Faptul ca terenurile care se preteaza la investitii lipsesc aproape cu desavarsire din patrimoniul autoritatilor locale, nu mai este o noutate pentru clujeni. Astfel, in prezent, Clujul sta destul slab la capitolul terenuri pentru investitii, pentru putinele asemenea terenuri dandu-se o adevarata batalie.

Cu toate ca in municipiu terenurile pentru investitii sunt aproape inexistente, pana in acest moment Clujul nu are nici un mall, asta desi in fiecare oras mare din Romania exista un astfel de complex comercial.

De asemenea, Clujul nu are nici ansamblu de locuinte veritabil, adica cu parc, centru multifunctional, garaje sau targuri in aer liber. Construirea unui asemenea ansamblu a fost indelung discutata de autoritatile locale, insa fara nici un rezultat palpabil.

Totul a ramas in coada de peste, marea problema fiind lipsa unui teren pretabil.

Investitia anului

Unul dintre putinele terenuri ramase care ar putea fi folosit pentru investitii este cel situat in zona Expo Transilvania, zona verde dintre strada Aurel Vlaicu si strada Dambovitei, teren cu o suprafata de 5 hectare.

Acest teren a fost deja luat in vizor atat de primarie, care detine 3 hectare, cat si de Camera de Comert si Industrie Cluj, care este principalul actionar al SC Expo Transilvania SA, societate prin care, cu ajutorul Regiei de Termoficare, detine si ea o parte din teren.

Terenul aflat in vecinatatea complexului Expo Transilvania este deja curtat de catre o puternica companie americana.

La inceputul acestui an, atat primarul Emil Boc, cat si presedintele Consiliului Judetean Cluj, Marius Nicoara, anuntau, voalat ce-i drept, iminenta sosire la Cluj a unui investitor extrem de puternic, american, care va aduce mai multi bani decat a facut-o Emerson, societate care a investit la Cluj Napoca 75 de milioane de euro. Se anunta investitia anului in judet.

150 milioane de euro

Dupa indelungi investigatii GAZETA a aflat cine este misteriosul investitor, cat, unde si in ce va investi el. Fondul de investitii Broadhurst - societate ce detine lantul de magazine Winmarkt, impreuna cu Eurom Bank, intentioneaza sa investeasca 150 milioane de euro intr-un cartier rezidential in zona Expo.

Despre aceste firme insa vom vorbi putin mai incolo, deocamdata urmand sa despicam intortocheatul fir al terenului de la Expo.