In localitatea Budesti, din judetul Valcea a picat luni dupa-amiaza o adevarata retea a traficanti de carne vie. Trei cetateni care organizau trecerea frauduloasa a granitei a mai multor kurzi aflati in Romania, catre Germania, au ajuns acum in arestul IPJ Valcea.

Reteaua era condusa de cetateanul suedez, de origine turca, Daniel Bocar, de 50 ani. Acesta avea rezidenta in orasul Pitesti unde era administratorul unei parcari de Tir-uri. Ceilalti doi sunt turcii Murat Dermitag (37 ani) si Koc Cengiz (36 ani).

Dermitag a fost prins tot luni de politistii de la Serviciul Trafic de Migranti, din cadrul Directiei Generale de Combatere a Crimei Organizate Bucuresti. Turcul a fost dat in urmarire generala la data de 29 decembrie 2005, cand impreuna cu...

turco-suedezul, administrator de parcare in Pitesti, au organizat iesirea din tara a patru kurzi. Si la acea data reteaua a cazut tot in localitatea Budesti-Valcea, tocmai in momentul in care migrantii, cu varsta cuprinse 18 si 67 de ani, se aflau intr-un Tir ce transporta marfa pentru o expozitie din Germania.

La vremea respectiva, kurzii care intrasera in Romania prin Aeroportul Otopeni au oferit fiecare calauzei lor Murat suma de 5.000 euro, iar la ajungerea la destinatie urmau sa mai dea inca 500 de euro pentru fiecare, prilej cu care calauza le restituia pasapoartele retinute.

Dat in consemn la frontiera, calauza turca Dermitag Murat era data si in urmarire generala.

Luati in colimator de politistii din Directia de Combatere a Crimei Organizate Bucuresti, dar si de cei din BCCO Pitesti si Valcea, cei trei capi ai retelei au fost filati pas cu pas, iar luni in localitatea Budesti cand kurzii urmau sa se fie introdusi intr-un Tir, cu destinatia Koln-Germania, migrantii dar si doi

dintre capii retelei au fost saltati de politistii de la DPIR ("mascati"), din IPJ Valcea. "De la pacarea turceasca din Budesti a fost saltat Cengiz, soferul microbuzului si administratorul parcarii din Pitesti.

Conducatorului Tir-ului german stationat era singurul in parcarea din Budesti, care pleca azi (28 februarie, n.r.) cu destinatia Germania. Acesta nu stia ca grupul de kurzi urma sa-i taie prelata, pe deasupra, si sa intre in masina.

Din Germania migrantii kurzi urmau sa treaca fraudulos in alte tari ale Comunitatii Europene", ne-a spus ieri cms. Marcel Sardaru, purtatorul de cuvant al IPJ Valcea.

Jurnalistii valceni care au pozat ieri pe traficanti au intimpinat probeleme de comunicare atat cu acestia, care au spus ca nu cunosc nici o limba de circulatie internationala, dar si cu cei sase kurzi, cu care nu s-a putut comunica, din aceeleasi motive.

Capii retelei au fost retinuti prin mandat de retinere, pentru 24 de ore. Parchetul Valcea a emis pentru cei trei mandate de arestare preventiva pentru 29 de zile. Daca vor fi gasiti vinovati, cei trei risca o pedepsa cu inchisoarea, intre 5 si 20 de ani.

Kurzii care au fost "cazati" in sala de sport a Politiei Valcea vor fi returnati in tara de origine. Patru dintre ei aveau pasapoarte valabile in tara noastra, iar doi dintre ei aveau pasapoartele expirate.

Deocamdata, in prima faza a anchetei, politistii nu au stabilit care a fost pretul platit capetelor retelei pentru a-i duce pe kurzi in Germania.