Adrian Nastase s-a autosuspendat din functia de presedinte executiv al PSD. El a facut anuntul la sedinta Biroului Permanent National al partidului, de ieri. Declaratiile de presa pe care Nastase le-a facut dupa sedinta au fost contradictorii. El a dat vina pentru materiale aparute pe serviciile secrete, pe Traian Basescu, dar si pe colegii sai de partid.

"Nu mi-am dat demisia din partid, nu voi iesi din viata politica", a precizat fostul premier. Nastase a anuntat ca se va intoarce "in scurt timp" in functia de presedinte executiv al PSD, sigur ca Justitia ii va clarifica rapid situatia. Presedintele PSD, Mircea Geoana, l-a contrazis pe Nastase, spunand ca nu Justitia are primul cuvant, ci partidul.

Tot ieri s-a autosuspendat din functia de presedinte al PSD Bucuresti Dan Ioan Popescu, dupa ce i-a fost sechestrata o parte din avere.

Adrian Nastase a pozat, din nou, in postura de victima, spunand ca miza intregului scandal a fost eliminarea sa ca om politic. "In aceasta campanie de presa nu a contat cauza, ci scopul: eliminarea omului politic Adrian Nastase. Subiectul matusa Tamara, de fapt, nu exista", a declarat, de acum, fostul presedinte executiv al PSD.

El a incercat sa se prezinte ca lider de echipa, dispus sa se sacrifice pentru binele partidului, chiar daca, spune el, a fost rugat de unii colegi sa nu faca acest gest.

"Clarificarea criticilor este absolut necesara pentru a nu plana asupra PSD-ului elemente negative, care ar putea fi utilizate intr-o campanie impotriva sa sau in vreo campanie pusa la cale in vederea unor alegeri anticipate.

In sedinta de astazi (n.r.-ieri), a Biroului Permanent National, au existat colegi de parere ca decizia mea nu este corecta, dar continuu sa cred ca este un lucru corect si util pentru partid", a declarat Nastase, care a amintit ca este fidel unor principii pe care chiar el le-a instituit, inaintea alegerilor din 2004.

"Nu cred ca se poate aplica un dublu standard. Cand am condus PSD-ul, am solicitat celor care aveau probleme de imagine sa se autosuspende pana la rezolvarea problemelor respective.

Mi se pare firesc sa adopt aceeasi atitudine si in cazul meu, sa fiu consecvent in ceea ce priveste principiile si nu mi-as ierta eventuale reprosuri din partea unor colegi, care sa spuna "Iata, pentru tine nu este valabil ceea ce ne spuneai noua cand erai presedinte"".

Serviciile secrete, Basescu, sau dusmanii din partid?

Intrebat despre cine crede ca se afla in spatele atacurilor din presa, Adrian Nastase a emis doua ipoteze: una previzibila, acuzand implicarea lui Traian Basescu, principalul sau adversar politic, sprijinit de serviciile secrete, dar si o ipoteza surprinzatoare, prin care ii acuza pe unii colegi de partid, nominalizandu-l chiar pe Miron Mitrea, secretarul general al PSD.

"Aceasta complexa actiune e desfasurata cu spijin din partea unor oameni din zona serviciilor de informatii, care au strans si au pus la dispozitie o mare masa de documente care altfel nu puteau fi stranse intr-o saptamana. Aceste atacuri fac parte dintr-o campanie politica pregatita la nivelul puterii si in special la nivelul unor oameni din jurul lui Traian Basescu.

Este o actiune extrem de puternica, coordonata", a declarat Nastase, spunand, totusi, ca "oamenii" implicati nu vin din randurile serviciilor secrete, dar au beneficiat de informatii obtinute de la acestea.

"E o unitate speciala, o echipa care se ocupa de luni bune de o analiza a liderilor PSD si care folosesc si bazele de date speciale din zona serviciilor secrete, care nu cred ca vine din zona serviciilor". Nastase a semnalat si o coincidenta ciudata, din punctul sau de vedere.

"Redeschiderea dosarului Zambaccian s-a facut pe 4 noiembrie, cei de la DNA dorind probabil sa faca un cadou pentru Traian Basescu, de ziua lui de nastere". Mentionam ca, in dosarul Zambaccian, Nastase a fost cercetat pentru ca a cumparat un teren din Bucuresti la un pret mult sub valoarea lui reala.

Dupa ce, initial, procurorii Parchetului National Anticoruptie au decis neinceperea urmaririi penale, dupa venirea lui Daniel Morar in fruntea institutiei, dosarul a fost redeschis.

