Ascuns pana acum in spatele unor pseudonime, procurorul spagar Alexandru Lele - care, de o vreme incoace, se crede „justitiar de presa", dezinformand, in functie de propriile-i interese, opinia publica - si-a facut un obicei din a (re)scrie aceleasi rasuflate aberatii despre Adrian Tarau.

In ultimul numar al „Gazetei de Oradea", fituica in care-si toarna veninoasele umori, Lele tipa in gura mare ca „autoritatile romane nu-l cauta pe Tarau!" Pai, de ce sa-l caute? Doar fiindca asa ai vrea tu, nenicule?!

In mod ridicol, Lele, care, spre deosebire de Tarau, este judecat pentru luare de mita, favorizarea infractorului si alte acte grave de coruptie, recunoaste, chiar la inceputul articolului, ca „Adrian Tarau este cetatean roman si are toate drepturile si libertatile consacrate de Constitutia Romaniei".

Tot procurorul-ziarist admite ca Tarau „nu a fost condamnat inca definitiv de nici o instanta romaneasca". Ce mai trebuie adaugat este faptul ca Adrian Tarau nu a fost, pana la aceasta ora, trimis in judecata sau cercetat penal.

Adrian Tarau a fost arestat in aprilie 2001 de procurorul Alexandru Lele, fiind acuzat de complicitate la contrabanda cu produse petroliere si evaziune fiscala, impreuna cu Mircea Pocse si Adrian Jurjut. Mandatul de arestare a fost, ulterior, revocat.

In luna mai 2001, Parchetul General a dispus reluarea urmaririi penale a lui Tarau, procurorii apreciind ca in cauza nu au fost administrate toate probele. Dupa 2001, cercetarile au fost efectuate de Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica a Parchetului de pe langa Curtea Suprema de Justitie.

Spre ghinionul lui Lele, impotriva lui Adrian Tarau nici macar nu a inceput urmarirea penala, cu toate rabufnirile sale si campania murdara dusa in presa pentru a influenta magistratii care il judecau pe Tarau. Prin Ordonanta nr. 23/P/2001, Parchetul de pe langa Curtea de Apel Oradea a infirmat inceperea urmaririi penale, in dosarul nr. 138/P/2001 al Parchetului de pe langa Tribunalul Bihor, impotriva lui Adrian Tarau.

Apoi, prin Decizia din 19.04.2004 data in dosarul nr. 254/P/2002, Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus neinceperea urmaririi penale fata de cel a carui arestare i-a adus lui Lele o nemeritata celebritate.

Prin aceeasi rezolutie, si ceilalti acuzati au fost scosi de sub urmarire penala.

Cristian Diaconescu, ministrul care i-a succedat Rodicai Stanoiu la Justitie, i-a solicitat procurorului general Ilie Botos, referitor la dosarul Tarau, conform chiar unui comunicat al Ministerului Justitiei din 24 august 2004, ca dosarul sa fie reexaminat si procurorii „sa trateze cu extrema seriozitate, deplina obiectivitate si maxima celeritate cauza respectiva", cica pentru a nu mai exista dubii si suspiciuni „cu privire la modul in care reprezentantii Ministerului Public isi desfasoara activitatea".

Un amestec grosolan si pe fata in treburile Justitiei, dar, de aceasta data, cu scopul evident de a-l infunda pe Adrian Tarau cu orice pret! In urma interventiei ministrului, dosarul a fost reexaminat.

Insa si de aceasta data, Tarau si cei care au fost cercetati impreuna cu el au fost gasiti nevinovati.

Simtind ca i se apropie funia de par in procesul in care este judecat pentru coruptie, Lele, negru de furie neputincioasa fiindca Adrian Tarau, spre deosebire de el, e bine, mersi si nu are probleme cu Justitia, face spume in paginile „Gazetei", in care reia aceleasi aiureli pe care le-a mai repetat, de zeci de ori, fara nici un efect, celor care si-au facut timp sa-l caute-n gura. Dar chestia care il scoate din minti pe Lele, dupa cum recunoaste singur, este ca Tarau „nu are restrictie privind dreptul de folosire a pasaportului".

Pai de ce sa aiba, doar fiindca asa ti-ar place tie?! Adrian Tarau nu este condamnat si nici macar cercetat penal! Dovada o puteti vedea chiar in facsimilul alaturat, document eliberat de Biroul de Presa al Inspectoratului de Politie al judetului Bihor, din care reiese clar acest lucru! Cazierul sau este nepatat si cei care il improasca cu noroi ii incalca un drept care ar trebui sa-i fie respectat si ultimului cetatean al Romaniei: prezumtia de nevinovatie! Datorita „dezvaluirilor" lui Lele, dovedind ca, in materie de profesionalism, presa din Romania mai are multe de invatat, Adrian Tarau a fost etichetat in diverse publicatii „bandit", „contrabandist", „infractor", etc..

Problema este ca nimeni din Romania nu mai stie ce e Lele: procuror, ziarist, somer cercetat penal?! Fiindca, in cazul in care este magistrat, legea ii interzice sa faca gargara pe care o face in legatura cu Adrian Tarau.

Lui Lele, care se crede toba de carte in materie e legislatie, dar si celor indrituiti sa aplice legea, le amintim ca, potrivit art. 5 din Legea 303/2004 privind Statutul Magistratilor, „Magistratii sunt obligati ca, prin intreaga lor activitate, sa asigure suprematia legii, sa respecte drepturile si libertatile persoanelor, precum si egalitatea lor in fata legii si sa asigure un tratament juridic nediscriminatoriu tuturor participantilor la procedurile judiciare, indiferent de calitatea acestora, sa respecte normele deontologice ale profesiei de magistrat si sa participe la formarea profesionala continua".

Urmare a aberatiilor din „Gazeta de Oradea", Lele s-ar putea alege cu un nou proces fiindca i-a incalcat lui Adrian Tarau, care este cetatean roman cu toate drepturile conferite de Constitutie si legile tarii, dreptul la prezumtia de nevinovatie.

In alta ordine de idei, conform aceleiasi legi, (art. 6) „functiile de judecator, procuror, magistrat-asistent si asistent judiciar sunt incompatibile cu orice alte functii publice sau private, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior, in conditiile legii". Ori, calitatea de ziarist este o functie oficiala, chiar publica!

Potrivit art. 9 al Legii 303/2004, „magistratii nu isi pot exprima public opinia cu privire la procese aflate in curs de desfasurare sau asupra unor cauze cu care a fost sesizat parchetul.

(2)Magistratilor nu le este permis sa comenteze sau sa justifice in presa ori in emisiuni audiovizuale hotararile sau solutiile date in dosarele rezolvate de ei".

Cine il trage la raspundere pe procurorul Lele pentru incalcarea acestor prevederi legale si a drepturilor lui Adrian Tarau? Daca Justitia din Romania pretinde ca e una si aceeasi pentru toti cetatenii din aceasta tara, ar trebui sa se sesizeze din oficiu impotriva magistratului care discrediteaza presa, de care se serveste pentru rafuielile personale, calcand in picioare legile pe care pretinde ca le apara.