Primarul Clujului, Emil Boc, a fost copil poznas. Cel putin asa reiese din relatarile fostului sau profesor, cunoscutul scriitor Teofil Rachiteanu.

Emil Boc a copilarit in comuna Rachitele, din judetul Cluj. Scriitorul Teofil Rachiteanu i-a fost profesor de limba romana, in scoala gimnaziala.

Si astazi, batranul dascal isi aminteste de micutul Emil ca un elev foarte bun la invatatura, dar si foarte nazdravan& "Obisnuia sa ridice fustele fetelor", isi aminteste Rachiteanu, "si odata l-am prins si l-am luat de urechi".

Profesorul isi aminteste cu haz ca, intrebat ce vrea sa fie cand va creste mare, Emil Boc raspundea sistematic ca doreste sa se faca profesor de istorie.

Teofil Rachiteanu este un reputat scriitor, cu un portofoliu impresionant. A fost ziarist la ziarul Scanteia si a cunoscut numerosi scriitori consacrati. In total profesorul Rachiteanu are patru carti publicate si una in curs de finalizare.

El povesteste ca pe vremea comunismului nu puteai sa fii "un ziarist cinstit fara sa-ti prostituezi penita".

Asa se face ca, dupa ce i-au fost cenzurate unele articole, a decis ca nu poate scrie ceea ce i se dicteaza de catre altii si s-a mutat din Cluj in satul Rachitele, unde traieste si acum.

A lucrat toata viata ca profesor suplinitor de Limba Romana si de Istorie si a predat elevilor din sat, printre care s-a numarat si actulalul primar al Clujului.

Rachitele este o localitate privilegiata, in care, pe vremea comunismului, veneau scriitori precum Nichita Stanescu, pentru a scapa de supravegherea politiei politice si pentru a putea scrie enstigheriti.

Gratie acestor imprejurari, Rachiteanu i-a cunoscut pe multi scriitori celebri ai vremii, printre care si Geo Bogza, Augustin Buzura, Horia Badescu. Cu Geo Bogza a corespondat mult timp, iar scrisorile au fost adunate si publicate intr-un volum.

Din momentul in care s-a mutat, Rachiteanu nu a mai calatorit. El marturiseste ca "Clujul e singurul oras pe care l-am vazut din ‘70 incoace" si vine aici o data pe an, sa isi viziteze copiii.

"Muntele e viata mea, fara munte sufar", spune profesorul care s-a multumit cu o viata modesta, dar fara compromisuri.

In casa din Rachitele, Teofil Rachiteanu locuieste intr-o odaie modesta dar ingrijita, are fotografia lui Geo Bogza pe perete si nu asteapta de la cei care vin sa-l viziteze decat sa ii aducamulte ziare, ca sa aiba ce citi.

Profesorul ne-a aratat cu mandrie cartile sale, aratand ca una dintre acestea a fost nominalizata pentru un premiu de excelenta, chiar in acest an, de catre Asociatia Romana pentru Patrimoniu.

Nominalizarea are in vedere ansamblul operei lui Teofil Rachiteanu, precum si meritele sale legate de introducerea in poezia romaneasca a lumii Muntilor Apuseni. In curand, profesorul va finaliza si volumul la care lucreaza in prezent, care spera sa fie bine primita de catre public.