Nastase a recunoscut, insa, ca isi suspecteaza anumiti colegi de partid de implicare in atacurile la adresa sa. "E o operatiune care a implicat forte multiple, n-ar fi fost posibila altfel. Ideea ca unii dintre colegii mei ar fi pus paie pe foc nu pot sa o inlatur cu totul, dar nici nu cred ca a fost determinanta".

El a acuzat atitudinea lui Miron Mitrea, premergatoare sedintei de ieri. Secretarul general al PSD declarase: "Sper sa nu fiu nevoit sa ii cer eu lui Adrian Nastase sa se autosuspende". Acesta a replicat, spunand ca nu este normal ca Mitrea sa transmita mesaje membrilor PSD prin intermediul presei.

El le-a reprosat colegilor de partid ca nu i-au luat apararea in fata atacurilor din presa.

"Pentru faptele noastre raspundem individual, desi de succese ne bucuram impreuna. Nu trebuie sa astept din partea colegilor mei o falsa solidaritate, intr-o problema care ma priveste".

Gest demn de urmat sau nu?

Adrian Nastase s-a contrazis in privinta urmarilor pe care ar trebui sa le aiba gestul sau, in privinta altor membri PSD, cu probleme similare.

"Sunt convins de altfel ca acest gest al meu va fi bine primit de organizatiile locale si va fi urmat de orice coleg al meu aflat in situatii similare", a spus, pe de o parte, Nastase, pentru ca, mai apoi, sa afirme ca autosuspendarea sa ar trebui sa puna capat unor astfel de probleme in partid.

"Sper ca gestul meu va ajuta la oprirea unor intrigi interne, stimulate de unii si de altii. E nevoie de o reflectie serioasa si de foarte multa unitate. Nu voi incuraja jocuri ale unor colegi, care vor incepe acum sa spuna ca si altii ar trebui sa se autosuspende.

E evident ca asta s-ar dori", a afirmat fostul prim-ministru, lansand, din nou, un atac discret la adresa celor care orchestreaza jocuri de culise in PSD.

Gestul lui Nastase a survenit in aceeasi zi in care Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis sa puna sub sechestru o parte a averii lui Dan Ioan Popescu, presedintele PSD Bucuresti, fost ministru al Economiei. Acesta nu a putut sa explice anchetatorilor cum a obtinut bunuri in valoare de 46 de miliarde de lei vechi.

Ca urmare a deciziei instantei, Popescu s-a autosuspendat din fruntea PSD Bucuresti.

Nastase a tinut sa precizeze ca nu a fost fortat sa se autosuspende de alti lideri ai partidului, desi au aparusera informatii ca Ioan Rus, Ilie Sarbu, Miron Mitrea si chiar Mircea Geoana i-au cerut lui Nastase sa faca un pas in spate.

"Nu am fost convins de nici unul din liderii partidului sa fac acest gest. Stiu ce scriu ziarele, dar niciodata nu voi lua o decizie decat pe baza unei evaluari personale in legatura cu un gest pe care trebuie sa il fac. Aceasta decizie este a mea, indiferent de discutii, intalniri, pareri intr-o directie sau alta".

Dan Mircea Popescu, inlocuitorul de ocazie

Principala atributie a presedintelui executiv al PSD este sa coordoneze activitatea departamentelor din cadrul partidului, care alcatuiesc asa-numitul "guvern din umbra". Nastase a afirmat ca auto-suspendarea sa necesita doar o inlocuire temporara si nu numirea unui presedinte executiv interimar.

"Daca imi dadeam demisia, trebuia numit un presedinte interimar, pana la Congres. Eu am propus, si colegii mei au fost de acord, ca Dan Mircea Popescu sa se ocupe de activitatile curente de coordonare a departamentelor", a afirmat Nastase.

El a anuntat ca decizia este valabila doar trei luni de zile, timp in care se pune la dispozitia procurorilor care ii cerceteaza averea. "Dupa trei luni, vom reevalua situatia. Gestul meu era necesar acum, pentru a elibera zona de mesaj a partidului de o falsa problema si pentru ca partidul sa iasa la atac, intr-un moment in care situatia tarii este foarte grava", a afirmat Nastase.

Aspectele juridice, pe planul doi

Dupa conferinta de presa a fostului presedinte executiv al PSD a urmat una separata a presedintelui PSD, Mircea Geoana. Acesta a inceput prin a spune ca decizia lui Nastase este una "demna si curajoasa, o premiera in Romania, care rezolva o problema de imagine a partidului".

