Satul Rachitele (Cluj) a fost la sfarsitul saptamanii trecute gazda celei de-a treia editii a concursului de escalada pe gheata "Cupa Rachitele". Principalii organizatori ai evenimentului au fost Serviciul Public Salvamont Margau si Primaria Margau.

Pentru concursul desfasurat la Cascada "Valul Miresei", la sase kilometri de Rachitele, s-au inscris 38 de participanti din intreaga tara. Concursul a cuprins probe de catarare pentru fete si baieti, cataratori profesionisti.

Florin Mihut, seful Serviciului Salvamont Margau a avut amabilitatea sa ne vorbeasca despre acest eveniment.

Reporter& Cum s-a desfasurat concursul, au fost probleme?

Florin Mihut: Nu ne asteptam sa dureze atat, nu ne asteptam la atatia concurenti. In final, toata lumea e multumita, toata lumea traieste din plin. Se pare ca sunt numai oameni de munte pe care nu-i deranjeaza o vreme ca asta.

Rep.: Am inteles ca serviciul de salvamont din Margau este independent de Serviciul Salvamont din Cluj si este singurul de acest fel dintara - un Serviciu Public de Salvamont intr-o comuna. Cum ati reusit?

F.M.: Serviciul Salvamont Margau a fost infintat in 2004. Am terminat scoala de salvamont la Cluj si dupa ce mi-am dat atestatul ne-am gandit sa facem ceva pentru siguranta montana, mai ales ca zona este destul de periculoasa. Cel mai inalt masiv de aici este masivul Vladeasa.

Suntem cel mai nou infintat serviciu salvamont dintara, iar cel mai tanar sef de serviciu de acest fel este la Margau. Primariile suporta toate cheltuielile, in special Primaria Margau. Mai participa la cheltuieli sI primariile din Sacuieu si Belis. Mai avem un protocol semnat cu Parcul National Muntii Apuseni.

Rep.: Pana in ce luna dureaza gheata?

F.M.: Gerul care a fost in timpul iernii a pictat baza pana la inceputul anului, a fixat gheata… Asta se duce foarte greu de aici. Preconizez ca gheata o sa dureze pana la sfarsitul lui aprilie.

Rep.& De ce ati ales perioada aceasta pentru concurs?

F.M.: Pentru ca nu am stiut… Organizatorul, sponsorul care a organizat si anul trecut concursul cu sprijinul nostru nu a avut bunavointa sa ne anunte ca nu mai tine aici concursul. Noi am aflat pe ultima suta de metri ca s-a mutat la Brasov.

Atunci ne-am zis ca acest eveniment, care a fost o reusita, trebuie sa ramana ca atare, aici in zona noastra, cu cascada. Ne pare rau ca nu am putut sa le stam la dispozitie celor care au venit sa se catere in afara concursului, dar acest lucru va fi posibil in weekendurile care urmeaza.

Rep.: In ce constau premiile?

F.M.: Premiile vor consta in echipament de munte. Se premiaza primele trei locuri, iar urmatorii clasati vor primi niste premii de consolare.

Rep.: Ce dificultati ati intampinat pe parcursul desfasurarii concursului?

F.M.: Dificultatile au fost legate de vreme& ploaia nu a incetat nici o clipa.Accidentele au fost minore. Baietii au mai cazut din coarda, dar nu au fost raniti grav. Aici au fost sapte salvamontsti supraveghtori.

Rep.: Care a fost cel mai bun timp?

F.M.: Cel mai bun timp a fost 4.10 secunde pana in varf, adica la o distanta de 25 metri. Au fost 20 de finalisti, numai baieti. Supravegherea concurentilor a fost facuta de doua comisii, fiecare din ele formata din cate trei salvamontisti.