Vicepresedintele Consiliului Judetean, Niculina Moisescu(PRM) a adoptat o pozitie foarte transata fata de senatorul UDMR, Gyorgy Frunda. La initiativa acestuia forumul european a adoptat un document prin care se recomanda celor 46 de state memvre sa se alinieze la standardele europene privind minoritatile.

"In articolul 16.4 din recomandare se arata ca, pentru a respecta standardele europene in materie de minoritati statele trebuie sa integreze toti cetatenii, indiferent de apartenenta etno-culturala, intr-o entitate civica si multiculturala. Tot astfel li se mai recomanda statelor respective sa nu se mai defineasca exclusiv etnic sau cultural".

La vremea respectiva senatorul UDMR a declarat ca partidul pe care il reprezinta a sustinut intotdeauna ca notiunea de stat national este una desueta si nu corespunde realitatii.

Frunda a afirmat ca nu sustine si nu a sustinut niciodata ideea ca Romania trebuie sa ramana stat national si ca, de fapt, el nu reprezinta Romania la APCE ci este doar liderul ales al celor 10 membri care reprezinta tara la nivel parlamentar.

"De 15 ani incoace UDMR este organizata si se comporta ca o centrala de spionaj, a carei sarcina este atacarea din interior a Statului National Unitar Roman, intai pentru ocuparea economica a Transilvaiei si apoi pentru desprinderea ei din componenta Romaniei. Cine se preface ca nu intelege strategia criminala a UDMR este un tradator de neam si tara.

Cine chiar nu o intelege nu are ce cauta in politica romaneacsa", a precizat Niculina Moisescu.

In discursul sau, vicepresedintele Moisescu a precizat ca senatorul UDMR a suferit o mare infrangere in incercarea de a determina schimbarea prevederilor legale si constitutionale interne in materie de minoritati. Odata intrat in dezbaterea Comisiei Juridice si pentru drepturile omului a APCE, raportul lui Frunda a fost atacat de un contraraport al deputatului PSD, Adrian Severin.

"In urma dezbaterilor, raportul lui Frunda "a fost imbogatit" cu o serie de amendamente, au fost eliminate foarte multe prevederi printre care si cea prin care se instituia obligatia Consiliului Europei de a rezolva problema minoritatilor. Ca urmare, forma finala a recomandarii 1735, adoptata in plenul APCE a iesit exact invers decat si-a dorit Frunda.

Totusi, el a facut si un lucru bun, realizand o comparatie a definitiilor date "statului" in constitutiile europene. Din aceasta comparatie a reiesit ca definitia cuprinsa in Constitutia Romaniei de "stat national" este, in conformitate cu prevederile europene, respectiv entitate civica si multiculturala, spre deosebire de cea a Ungariei, unde accentul cade pe apartenenta etno-culturala".

In incheiere, Niculina Moisescu a precizat: "Cer in nume personal ca acest Frunda sa fie declarat persoana non grata. Nu are ce cauta in Romania! Cer autoritatilor abilitate sa faca acest lucru. Ba, am aflat ca ar fi si din familie mixta dar nu pot spune daca este adevarat".