiect, la fel ca si senatorul clujean Vasile Dincu. Ambii s-au raliat, insa, pozitiei exprimate de Mircea Geoana.

Dincu a mentionat si faptul ca nu s-a pus problema suspendarii lui Nastase si ca este prematur sa se discute despre o eventuala sanctionare a presedintelui executiv al PSD.

Se poate observa, insa, ca Ioan Rus se afla din nou in mijlocul evenimentelor importante din partid, asa cum s-a intamplat in preajma Congresului din aprilie 2005 sau in vara trecuta, cand a reusit sa aplaneze neintelegerile dintre Mircea Geoana si Nastase.

Alaturi de Rus, si secretarul general al PSD, Miron Mitrea, a participat la creionarea ultimatumului dat de Geoana lui Nastase, semn ca cei trei alcatuiesc un trio suficient de bine sudat, cel putin pentru moment, care se opune lui Nastase si Iliescu, fostul presedinte fiind si singurul care i-a oferit sprijin fostului premier.

Astfel, in eventualitatea indepartarii lui Nastase, Ioan Rus ar avea cele mai mari sanse sa preia postul de presedinte executiv, devenind si coordonatorul guvernului "din umbra" al PSD, adica un premier in pregatire.

Fapt care intareste informatia potrivit careia Ioan Rus este tinut "in umbra" de PSD, urmand a fi scos la lumina ca prim ministru in cazul in care social-democratii vor castiga viitoarele alegeri.

Statutul ambiguu il ajuta pe Nastase

Conform statutului PSD, pana la Congres, Adrian Nastase nu poate pierde functia, cu exceptia cazului in care isi va da chiar el demisia, insa Nastase a anuntat deja ca nu va face acest pas.

Articolul 12, alineatul 2, din statutul PSD spune ca "suspendarea ori revocarea din functia de conducere pe care o indeplineste (un membru PSD - n.red.) se face de catre organul care l-a ales", in acest caz Congresul PSD.

Consiliul National al PSD, a carui viitoare intalnire va avea loc in februarie, nu poate lua nici o decizie in privinta modificarii organigramei, in sensul eliminarii functiei de presedinte executiv sau in privinta inlocuirii unuia dintre detinatorii functiilor de conducere, alesi la Congres si pe care numai Congresul ii poate revoca din functie.

Comisia Nationala de Arbitraj si Integritate Morala a PSD este un "for moral" al partidului, dupa cum o numea Vasile Dincu, care are rolul de a decide, la sesizare sau din oficiu, daca actiunile vreunui membru al partidului vin in contradictie cu statutul PSD sau daca aduc atingere imaginii acestuia, si propune una dintre sanctiunile prevazute in statut.

Cazul lui Adrian Nastase ar putea fi luat in discutie de Comisie, care poate propune sanctionarea sa Congresului PSD, a carui viitoare intrunire este programata peste ceva mai bine de trei ani, cu exceptia cazului in care va fi organizat un Congres extraordinar, varianta infirmata de liderii partidului.

Nastase ar putea risca si excluderea din partid, pentru care nu este necesar acordul Congresului. Conform alineatului 4 al articolului 12, in cazul membrilor PSD alesi in organe de Conducere, decizia de excludere a unui membru poate fi luata doar cu acordul scris al conducerii organului din care face parte.

In cazul lui Nastase, insa, este dificil de spus care dintre forurile superioare ale partidului trebuie sa ia decizia, pentru ca presedintele executiv face parte din Biroul Permanent National, forul de conducere restrans al PSD, dar si din Comitetul Executiv National sau din Consiliul National.

Folosindu-se de aceste ambiguitati, ar putea fi fortata excluderea din partid a lui Nastase la Consiliul National, dar este putin probabil ca se va ajunge pana acolo intr-un timp atat de scurt. De asemenea, statutul nu precizeaza cine alcatuieste "conducerea" unui for, deci cine trebuie sa isi dea acordul pentru excludere.

Nastase si-a ratat reabilitarea

Anuntata ca o conferinta de presa, transformata intre timp in declaratie de presa, iesirea publica a lui Adrian Nastase, de joi seara, de la sediul PSD, a demonstrat, celor care inca nu erau convinsi, incapacitatea fostului „el lider maximo" al PSD de a se retrage strategic din lumina reflectoarelor.

Nastase nu vrea, nu poate sau nu este lasat de catre Doamna Dana sa se retraga din functia de presedinte executiv al fostului partid de guvernamant.

Desi, printr-o astfel de miscare, liderul PSD ar fi putut sa-si recastige credibilitatea si onorabilitatea atat in ochii propriilor membri de partid, cat si in fata cetatenilor Romaniei, Nastase a ratat sansa. O retragere a acestuia de pe pozitia a doua din PSD, pe o perioada de maximum un an, i-ar fi asigurat posibilitatea de a reveni in forta, cu o imagine „mai alba, mai curata".

De asemenea, prin gestul lui Nastase, fostul partid de guvernamant ar fi castigat la capitolul imagine, PSD dovedind ca reformarea si „spalarea imaginii" sale nu ramane doar un simplu deziderat mediatic.