Clanul Clamparu ramane in arest. Asa au decis, ieri, magistratii Curtii de Apel Alba Iulia. Dupa doua ore de deliberari, completul format din trei judecatori a acceptat recursul procurorilor fata de decizia Tribunalului Sibiu, care a hotarat punerea in libertate a celor sapte inculpati din dosar.

Astfel, Cornel Popeanu, Dan Mihaila, Ovidiu Constantin Pop, Samu Vilmos, Cristian Stefan Cioflan, Marian Stanciu si Valentin Bogdan Ciufu vor mai ramane in arest cel putin 30 de zile. De mentionat ca liderul "retelei", Ion Clamparu, este judecat in lipsa pentru el fiind emis un mandat international de arest si a fost dat in urmarire prin Interpol.

Asa cum era de asteptat, scandalul nu a lipsit nici de la acest termen, inculpatii si avocatii acuzand faptul ca nu au fost judecati corect. A fost, foarte probabil, unul dintre cele mai grele dosare care au ajuns pe rolul Curtii de Apel in ultimii ani. Cei opt avocati s-au folosit de toate elementele pentru a obtine un nou termen de judecata.

Acest lucru ar fi permis eliberarea din arest a celor opt persoane, avand in vedere ca mandatele acestora expira astazi.

Cauza a ajuns si la Inalta Curte de Casatie si Justitie, avand in vedere cererea de recuzare a judecatorilor Curtii de Apel formulata la precedentul termen (17 ianuarie) de sase dintre inculpati. Instanta suprema a respins, insa, aceasta solicitare si a repus dosarul pe rol la instanta din Alba Iulia.

Avocatii au incercat, ieri, din nou sa amane judecarea mandatelor de arest, dupa ce un alt inculpat (Cornel Popeanu) a recuzat judecatorii Curtii de Apel. El nu s-a folosit de posibilitatea recuzarii magistratilor la precedentul termen. Aparatorii au mai solicitat amanarea judecarii pe motiv ca inculpatul Ion Clamparu nu a fost citat legal. Acesta va fi, insa, citat pentru urmatorul termen, cu mandat de aducere.

De asemenea, Cristian Stefan Cioflan a cerut un nou termen pentru a-si angaja un avocat, lucru cerut si de un alt inculpat - Dan Mihaila, al carui aparator ales nu a fost prezent. In aceste conditii, judecatorii s-au retras pentru a delibera, nu inainte de a pune in discutie si prelungirea masurii de arest preventiv.

Avocatii au refuzat, insa, sa se pronunte cu privire la acest lucru, ei sustinand ca procedura ar fi impus pronuntarea instantei in legatura cu exceptiile ridicate.

Mai mult, aparatorii au mentionat ca, avand in vedere existenta cererii de recuzare, completul nu ar mai fi trebuit sa se pronunte, ci sa inainteze dosarul la ICCJ. Judecatorii au avut nevoie de mai bine de doua ore pentru a delibera.

Instanta a considerat ca se poate pronunta asupra dosarului avand in vedere faptul ca instanta suprema a respins, in 18 ianuarie, cererea de recuzare a judecatorilor Curtii de Apel Alba Iulia. Magistratii au invocat "autoritatea de lucru judecat a ICCJ sub aspectul judecarii cauzei".

Completul a respins si exceptia cu privire la citarea lui Ion Clamparu, avand in vedere ca acesta "se sustrage urmaririi penale si judecarii cauzei". De asemenea, judecatorii au considerat ca se pot pronunta in legatura cu mandatele de arestare, avand in vedere ca inculpatii Cristian Stefan Cioflan si Dan Mihaila au avut avocat desemnat din oficiu.

In final, presedintele completului a citit sentinta referitoare la mandatele de arestare, care a fost foarte clara si definitiva. Toti cei sapte inculpati vor mai petrece in inchisoare 30 de zile. Ulterior, judecatorii s-au pronuntat cu privire la cererea de recuzare formulata de Cornel Popeanu, decizand ca aceasta sa fie inaintata ICCJ.

Totodata, s-a mai acordat un nou termen de judecata si in privinta cererii lui Dan Mihaila, al carui avocat nu a putut fi prezent ieri. Termenul a fost stabilit pentru 7 ianuarie 2007, cand se va judeca, probabil, recursul fata de decizia privind restituirea cauzei la Parchet.

Aparatorul lui Ion Clamparu, Ion Ghiorghisan, a declarat ca, in opinia lui, decizia judecatorilor "intrece orice imaginatie". "Au pus in discutie starea de arest inaintea cererilor noastre. Curtea de Apel Alba Iulia se afla in afara Romaniei. Am declarat recurs impotriva unei hotarari care nu stim ce este - incheiere sau decizie", a afirmat avocatul.

Potrivit rechizitoriului intocmit de Parchetul de pe langa ICCJ - Sectia de Combatere a Criminalitatii Organizate si Antidrog, in sarcina clanului "Clamparu" s-a retinut savarsirea infractiunilor de constituire, aderare si sprijinire a unui grup infractional organizat, avand drept scop comiterea de infractiuni grave, proxenetism, trafic de persoane, trafic de minori si spalare de bani.

Dupa finalizarea cercetarilor, dosarul a fost inaintat Tribunalului Sibiu pentru a fi judecat.

Aceasta instanta a dispus restituirea cauzei la procuror in vederea refacerii si completarii urmaririi penale si eliberarea din arest a inculpatilor din cauza unor vicii de procedura.

Procurorii au retinut in sarcina invinuitilor faptul ca, in perioada 2001-2004, s-au constituit intr-un grup infractional organizat, avand drept scop traficul de tinere pe relatia Spania.

Acestea erau constranse sa se prostitueze intr-un parc din Madrid denumit "Casa del Campo", toate veniturile obtinute fiind incasate exclusiv de traficanti care actionau atat ca proxeneti, cat si ca racolatori, transportatori, gazduitori. In fiecare noapte, erau obligate sa practice prostitutia un numar de 120-150 de romance, supravegheate de proxeneti.

Reteaua si-a desfasurat activitatea si pe teritoriul Romaniei, unde au existat mai multe segmente repartizate in judetele Sibiu, Prahova si Neamt.