Lumea a fost dintotdeauna un loc periculos, iar amenintarile teroriste, care sunt tot mai numeroase in ultima vreme, dezavantajeaza anul acesta tarile occidentale, care pana nu demult erau locurile perfecte pentru destinatiile de vacanta ale turistilor care vor sa aiba parte de cateva zile linistite in vacanta sau concediu.

Lista tarilor considerate periculoase pentru turisti s-a ingrosat serios in ultimele luni. Din cauza atacurilor teroriste din ultima vreme de care se leaga numele organizatiei Al-Qaida, dar si din cauza fenomenelor naturale devastatoare (valurile tsunami, cutremure, tornade si uragane), atat turistii, cat si agentiile de profil sunt nevoiti sa-si reconsidere planurile.

Insula Polinezia este sinonima cu paradisul in mintea multor persoane, insa pana acum cativa ani a fost scena luptelor sangeroase intre numeroase triburi. Printre cele mai periculoase destinatii din lume in prezent se numara: Afganistan, Coasta de Fildes, Congo, Haiti, Irak, Kargazstan, Liberia, Somalia, Sudan, Togo, Zimbabwe, Israelul, Arabia Saudita, India, Pakistanul, Nepalul si Columbia.

Rusia prezinta un grad ridicat de risc, la fel si Turcia, Filipine, Indonezia, Algeria, Liban, Iordania, Burundi, Uganda sau Georgia. Irakul este unul dintre cele mai tragice exemple ale nesigurantei turistilor. Din Afganistan si pana in Zimbabwe exista popoare care au fost si sunt supuse opresiunii, terorismului, saraciei si mortii.

De asemenea, sunt tari in care regula legilor este arbitrara, iar viata aproape ca nu isi mai are sensul pentru multi dintre locuitori. Cu toate acestea, nimic nu opreste eforturile depuse de reprezentantii corporatiilor multinationale si ai organizatiilor non-guvernamentale.

Cuvantul la ordinea zilei este riscul, iar pentru acest fapt se fac cercetari referitoare la riscul pe care il implica sosirea in tarile cu grad foarte mare a strainilor.

„Datoria noastra este sa le spunem oamenilor la ce riscuri se supun in momentul in care aleg ca destinatie (fie ca e de vacanta sau in interes de serviciu) astfel de tari periculoase", declara John Briley, directorul unei firme de management.

Romania, printre cele mai sigure tari

Intr-un top al tarilor care s-au dovedit a fi cele mai sigure destinatii de vacanta au castigat teren tarile din Europa de Est-Romania, Bulgaria, Croatia, Slovenia, Ungaria, care au devenit destinatii pe cat de ofertante, pe atat de sigure. In schimb, Spania, Anglia, Turcia sau Egipt au intrat pe lista tarilor cu probleme, din cauza atentatelor teroriste.

Dintre tarile care fac parte din Uniunea Europeana, Grecia si-a pastrat intact portofoliul turistic, iar celelalte tari europene ramase in afara amenintarilor teroriste, ca Belgia, Elvetia sau Austria, in sezonul estival nu prea au ce oferi.

De asemenea, cele mai sigure tari, ocolite pana acum de atacuri teroriste, luari de ostatici sau reglari de conturi sunt considerate a fi Groenlanda, Vietnam, Mongolia, Nicaragua, Belize, Botswana, Namibia, Cuba si Coreea de Nord, unde, probabil, e mai greu sa obtii viza decat sa fii victima unui atentat.