Cei care muncesc peste hotare si le trimit bani rudelor de acasa pierd chiar si 40% din sumele pe care le transfera in Romania. Lunar, aproape 20.000 de imigranti plecati din Iasi trimit o parte din agoniseala acasa. In medie, este vorba despre sume intre 300 si 400 de euro. Pentru transferul valutar se retin, insa, comisioane nejustificat de mari.

Una dintre cele mai scumpe variante care poate fi folosita este cea oferita de Western Union. Imigrantii din Marea Britanie s-au revoltat deja impotriva taxelor ridicate practicate de firma de transfer, potrivit unei informatii publicate de Reuters. Comisioanele Western Union se ridica la 14% din suma trimisa, in timp ce operatorii mici practica un nivel de numai 5%.

Iesenii au, insa, acum alternative mai ieftine pentru a trimite bani in tara, precum contul bancar sau alegerea altor firme de transfer.

Daca pentru sumele care depasesc o mie de euro, de exemplu, comisioanele sint mai mici, cei care vor sa transfere maxim o suta de euro se lasa de multe ori pagubasi din cauza costurilor pe care le implica o astfel de tranzactie. Practic, cei o suta de euro transferati il costa pe cel care ii trimite in tara, in unele cazuri, chiar si 40 de euro.

Acoperire uriasa, costuri pe masura

Cea mai costisitoare varianta pe care o au la dispozitie iesenii care muncesc peste hotare este cea a birourilor Western Union, cu o acoperire in peste 190 de tari, dar si cu comisioane pe masura rapiditatii modului de operare. Comisioanele sint, insa, tinute secrete atit de bancheri, cit si de reprezentantii Directiei Regionale de Posta Iasi, unitati care gazduiesc birourile Western Union.

Iesenii care au apelat la aceasta modalitate de transfer sint nemultumiti din cauza sumelor mari pe care le platesc rudele lor pentru a le putea trimite banii in tara. „Eu primesc bani de la sora mea, din Israel, care a renuntat la Western Union dupa citeva luni si a gasit un alt birou, de unde poate trimite bani mult mai ieftin.

Din cite am auzit, prin Western Union, comisioanele sint mult mai mari si pentru alte tari, cum ar fi Japonia. Un prieten platea 40 de dolari la 100 de dolari pe care ii transfera aici", declara O.S., o suceveanca, studenta in Iasi.

Comisioanele au ajuns un soi de „informatii clasificate"

Potrivit unei informatii publicate de site-ul Reuters, imigrantii care lucreaza in Marea Britanie se pling de comisioanele ridicate pe care trebuie sa le plateasca pentru a-si trimite acasa agoniseala.

Astfel, Western Union, liderul mondial al firmelor de transfer, percepe un comision de 14% pentru sumele trimise din Marea Britanie, in timp ce operatorii de dimensiuni mai reduse practica un nivel mai scazut al taxelor, de minimum 5%. Mai mult, analistii arata ca una dintre cele mai importante probleme din domeniu este lipsa transparentei asupra informatiilor referitoare la comisioane.

Astfel, pe site-ul american al Western Union nu apare nici o referire legata de comisioanele practicate de firma. In plus, in Romania, firma nu are nici macar pagina web pe care sa furnizeze acest tip de informatii. Comisioanele sint tinute la secret atit de bancheri, cit si de reprezentantii Directiei Regionale de Posta (DRP) Iasi, unitati care gazduiesc birourile Western Union.

„Aceste informatii sint confidentiale si pot fi furnizate direct doar de Western Union", ne-au spus reprezentantii DRP Iasi. Aceeasi reactie a venit si din partea BRD Iasi. „Este clientul nostru si respectam principiul confidentialitatii", ne-a spus Eugenia Dascalescu, director comercial in cadrul BRD Iasi.

Nici macar ca simplu client nu poti afla date despre taxele practicate, decit daca esti chiar tu cel care transfera banii. „Nu avem cum sa va furnizam o astfel de informatie. Doar cel care trimite banii poate afla comisioanele", ne-a spus o functionara de la unul dintre ghiseele Western Union.

„Timpul costa bani"

Dupa cum spun reprezentantii birourilor de transfer mai mici, Western Union si Money Gram (serviciu oferit prin intermediul Bancii Comerciale Romane) detin 90% din piata. „Avantajul Western Union este ca exista pe piata de peste o suta de ani, in timp ce noi am aparut abia de sapte ani si lumea ne cunoaste mai putin.

In plus, ei au posibilitatea de a transfera mai rapid banii, in timp ce, la noi, dureaza mai mult, in functie de tara din care se transfera banii. Daca din Italia banii ajung in trei ore, din Israel banii ajung in maximum 72 de ore. De obicei, comisioanele lor sint duble fata de ale noastre", afirma Dan Teodorescu, sef punct de lucru in cadrul Smith&Smith.

Comisioanele practicate de birourile acestei firme sint de 6%-7% pentru sume situate intre 0 si 100 de euro/dolari si de 3%-3,5%, pentru sume situate intre 900 si 1.000 de euro/dolari.

Alternativa contului bancar

O alta modalitate de transfer este cea a contului bancar, pentru care comisioanele sint mai mici. Dezavantajul il reprezinta, insa, faptul ca acest cont trebuie sa fie activ, in caz contrar fiind desfiintat de banca. „In functie de marimea si de numarul bancilor corespondente si intermediare, timpul de asteptare si comisioanele cresc", declara Eugenia Dascalescu.

Odata achitata taxa de infiintare a contului (doi euro), incasarea in cont este gratuita, precepindu-se un comision de retragere de 0,5% din suma transferata si un comision de gestiune a contului de 0,5 euro pe luna. Conform reprezentantilor Smith&Smith, in medie, 20.000 de ieseni care isi cistiga piinea peste granite trimit bani acasa.

Cel mai des, acestia trimit maximum 300-400 de euro, in vreme ce, in alte orase, precum Roman sau Radauti, media este de 700 de euro. Pentru a evita comisioanele costisitoare, nu de putine ori, imigrantii care lucreaza in Irlanda, Anglia, Spania, Italia sau Israel apeleaza la metode neconventionale, cum ar fi autocarele cu turisti sau prietenii care se intorc acasa cu masinile personale.