In Romania, „serviciile speciale" sunt in mare concurenta, iar lupta acestora razbate, deseori, in paginile ziarelor

Din aceasta cauza, „competitorii" mascheaza agenti in cadrul unor societati editoare de presa, astfel ca unele publicatii locale sau centrale au ajuns adevarate „excrescente" ale respectivelor „servicii"

O astfel de operatiune de infiltrare in presa a unuia dintre serviciile speciale romanesti a avut ca finalitate, credem noi, aparitia trustului de presa „Gazeta", din care face parte si „Gazeta de Oradea"

Liviu Man, miliardar peste noapte

Trustul „Gazeta", constituit ca atare in decembrie 2004, a fost infiintat de Liviu Man, presedintele trustului, Aurelian Grama, director general, si Dan Parcalab, director dezvoltare.

Liviu Man a fost, inainte de a pune pe picioare cotidianul „Ziua de Ardeal", la care era asociat cu Octavian Hoandra, actualul patron al publicatiei „Ziua de Cluj", un om obisnuit. A absolvit el o facultate si, in timpul studentiei, a ajuns, nu intamplator, credem noi, in redactia publicatiei „Napoca Universitara".

De unde a fost sprijinit sa acceada ca redactor la TVR Cluj. Man n-a avut niciodata o afacere care sa-i aduca bani multi. Dupa ce nu s-a mai inteles cu conducerea de la „Ziua" asupra sumei pentru franciza, a fost obligat sa inchida „Ziua de Ardeal".

Insa, a revenit spectaculos in presa, infiintand, intr-un timp scurt, o retea de 12 publicatii locale si un cotidian regional in locul celui disparut. Ceea ce presupune o suma imensa de bani. De ordinul sutelor de mii de euro.

De unde a avut Liviu Man acesti bani, in conditiile in care el nu patrona nici macar un chiosc amarat sau un birt de mana a treia? Va lasam pe dvs. sa apreciati.

O adresa pentru anchetatori: strada Caraiman nr. 3, Cluj-Napoca

Firma care editeaza „Gazeta de Oradea", Token Media SRL, are sediul declarat pe strada Caraiman nr. 3 din Cluj Napoca. In mod curios, desi suntem in 2006, pe site-ul Ministerului Finantelor nu apare situatia financiara a societatii pe 2004 si 2005.

Pare de rasul curcilor, dar societatea care editeaza saptamanalul de santaj oradean are un singur angajat, la o cifra de afaceri de 3.562.547.000 lei vechi inregistrata in 2003, cand datoriile firmei erau de „numai" 174.3603.000 lei.

Firma co-editoare a „Gazetei de Oradea", Exploziv Media SRL, este inregistrata la aceeasi adresa la care figureaza si Token Media SRL. Cu un numar de 5 angajati declarati, aceasta societate, patronata si ea de Liviu Man, avea, la sfarsitul lui 2004, o cifra de afaceri de 8.735.645.000 lei si datorii de 5.129.829.000 lei (!).

„Gazeta de Cluj" este editata de S.C. Loretto Press SRL, firma inregistrata ca avand sediul pe strada Republicii 109 din Cluj-Napoca. La finele lui 2004, societatea figura cu o cifra de afaceri de 4.823.690.000 lei, 3 angajati si datorii de 1.954.147.000 lei.

„Gazeta de Hunedoara" are ca editor firma Elianrar Media SRL, cu sediul declarat pe strada Eftimie Murgu nr. 18, tot din Cluj-Napoca. La finele lui 2004, societatea nu isi incepuse activitatea, inregistrand doar pierderi de 10 milioane de lei. Director general este Aurelian Grama, fostul asociat al lui Liviu Man de la „Ziua de Ardeal".

„Ziarul de Mures", desi apare la Targu Mures, este editat de societatea Aulita Gmh SRL, inregistrata, ca si alte firme-surori, pe strada Caraiman, la nr. 3, din Cluj-Napoca. La sfarsitul anului 2004, cifra de afaceri a firmei era de 8.867.150.000 lei, avea 8 angajati si datorii de 4.672.280.000 lei (!!!).

