Saptamana trecuta, capul de afis al sferei penale din Baia Mare a fost tinut de procesul in care patronul miliardar al SC AGECOM si al postului ALPHA-TV l-a dat in judecata, acuzandu-l de calomnie, pe directorul CLUB TV. Sursa care a declansat procesul a fost o emisiune in care, in cateva imagini-pamflet, o maimuta pe nume Viorel impartea banane.

Procesul Viorel Zoicas (patron al SC AGECOM si al postului ALPHA-TV) vs. Claudiu Florescu (director al CLUB TV) a avut de toate: maimutoi, banane, benzi desenate, martori care s-au contrazis reciproc si „partea vatamata" cascand a plictiseala, cu sau fara mana dusa la gura.

Filonul scandalului dintre cele doua televiziuni concurente isi trage seva din primavara anului 2005 cand, o data cu declansarea scandalului legat de turnul de televiziune ilegal construit de Zoicas in curtea propriei televiziuni, CLUB TV a difuzat stirea referitoare la aceasta constructie ilegala (stire aparuta in toata presa locala), precum si un film de desene animate.

Mentionam ca informatia despre constructia ilegala a turnului radio-tv, considerata calomniatoare de catre patronul AGECOM si martorii lui, a aparut in GAZETA de Maramures, directorul CLUB TV facand referire la acest articol in cadrul emisiunii sale, la rubrica „Revista presei". Urmarea? Zoicas l-a actionat in judecata pe Florescu. Luni, 20 februarie, a avut loc cea de-a saptea infatisare in acest proces.

Sa vina Walt Disney!

Cauza Zoicas vs. Florescu, a 13-a pe ordinea de sedinta. Cine va avea ghinion? La Palatul de Justitie, primul a ajuns Florescu, urmat la vreo doua ore de Zoicas, insotit de trei martori, probabil angajati de-ai sai. Afaceristul a intrat in sala falnic, de parca toata lumea il astepta, insa infatisarea s-a amanat cu trei ore, timp in care „partea vatamata" si-a pierdut rabdarea, iesind pe hol.

Mai casca (uneori fara „blocajul" gurii cu mana), mai vorbea la telefon… Pana la urma, a inceput.

Florescu, primul audiat, a explicat ca nu intelege acest proces in conditiile in care numele lui Zoicas nu a aparut in emisiunile sale in contextul specificat de acesta, ci doar un anume Viorel.

Apoi, el a mai afirmat ca televiziunea sa nu dispune de echipamentul necesar realizarii de benzi desenate, asa cum sustinea Zoicas, propunand audierea lui Walt Disney, ca expert in procesul de productie al filmelor de desene animate.

De 3 x martori

A urmat un spectacol total oferit de martorii lui Zoicas, cu totii afirmand ca au vazut la CLUB TV, pe croll (banda din partea inferioara a ecranului), o stire prezentata referitoare la "Viorel, regele beton", iar in alte emisiuni prezentate de Florescu, acesta a citit un articol prezentat de GAZETA, intitulat "Televiziune moarta dupa turnul ilegal", si a difuzat un film de desene animate in care "regele maimutelor" ofera banane altor maimute. Apoi, martorii au afirmat, anagramat, ca televiziunea CLUB (sinonim, din punctul lor de vedere cu Florescu) au asociat numele Zoicas, cu sau fara Viorel, cu cel al unui controversat om de afaceri harghitean, Csibi Istvan, cercetat pentru diferite infractiuni. In opinia martorilor, acestea au fost atacuri clare la adresa lui Zoicas.

Fiecare martor si-a inceput promitator depozitia, pana in momentul in care judecatorul i-a intrebat cum si-au dat seama ca „Viorel" e unul si acelasi cu Zoicas. Dificultatea intrebarii i-a depasit pe martori, spre disperarea judecatorului, obosit de acest caz complex, si spre amuzamentul asistentei din sala.