Totusi, el a incercat sa separe definitiv partidul de Nastase, rugand presa ca, de acum inainte, sa trateze problema ca pe una personala a fostului premier. Geoana a facut, insa, o clarificare esentiala pentru soarta lui Adrian Nastase, care afirmase ca, odata lamurite aspectele juridice ale mostenirii sale, se va intoarce in fruntea partidului.

"Decizia de astazi a lui Adrian Nastase nu are o legatura directa cu dimensiunea legala a problemei. Privim aceasta problema din punct de vedere politic, moral si etic. Vom vedea cum evolueaza aceasta speta si vom lua o decizie politica la nivelul partidului, intr-un interval rezonabil de timp.

Cand vom considera ca lucrurile s-au clarificat din perspectiva politica, etica si morala, vom lua o decizie, ca partid", a declarat Geoana.

Asadar, soarta lui Nastase nu depinde doar de legalitatea modului in care el si-a dobandit averea, ci, mai ales, de felul in care va privi partidul problema, din perspectiva doctrinei sale. "Este o problema de asociere a unui lider social-democrat, care reprezinta un electorat de stanga, cu o anumita tipologie.

Exista o sensibilitate ideologica, fata de care aceasta problema creeaza o dificultate, un contrast intre ceea ce spunem ca suntem, ca partid politic, si ceea ce reprezentam, ca si lideri politici. Aici este problema etica", a afirmat Geoana.

Conform statutului PSD, Comisia Nationala de Arbitraj si Integritate Morala a partidului trebuie sa formuleze un punct de vedere cu privire la aspectele etice ale actiunilor intreprinse de membrii PSD, iar Vasile Dincu afirma ca aceasta Comisie este "forul moral" al partidului.

In ton cu Adrian Nastase, Mircea Geoana a afirmat, la randul sau, ca membrii PSD sunt vanati si ca probleme similare cu cele ale lui Adrian Nastase exista si in partidele aflate la putere.

"Daca un lider liberal sau unul conservator face 50 de milioane in sase luni, cat este la guvernare, sau face speculatie la bursa sau vrea sa praduiasca Loteria Nationala, se pare ca nimeni nu are o problema cu asta. Nu mi se pare normal ca cineva sa inchida ochii, ca unul face avere cand se afla la putere, doar pentru ca e liberal si e normal sa fie bogat.

Sa fie bogat, dar prin mijloace licite", a declarat Geoana, referindu-se la faptul ca premierul Calin Popescu Tariceanu a vandut o actiune, cumparata cu 10.000 de lei vechi, cu 10.000 de dolari, precum si la legaturile, semnalate de presa, dintre vicepremierul conservator George Copos si Loteria Romana.

Puncte de vedere clujene

Auto-suspendarea lui Adrian Nastase din functia de presedinte executiv al PSD a ridicat semne de intrebare cu privire la legitimitatea ramanerii sale in fruntea Camerei Deputatilor. "Nu s-a pus problema renuntarii la sefia Camerei Deputatilor, colegii mei si-au reafirmat sprijinul pentru ca eu sa raman in aceasta functie", a afirmat Nastase.

Conform regulamentului Camerei, presedintele deputatilor isi poate pierde functia daca se dovedeste ca acesta a incalcat legea. "Cata vreme nu e vorba nici macar de o ancheta penala pornita, ca sa nu vorbim de o decizie definitiva, nu putem vorbi de nici un fel de consecinte juridice.

Va reamintesc ca insusi presedintele Romaniei este in vizorul Justitiei, in dosarul Flota", a mai afirmat Nastase.

Adversarii lui Nastase, in frunte cu premierul Calin Popescu Tariceanu, i-au cerut, deja, demisia lui Nastase de la sefia Camerei. ZIUA de Cluj a cules opiniile unor lideri politici locali asupra acestui aspect, precum si comentariile lor cu privire la gestul lui Nastase.

Emil Boc, presedinte PD:

"PSD trebuie sa se pronunte in privinta ramanerii lui Adrian Nastase in fruntea Camerei Deputatilor, pentru ca partidul l-a propulsat si il sustine. Domnul Nastase se afla intr-o incompatibilitate morala si politica cu calitatea sa de membru al unui partid social-democrat.

Nu am cunostinta despre alti oameni politici care sa aiba matusi, dar cei care au date trebuie sa le faca publice acum".

Petru Calian, presedinte interimar PC Cluj:

"Moral era daca se retragea si de la sefia Camerei Deputatilor, altfel nu e decat o jumatate de gest. E un fas politic, prin care Nastase cauta sa creasca popularitatea PSD-ului, in perspectiva alegerilor anticipate. Jumatate din conducerea PSD ar trebui sa-i urmeze exemplul".

Gheorghe Funar, presedinte interimar PRM Cluj:

"E optiunea lui daca ramane in fruntea Camerei sau nu. E un gest politic frumos".