Cotidianul „Zi de zi" este editat de aceeasi societate si il are ca director general, ca si „Ziarul de Mures", pe Aurelian Grama.

Un mister de zeci de miliarde

„Gazeta de Maramures" are ca editor firma Carp Media SRL, cu sediul declarat in Baia Mare, pe Bulevardul Bucuresti nr. 40. La finele lui 2004, societatea inregistra o cifra de afaceri de 4.271.414.000 lei si datorii de 1.264961.000 lei.

Director general al firmei este, conform datelor de pe site-ul revistei, Dan Parcalab, un fost angajat al lui Liviu Man de la „Ziua de Ardeal".

„Ziarul de Sibiu" este editat de S.C. Aurliv GM SRL (prescurtare de la Aurelian Grama si Liviu Man-n.n.), societate cu sediul inregistrat pe strada Mehedinti 51-53 din Cluj Napoca. Cu nu numar de 3 salariati, societatea avea, la sfarsitul lui 2004, o cifra de afaceri de 2.592.366.000 lei, 3 angajati si datorii de 623.196.000 lei.

„Gazeta de Bistrita" are ca editor S.C. Token Media SRL, societate inregistrata cu sediul la aceeasi adresa la care sunt inregistrate si firmele editoare ale „Gazetei de Oradea", „Ziarului de Mures" si cotidianului „Zi de zi", respectiv pe strada Caraiman nr. 3 din Cluj-Napoca.

La finele lui 2004, firma inregistra o cifra de afaceri de 1.567.490.000 lei si datorii de 189.417.000 lei. Directorul general nu este mentionat pe site-ul publicatiei, director executiv figurand finul lui Aurelian Grama, Dorel Vidican.

„Gazeta de Bucuresti" este editata de aceeasi firma care scoate si „Gazeta de Cluj" Loretto Press SRL. Redactia este in Bucuresti, strada Ioan Movila nr. 4. Director general este Liviu Man, Aurelian Grama fiind mentionat doar „director".

Intrucat aceasta publicatie a aparut abia in decembrie 2005, nu avem date despre situatia financiara a acesteia.

In fine, „Buna Ziua, Ardeal", care e o palida copie a fostului cotidian regional „Ziua de Ardeal", este editat de aceeasi societate care a scos si defuncta publicatie amintita si coeditor al „Gazetei de Oradea", S.C. Exploziv Media SRL, a carei situatie financiara am aratat-o mai sus.

„Spalatoria"

Pe scurt, firmele lui Man au „invartit", in 2004, 34.4 miliarde lei si au incheiat anul financiar cu datorii de peste 14 miliarde lei. Cifrele mentionate atesta faptul ca firmele care editeaza aceste publicatii ruleaza anual zeci de miliarde de lei si inregistreaza pierderi si datorii enorme.

Reporterii nostri l-au interpelat de Liviu Man de unde a avut bani sa puna pe picioare si sa sustina 12 publicatii. Desi l-au sunat in repetate randuri pe Liviu Man pe telefonul mobil, acesta nu a binevoit sa raspunda.

Dupa cum nu a catadicsit sa raspunda nici la faxurile trimise de noi la redactiile publicatiilor „Gazeta de Oradea" si „Gazeta de Cluj".

Opinia noastra este ca Liviu Man nu a raspuns intrebarilor noastre referitoare la provenienta fondurilor pentru cele 12 publicatii pe care le patroneaza fiindca aceasta nu este una „curata" si nasterea „din neant" a Trustului Gazeta are toate simptomele unei operatiuni de spalare de bani, definita de art. 2 din Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor. Avand in vedere cele de mai sus, speram ca Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor se va sesiza si va verifica cele sesizate de noi prin prezentul articol. Vom reveni.