Primarul orasului Flamanzi, Dumitru Micutaru, propune revenirea localitatii la statutul de comuna, in cazul in care autoritatile centrale nu vor asigura un cadru legislativ si o finantare care sa permita functionarea la rang de oras.

Micutaru a trimis adrese presedintelui Traian Basescu, premierului Calin Popescu Tariceanu si celor doua camere ale Parlamentului, pentru a adopta masuri care sa imbunatateasca conditiile de viata ale populatiei din orasul nou-infiintat Flamanzi. "Noi suntem oras cu buget de comuna.

Suntem mai mari ca Saveni si Darabani, ca suprafata si numar de locuitori, dar avem buget ca Prajeni", a spus Micutaru, care spune ca Flamanziul este "un oras de calici".

Nemultumirile primarului pornesc de la faptul ca populatia din oras este foarte saraca, iar, dupa pierderea statutului de comuna, impozitele si taxele au crescut semnificativ.

Decizia de transformare a catorva comune in orase a fost una politica si a fost luata in urma cu trei ani. Atunci, mai multe localitatta rurale au devenit urbane, fara sa se fi produs vreo modificare institutionala sau de infrastructura puternica.

In aceasta situatie se afla Flamanzi, Stefanesti, Trusesti si Bucecea. Toate aceste patru orase au o economie slaba, care nu poate finanta corespunzator economia locala. In toate aceste patru orase, au existat nemultumiri ale populatiei in urma schimbarii statutului localitatii.

Taxele si impozitele locuitorilor din Flamanzi au fost majorate de 40 de ori, dupa ce comuna a devenit oras, a declarat primarul Dumitru Micutaru.

Darile la bugetul local atat pentru locuitorii din Flamanzi, cat si pentru cei din celelalte orase nou-infiintate, ca Bucecea, Trusesti si Stefanesti, a trebuit sa fie ajustate celor de la nivelul unor localitati urbane.

In ciuda faptului ca nu s-a schimbat nimic in viata de zi cu zi a oamenilor din respectivele orase, ei au fost nevoiti sa plateasca, peste noapte, taxe si impozite mai mari. Asta in conditiile in care reteaua de utilitati sau serviciile publice oferite de administratia locala nu s-au imbunatatit.

La Flamanzi, de exemplu, oamenii plateau pana acum impozite de cateva sute de mii de lei pe an, iar acum platesc impozite de cateva milioane, fara ca veniturile lor sa fi suferit modificari. In acest context, autoritatile locale reusesc cu greu sa incaseze taxele si impozitele.

Primarul Micutaru sustine ca din cei 5.600 de contribuabili abia 1.000 isi platesc obligatiile curente la bugetul local, ceea ce face ca gradul de colectare sa fie foarte scazut. El spune ca nu are posibilitatea legala de executare silita a datornicilor.

"Sunt oameni care nu au platit de pe timpul lui Ceausescu", a mai spus Micutaru.