Laszlo Attila, presedinte UDMR Cluj:

"El trebuie sa decida daca ramane in fruntea Camerei Deputatilor. Ma surprinde decizia lui, dar e un gest nobil si curajos".

Daniel Buda, presedinte interimar PD Cluj:

"N-ar fi fost rau daca renunta si la sefia Camerei Deputatilor. E o decizie corecta, daca nu ar fi luat-o, urmau repercusiuni negative pentru intreaga clasa politica".

Marius Nicoara, presedinte PNL Cluj:

"E un gest de onoare si demnitate, dar ar fi fost complet daca isi dadea demisia si de la sefia Camerei Deputatilor, acolo avea adevarata influenta in viata publica si politica".

Grupul de la Cluj saluta gestul lui Nastase

Inaintea iesirii publice de ieri, a lui Miron Mitrea, prin care solicita autosuspendarea lui Nastase, „grupul de la Cluj" a fost din nou primul care au cerut intransigenta. Ioan Rus, personal, i-a solicitat, primul, lui Nastase, sa se autosuspende din functie.

„Acest gest a venit in urma analizei dansului. El a dorit sa degajeze partidul de acest scandal, pentru a se putea ocupa de problemele majore, de care trebuie sa se ocupe, ca partid de opozitie. Noi subscriem acestui tip de analiza", a comentat Rus gestul lui Nastase. El nu a uitat sa arunce o parte din responsabilitatea aparitiei acestui eveniment in seama Puterii.

„Tara merge prost, Guvernul nu e in stare sa-si faca treaba si, atunci, fiecare nereusita este acompaniata de un scandal", a afirmat Rus, dand de inteles ca scandalul „matusa" ar fi doar o fumigena a Puterii. El a refuzat sa ia in discutie alte nume de membri PSD care ar trebui sa urmeze exemplul lui Nastase, din lipsa de date.

La fel ca si cel in cauza, Rus pune refuzul lui Nastase de a se retrage si din fruntea Camerei Deputatilor pe seama regula-mentului de functionare al forului respectiv. Deputatul Vasile Puscas vede trei semnificatii in gestul lui Nastase.

„In primul rand, sper sa indice autoresponsabilizarea poli-ticienilor din Romania, indiferent carui spectru politic apartin. In al doilea rand, sper sa fie un semnal pentru politicieni si Justitie, ca averile contestate si contestabile trebuie puse in fata Justitiei. In al treilea rand, asistam la o noua etapa in evolutia sistemului politic de la noi.

Oamenii care au intrat in politica in ‘89, care, majoritatea, au avut functii si inainte, sunt, deja, contestati. Practic, asistam la al doilea val de contestari", a explicat Puscas.

El este de parere ca, pe masura ce vor exista motivatii pentru asa ceva, trebuie ca si alti membri ai partidului sa urmeze exemplul lui Nastase. „Dar nu e nici credibil, nici verosimil si nici moral sa apara astfel de cazuri doar la PSD.

Astept sa descopar astfel de cazuri si la PNL si la PD si la PC, in toate partidele, pentru ca peste tot exista oameni cu astfel de probleme", a tinut sa adauge Puscas.

Nici el nu crede ca era necesar ca Nastase sa „protejeze" in acelasi mod si imaginea Camerei Deputatilor. „Toata lumea a focalizat discutia pe partid. Ca urmare, Nastase avea datoria morala sa protejeze imaginea partidului", considera Puscas.

El nu considera ca imaginea forului parlamentar condus de Nastase ar avea de suferit in urma scandalului „matusa". „El s-a pus la dispozitia autoritatilor, iar acest lucru nu impieteaza asupra imaginii Camerei. Mai trebuie doar sa functioneze statul de drept", a concluzionat Puscas.

"Gest incomplet"

Comentand decizia lui Adrian Nastase, analistul politic Dan Pavel a afirmat ca gestul fostului premier este incomplet, daca nu renunta si la sefia Camerei Deputatilor. "Este un moment foarte dur pentru Adrian Nastase. Cred ca lantul s-a strans prea tare, lant pe care singur si l-a pus, prin declaratia de avere. Nu avea alta cale.

Deocamdata este un gest formal, ramane de vazut daca isi va da demisia si din fruntea Camerei Deputatilor. Aici e vorba de toate functiile pe care le detine".

Referindu-se la faptul ca Nastase si-a anuntat autosuspendarea pentru a proteja imaginea partidului, Dan Pavel a spus: "Ce sa protejeze?! Vom vedea cum vor arata sondajele la finalul lunii ianuarie".