Ilegalitate-n turn

Martorii nu au reusit sa convinga pe nimeni ca bananele schimbate intre maimutoi au fost o aluzie la spaga pe care Zoicas ar fi dat-o lui Virag Arpad, inspectorul sef al Inspectoratului Teritorial in Constructii, asa cum au pretins acestia, sau ca "Viorel, regele beton", l-ar viza pe patronul AGECOM.

Prins de intrebarile judecatorului, un martor a spus ca este convins ca expresia se refera la Zoicas pentru ca era in legatura cu turnul de televiziune ilegal construit. Hopa, i-a zburat porumbelul! Adica, admitea ca Zoicas are un turn ilegal construit.

Cu asa martori, asa proces. In tot acest timp, Zoicas dadea semne de oboseala. Casca, se uita aiurea, pe tavan, inclina capul (mirat probabil de declaratiile martorilor). Totusi, gestul cheie al acestui proces i-a apartinut avocatului sau, care si-a pus capul in palme si s-a intins incet pe masa. Ceea ce nu ne-a convins sa nu revenim cu detalii despre desfasurarea procesului.

Agresorii

La iesire, un incident tipic pentru Viorel Zoicas. La la iesirea din Palat, l-am fotografiat, fiind imediat intampinati de Sandu Vlasin, unul dintre martori, care, scapat de mutenie, s-a rastit la reporterii GAZETEI: "Ce faci, ma? Cum fotografiezi? Dreptul la imagine! Nu ai voie! Legitimatia! Te dau in judecata, ma! Da legitimatia!" Ne-am apropiat de Zoicas, continuand sa-l fotografiem.

Reactia acestuia a fost cu tenta penala: "Ba, ce faci? Pleaca de aici! Nu ai voie sa ma fotografiezi!" L-am ocolit, pentru a-l fotografia din fata, si mana lui Zoicas a trecut amenintator pe langa capul fotografului. Doar faptul ca s-a ferit la timp si cateva salturi peste mormanele de zapada au facut ca mana lui Zoicas sa nu-l atinga.

Am interpretat gestul ca tentativa de lovire, fapta incriminata de Codul Penal. Dar venit din partea lui Zoicas, acest atentat la libertatea presei nu ne mira, pentru ca patronul AGECOM nu este la prima fapta de acest gen.

La inceputul anilor 2000, el a agresat-o pe ziarista Romana Chisu, de la ZIUA, pe care a sechestrat-o in sediul AGECOM, in timp ce aceasta documenta un articol si fotografia sediul firmei. Aceasta fapta l-a „ridicat" pe Zoicas in topul agresorilor de ziaristi din Romania, el fiind prezent in raportul de tara inaintat Uniunii Europene.

La fel de violent s-a manifestat martorul Vlasin, care, ca un militian defulat, ne cerea cu insistenta legitimatiile. Nu stim in ce calitate ne-a legitimat, nici de ce a tot dus un deget la „mecla". Probabil avea omul o problema si nu putea sa o expuna.

De altfel, in timp ce depunea marturie in favoarea patronului sau, Zoicas, Vlasin radea dupa propriile-i raspunsuri, ca si la un concurs prost de bancuri. Credem ca individul nu si-a dat seama ca participa la un proces.

La Tribunal, despre maimutoiul cu banane

Judecator: Despre ce era vorba in acel desen animat?

Martor: Se ofereau banane...

Judecator: Cine oferea?

Martor: Pai... un maimutoi.

Judecator: Cui oferea?

Martor: Altor maimutoi...

Judecator: Si care e legatura cu partea vatamata (Viorel Zoicas, n.red.)?

Martor: Pai... dadea banane.

Judecator: Cine? El?

Martor: Nu, maimutoiul, dar... il viza pe el.

Judecator: Nu inteleg.

Martor: Ca si cum ar fi dat el bananele.

Judecator: Cuiva anume?

Martor: Altor maimutoi...